Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βενιζέλος (υπ.Εξωτερικών) – Καθησυχάζει για την καταστροφή των χημικών της Συρίας

Βενιζέλος (υπ.Εξωτερικών) – Καθησυχάζει για την καταστροφή των χημικών της Συρίας
Προτείναμε να γίνει στον Ατλαντικό αλλά δεν εισακουστήκαμε

Να καθησυχάσει τους φορείς της Κρήτης σχετικά με την επικείμενη καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο επιχειρεί ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας πως το υπ.Εξωτερικών έχει εξασφαλίσει εγγυήσεις ασφάλειας σε σχέση με το θαλάσσιο περιβάλλον.
Σε σχετική επιστολή του, ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι η Ελλάδα, διά του υπουργείου Εξωτερικών, επεδίωξε ευθύς εξαρχής -με έντονα διπλωματικά διαβήματα και σειρές επαφών- να μην πραγματοποιηθεί στη Μεσόγειο, αλλά στον Ατλαντικό, η εν πλω υδρόλυση του τμήματος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, το οποίο πρέπει επιστημονικά να υπαχθεί στη διαδικασία αυτή.
«Δυστυχώς, παρά την ύπαρξη προσφοράς πορτογαλικού λιμένα στις Αζόρες, αυτό δεν κατέστη δυνατό, διότι η Ιταλία είχε ήδη διαθέσει λιμάνι στην Καλαβρία για τη μεταφόρτωση των υλικών, αλλά και, κυρίως, γιατί δεν υπήρξε από άλλες μεσογειακές χώρες αντίδραση αντίστοιχη με την ελληνική και διότι η διαδρομή στη Μεσόγειο είναι μικρότερη, καθώς το συριακό λιμάνι εκκίνησης βρίσκεται στη Μεσόγειο και οι καιρικές συνθήκες κρίνονται από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ)» αναφέρει ο κ.Βενιζέλος
«Η Αθήνα, αφ’ ης στιγμής δεν κατέστη εφικτή η αποφυγή της εν πλω υδρόλυσης στη Μεσόγειο, εστίασε την προσοχή της στην ύπαρξη εγγυήσεων ασφαλείας σε σχέση με το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου. Οι εγγυήσεις αυτές είναι, μεταξύ άλλων: η διεξαγωγή της επιχείρησης σε εκτέλεση σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον ίδιο τον ΟΗΕ και τον ΟΑΧΟ, η διαβεβαίωση του ΟΗΕ, του ΟΑΧΑ, των ΗΠΑ και όλων των άλλων εμπλεκόμενων κυβερνήσεων ότι τίποτα δεν πρόκειται να ριφθεί στη θάλασσα και ότι θα εφαρμοστεί πλήρως η σχετική Διεθνής Σύμβαση και η συμμετοχή στην επιχείρηση πλοίων της Δανίας και Νορβηγίας, δύο χωρών εγνωσμένης περιβαλλοντικής ευαισθησίας» υπογραμμίζει ο κ.Βενιζέλος.
Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ.Βενιζέλος, η εν πλω υδρόλυση θα διεξαχθεί υπό πλήρη διεθνή έλεγχο, ενώ θα υπάρξει συμμετοχή στην επιχείρηση πλοίου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο θα ακολουθεί το αμερικανικό σκάφος.
 «Η Κρήτη, όπως όλες οι θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας, πρέπει να έχει τη βεβαιότητα ότι έχουν διαμορφωθεί πλήρεις και πολλαπλές εγγυήσεις ασφαλείας για το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, ως προς την επιχείρηση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας» καταλήγει ο κ.Βενιζέλος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης