Τελευταία Νέα
Πολιτική

Bενιζέλος - Δεν τίθεται θέμα βουλευτικών εκλογών - Διασφαλισμένη η πολιτική σταθερότητα - Σταδιακή και στοχευμένη η έξοδος στις αγορές

Bενιζέλος - Δεν τίθεται θέμα βουλευτικών εκλογών - Διασφαλισμένη η πολιτική σταθερότητα - Σταδιακή και στοχευμένη η έξοδος στις αγορές
Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα, στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προκάλεσε εντονότατες συγκρούσεις....
(upd24)Κατηγορηματικά διέψευσε τα σενάρια πρόωρων εθνικών εκλογών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος.
"Η σταθερότητα της κυβέρνησης επιβεβαιώθηκε χθες, η πολιτική σταθερότητα είναι διασφαλισμένη. Ζήτημα βουλευτικών εκλογών δεν τίθεται", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.
Όπως πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης "η επάνοδος στις αγορές θα στοχευμένη και σταδιακή και θα επιβεβαιώνει την πρόοδο της χώρας".
Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, στη συνάντηση συζητήθηκαν τα ζητήματα που προκύπτουν τώρα "γιατί αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι να δείξουμε πως είμαστε στην τελική ευθεία λίγο πριν την οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο".
"Η προετοιμασία του αυριανού άτυπου Eurogroup και Ecofin ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης με τον Αντώνη Σαμαρά", διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική πράξη την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ τόνισε πως "προτεραιότητα τώρα είναι να κινητοποιηθούν οι τράπεζες για να βοηθήσουν τους πολίτες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, να στηριχθούν οι επιχειρήσεις  προκειμένου και αυτές να βοηθήσουν τους εργαζόμενους".
Ερωτηθείς για τον Γ. Παπανδρέου ανέφερε πως "έκανε μια δήλωση χθες και δεν έχει να προσθέσει τίποτα παραπάνω". Κατέληξε όμως με μια δήλωση γρίφο λέγοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου "έχει μεγάλες εκκρεμότητες με το ΠΑΣΟΚ".

Στουρνάρας - Αύριο θα αναγνωριστούν οι προσπάθειες του ελληνικού λαού - Στο επίκεντρο του Eurogroup της Τρίτης η ελληνική οικονομία
Στο Eurogroup και Ecofin της Τρίτης θα αναγνωριστούν οι προσπάθειες του ελληνικού λαού, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
"Η Ελλάδα θα βρίσκεται στο επίκεντρο του οικονομικού ενδιαφέροντος καθώς στην Αθήνα θα βρεθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης και κεντρικοί τραπεζίτες", τόνισε σε δηλώσεις του, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας.
Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την ελπίδα πως "αύριο θα αναγνωριστούν οι προσπάθειες του ελληνικού λαού".
Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο για την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin στην Αθήνα.

Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συναντήθηκαν και το πρωί προκειμένου να αποτιμήσουν και να ερμηνεύσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο κυβερνητικό σχήμα κατόπιν της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο.
Δύο συναντήσεις μέσα σε μια ημέρα αποδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης που προκαλεί το εξαιρετικά ρευστό πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα.
Χτες τα μεσάνυχτα, η ολομέλεια της Βουλής ψήφισε το πολυνομοσχέδιο, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία βγήκε «πληγωμένη» ύστερα από τη διαφοροποίηση και τη διαγραφή του βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη αλλά και τις ηχηρές διαφοροποιήσεις του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και του Απόστολου Κακλαμάνη στη ρύθμιση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Συγκεκριμένα, με 152 "ΝΑΙ" με 135 "ΌΧΙ" και 1 "ΠΑΡΩΝ" πέρασε το πρώτο άρθρο του πολυνομοσχεδίου με τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, ενώ με 151 "ΝΑΙ", 136 "ΟΧΙ" και 1 "ΠΑΡΩΝ" το δεύτερο άρθρο που αφορούσε τον νόμο για τράπεζες.
"Προχωράμε με αισιοδοξία και μεγάλη δύναμη", δήλωσε μετά το πέρας της ψηφοφορίας ο Αντώνης Σαμαράς.
Η ψηφοφορία τα  είχε όλα...μέχρι και πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ για τον Γιάννη Στουρνάρα, ΥΠΟΙΚ, και Ευάγγελο Μεϊμαράκη, πρόεδρο της Βουλής. 
Στην ψηφοφορία επί των άρθρων "παρών" δήλωσε στο 1ο ο Νικήτας Κακλαμάνης της ΝΔ, ο οποίος και διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, πληρώνοντας όχι... το "ΟΧΙ"... αλλά την επιμονή του να συνεχίζει να διεκδικεί τον Δήμο Αθηναίων. 
Το άρθρο αυτό αφορά τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ και το πρωτογενές πλεόνασμα.
"Παρών" ψήφισε στο 2ο ο Απόστολος Κακλαμάνης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου ψήφισε "όχι".
Το δεύτερο άρθρο αφορά τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
"Όχι" ψήφισε ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει ανεξαρτητοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ.
"Ναι" ψήφισε ο Μ. Κασσής του ΠΑΣΟΚ, παρά τις αντιδράσεις του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Στουρνάρας, αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χατζηδάκης κατέθεσαν μια ώρα πριν την ψηφοφορία νομοτεχνικές βελτιώσεις στο κείμενο των 800 σελίδων, γεγονός που προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων.
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης απέσυρρε την 3η παράγραφο της τροπολογίας που κατέθεσε νωρίτερα σχετικά με την κατάργηση δύο Νοσοκομείων.

Κακλαμάνης: Δεν υποκύπτω σε πολιτικούς εκβιασμούς
"Δεν υποκύπτω σε πολιτικούς εκβιασμούς και δεν συμβάλλω στην καταστροφή κοινωνικών ομάδων, για να ωφεληθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του εσωτερικού και του εξωτερικού", δήλωσε ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, μετά την διαγραφή του από την ΚΟ της ΝΔ.
"Δεν νομοθετώ με εντολή της Τρόικας.  Το άρθρο 1 είναι δόλιο, γιατί συνδυάζει την αποκατάσταση κάποιων αδικιών (πλεόνασμα) με την καταστροφή της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, που είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.  Το άρθρο 1 πλήττει την καρδιά της ιδεολογίας της παράταξής μας, όπως την καθόρισε, το 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.  Αυτή την παράταξη και τις αρχές της δεν μπορεί να τις διαγράψει ο κ. Σαμαράς", κατέληξε.
"Επιτέλους! Διαγράφηκε ο Νικήτας Κακλαμάνης", ήταν το σχόλιο του Γιώργου Μουρούτη.

"Μοιράζουν στους βουλευτές τα σημειώματα του συμβούλου του υπουργού"
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος αποκάλυψε μια "γκάφα" του συμβούλου του Άδωνι Γεωργιάδη, υπουργού Υγείας.
"Για να καταλάβετε την προχειρότητα, μας μοίρασαν τις τεχνικές βελτιώσεις και μας έχουνε το εισηγητικό σημείωμα τι πρέπει να διαβάσει ο υπουργός και από πίσω πως πρέπει να αντιμετωπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ", τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πρόσθεσε:
"Είναι κωμικό πια.
Μοιράζουν στους βουλευτές τα σημειώματα του συμβούλου του υπουργού".

Αν γινόταν δεκτή η πρόταση μομφής...
Αν η πρόταση μομφής εξεταζόταν, τότε την Τρίτη το βράδυ θα έπρεπε ο ΥΠΟΙΚ να κριθεί από το σώμα. Ωστόσο, η επίθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου και η άρνηση του προεδρείου της Βουλής ανέτρεψαν τις ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έλαβε στήριξη από ΚΚΕ και ΑΝΕΛ.
Η απόφαση του κ. Μεϊμαράκη να παραπέμψει την απόφαση στην Ολομέλεια, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση επί της πρότασης μομφής, προκάλεσε την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα.
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε δεύτερη πρόταση μομφής, αυτή τη φορά στο προεδρείο της Βουλής, εκ του οποίου η απάντηση ήταν: "Θα το συζητήσουμε από Δευτέρα-Τρίτη".
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τις "πραξικοπηματικές διαδικασίες" και αποχώρησε από τη Βουλή. Η ΚΟ του κόμματος έλαβε μέρος στη μεγάλη συγκέντρωση των κομμάτων, σωματείων και φορέων στο Σύνταγμα, τονίζοντας πάντως πως θα συμμετάσχει στη διαδικασία της ψηφοφορίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να στηρίχθηκε σε γνωμοδότηση του συνταγματολόγου κ. Χρυσόγονου ο οποίος είχε αναφέρει ότι το διάστημα υποβολής προτάσεων μομφής είναι το 6μηνο....
Ωστόσο η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσφατο παρελθόν αφορούσε την κυβέρνηση και η νέα πρόταση μορφής αφορούσε υπουργό της κυβέρνησης άρα δεν θα πρέπει να ισχύει το 6μηνο.
Η ερμηνεία αυτή δεν έγινε δεκτή.

Πάντως, η πρόταση δυσπιστίας κατά του προέδρου της Βουλής θα συζητηθεί σε ημέρα Κοινοβουλευτικού ελέγχου, δηλαδή τη Δευτέρα.
"Θα συζητήσουμε την πρόταση μομφής κατά του προεδρείου σε μέρα ελέγχου, άρα σήμερα θα συνεχίσουμε κανονικά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και από Δευτέρα-Τρίτη θα εξετάσουμε και το αίτημα της αντιπολίτευσης", ήταν η απάντηση του κ. Μεϊμαράκη προέδρου της Βουλής...
"Με εκβιάζετε; Νομίζετε ότι θα φοβηθώ την πρόταση μομφής;", τόνισε ο Μειμαράκης.
Επικαλούμενος τη γνώμη νομικών και συνταγματολόγων είπε ότι η πρόβλεψη για υποβολή πρόταση δυσπιστίας μετά την πάροδο εξαμήνου αφορά και υπουργό, καθώς "το εξάμηνο καλύπτει και τους υπουργούς όταν ασκούν κυβερνητική πολιτική".

"Η κυβέρνηση τρέμει τη συζήτηση για να μην ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για το οικονομικό και εθνικό έγκλημα που επιτελείται και γιατί ο κ. Στουρνάρας δεν θα τύχει της στήριξης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Εκθέτετε τον υπουργό Οικονομικών. Με ποιο κύρος θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του όταν αρνείστε την επιβεβαίωση στήριξης στο πρόσωπό του. Δεν θα πάτε πολύ μακριά. Μέχρι τις 25 του Μάη είναι οι ώρες και οι μέρες σας", τόνισε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Αιχμές Στουρνάρα κατά ΣΥΡΙΖΑ: Μήπως ο Αλέξης Τσίπρας με έπιασε να παίρνω επίδομα για την ενήλικη κόρη μου;
"Για ποιό λόγο έκανε πρόταση μομφής ο κύριος Τσίπρας; Μήπως με έπιασε να παίρνω επίδομα για την ενήλικη κόρη μου;", διερωτάται αναφερόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου ο Γιάννης Στουρνάρας, υπουργός Οικονομικών.
Από το βήμα της Βουλής και τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, που διεξάγεται κανονικά ο κ. Στουρνάρας εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Κατά την παρέμβαση του, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και υποστήριξε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να μην συζητηθεί στο μεθαυριανό Eurogroup το χρονοδιάγραμμα της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης τον Μάιο.
"Με πιάσανε με την γίδα στη πλάτη; Όχι. Παίρνω επίδομα για την ενήλικη κόρη μου; Όχι", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας και απέδωσε σε «κουτοπονηριά» την πρόταση μομφής εναντίον του.
"Η κυβέρνηση λειτουργεί αποστομωτικά για όσους μικρόψυχους επέλεξαν τον λαϊκισμό. Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι οι προσπάθειες της χώρας αναγνωρίζονται διεθνώς. Ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει να χάνει", επεσήμανε.


Αντώνης Σαμαράς σε ΣΥΡΙΖΑ: Δεν σας πέρασε 
"Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία, που η Αξιωματική Αντιπολίτευση ευθέως υπονομεύει την αξιοπιστία της Χώρας, την υπόστασή της, και τον ιερό Θεσμό του Κοινοβουλίου", ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, πρόεδρο της Βουλής, και τον ΥΠΟΙΚ, Γιάννη Στουρνάρα.
"Δεν τους πέρασε. Μένει όμως η πικρή γεύση, ένα ελληνικό κόμμα να είναι με τόσο φανατισμό εναντίον των συμφερόντων της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού", τόνισε ο κ. Σαμαράς.
"Έχετε ηττηθεί πολλαπλά", ήταν το σχόλιο του Ευάγγελου Βενιζέλου, προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αφού ικανοποιήθηκε το αίτημά του να μην γίνει δεκτή η πρόταση μομφής.


Το αρχικό σοκ με την πρόταση μομφής....
Όπως αναφέρει το Σύνταγμα εφόσον υπήρχαν 50 υπογραφές,  το αίτημα της μομφής γίνεται υποχρεωτικά δεκτό από τον πρόεδρο της Βουλής ο οποίος ρωτάει την κυβέρνηση αν θέλει να προχωρήσει άμεσα στην συζήτηση άμεσα ή αυτή θα οριστεί στην ολομέλεια.
Ο Δημήτρης Σταμάτης της Νέας Δημοκρατίας, αιφνιδιασμένος έκανε δεκτό το αίτημα και ζήτησε η συζήτηση να διεξαχθεί άμεσα για να μη χαθεί χρόνος.
Να σημειωθεί ότι η διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου πάγωσε μέχρι το τέλος της νέας εβδομάδας.
Σύμφωνα με το 142 διακόπτεται η συζήτηση του νομοσχεδίου και λίγη ώρα μετά, στις πέντε και μισή απόψε, ξεκινά η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που θα ολοκληρωθεί το αργότερο τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Με την πρόταση δυσπιστίας ο ΣΥΡΙΖΑ στόχευε:
1)Να καταδείξει ότι η διαδικασία με την οποία ήρθε προς ψήφιση στην Βουλή το νομοσχέδιο και με την μορφή του κατεπείγοντος ήταν απράδεκτη.
2)Θα αποδείξει ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να χρεοκοπήσει γιατί θα παρέλθει το Eurogroup αλλά η χώρα δεν θα κινδυνεύσει...
3)Να αναδείξει τις σκοπιμότητες που έκρυβε η κυβέρνηση πίσω από την βεβιασμένη κατάθεση του πολυνομοσεχεδίου, εξυπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα.
4)Το Eurogroup θα συνεδριάσει την Τρίτη και προφανώς δεν θα λάβει απόφαση για την Ελλάδα λόγω των πολιτικών εξελίξεων....
5)Ο Στουρνάρας στοχοποιείται και πλέον... τίθεται θέμα αν μπορεί να... αναλάβει την διοίκηση της ΤτΕ...


Νωρίτερα....

Τσίπρας ΣΥΡΙΖΑ: Ντροπιαστική συνθηκολόγηση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα

Πρόταση μομφής ενάντια στον Γιάννη Στουρνάρα κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας τη διακοπή της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο.
Στο πλαίσιο αυτό και λόγω αυτής της εξέλιξης ξεκινά τρίημερη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ της Τρίτης.
"Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας εναντίων του υπουργού Οικονομικών κυρίου Γιάννη Στουρνάρα", ανέφερε ο κ. Τσίπρας, αφού εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση.
"Σήμερα βάζει βαθειά στον τάφο την ελληνική κοινωνία και οικονομία", είπε ο κ. Τσίπρας, δηλώνοντας ότι ως ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσαμε "να μην σας επιτρέψουμε να ολοκληρώσετε αυτό το έργο και μάλιστα να προσδοκάτε να αποκτήσετε θέσεις μόνιμες πενταετείς", υπονοώντας τα σχέδια του Στουρνάρα να αναλάβει την διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.
"Αφού δεν θα έχετε πια τι άλλο να λεηλατήσετε θα τελειώσει και το μνημόνιο. Το μνημόνιο με εσάς δεν τελειώνει. Το μνημόνιο με εσάς γίνεται καθεστώς. Μονιμοποιείται".
Αυτό τόνισε σε παρέμβασή του από το βήμα της βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
"Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία καλείται από την κυβέρνηση Σαμαρά να γράψει τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της συντηρητικής παράταξης. Πρόκειται για μία ντροπιαστική συνθηκολόγηση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα. Προσπαθείτε να εξαγοράσετε συνειδήσεις δίνοντας μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, ένα επίδομα", επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει:
"Το ξεδιάντροπο δούναι και λαβείν σας στερεί κάθε επιχείρημα. Ενώ λέτε θα μοιράσετε το πρωτογενές πλεόνασμα, από την άλλη τσέπη κλέβετε δεκάδες δισ ευρώ από τους φορολογούμενους".
O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε μεταξύ άλλων:
"Σήμερα επιχειρείτε στην κυριολεξία σαν τους κλέφτες, στα κρυφά, και εξαπατώντας την πλειοψηφία της κοινωνίας να προχωρήσετε σε ένα ακόμα έγκλημα, κοινωνικό και εθνικό. Επιχειρείτε με ένα νομοσχέδιο σκούπα που φανερώσατε τα χαράματα και καλείτε τους βουλευτές να ψηφίσουν κατεπείγοντος και να συμμετάσχουν στον εξευτελισμό του κοινοβουλίου. Καλείτε τους βουλευτές να αποφασίσουν σε ελάχιστο χρόνο να αποφασίσουν για θέματα που καθόλου ελάσσονος σημασίας δεν είναι. Επειχερείτε την εκχώρηση του τραπεζικού συστήματος και την διάλυση των δικαιωμάτων των κοινωνικών ομάδων. Όλα αυτά τα προχωράτε κρατώντας όλο αυτό το διάστημα κρυφές τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου πανηγυρίζοντας μόνο για το πλεόνασμα που θα μιοιράστε μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές του Μαΐου.
Αυτό που στην ουσία επιχειρείτε είναι να ξεπουλήσετε οριστικά τη χώρα κομμάτι-κομμάτι στην ξένη και ντόπια διαπλοκή με αντάλλαγμα την στήριξη μπας και γλιτώσετε την ντροπή στις εκλογές του Μαΐου. Κάνετε εξαγορά ψήφων και συνειδήσεων.
Η δήθεν κεντροαριστερά συντάσσεται με το δόγμα Μπαλτάκου του αντικομουνισμού, σήμερα που είναι η επέτειος του θανάτου του Μπελογιάννη. Ξεπερνάτε τις χειρότερες παραδόσεις, ακόμα και τον Γ.Ράλλη που λίγες ημέρες πριν την συντριβή του μοίραζε επιταγές σε αγρότες μήπως και γυρίσει το αποτέλεσμα. Αυτός ο λαός όμως έχει και μνήμη και αξιοπρέπεια και θα σας δώσει την απάντηση στην κάλπη. Ζητήσατε την χάρη στην Τρόικα να σας αφήσει να μοιράσετε μια εβδομάδα πριν τις εκλογές μερικά εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το «λαβείν», το «δούνε» όμως το κρύβετε. Οι εκατοντάδες σελίδες αυτές που περιλαμβάνουν μόνο τρία άρθρα είναι 600 σελίδες με ανταλλάγματα που δώσατε για να αγοράσετε σωσίβιο για την εκλογική σας συντριβή που έρχεται. Το «δούνε» περιλαμβάνει την καταστροφή της παραγωγικής ραχοκοκαλιάς της χώρας.
Ξεκληρίζετε τους μικροπαραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που τους έχετε εξαπατήσει. Δεν κάνετε το ίδιο με αυτούς που έχουν τεράστιες μονάδες παραγωγή. Οι μικροί είναι ήδη καταχρεωμένοι στις τράπεζες. Πέρα όμως από όλα αυτά, το πιο σκληρό, αυτό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, είναι αυτή η εκκαθάριση που αφορά δύο παραχωρήσεις που βρίσκονται στον πυρήνα του μνημονίου. Το ένα είναι η απορρύθμιση και η διάλυση των εργασιακών θέσεων και το δεύτερο που αφορά την εκχώρηση των τραπεζών σε ξένα funds, που θα σημάνει και την παραχώρηση της περιουσίας του κράτους".
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα καυστικός, συμπλήρωσε:
"Την ίδια στιγμή που λέτε ότι μοιράζετε 450 εκατομμύρια ευρώ, με αυτό το νομοσχέδιο κλέβετε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που θα κληθούν να τα πληρώσουν οι ίδιοι.
Αποδεικνύεται έτσι πόσο κάλπικο είναι το επιχείρημα της κυβέρνησης που θέλει να μας πείσει ότι έχουμε να κάνουμε ένα είδος πράξης απελευθέρωσης του ελληνικού λαού.
Η προπαγάνδα σας που λέει ότι ξεκοκαλίζοντας τα πάντα φτάνετε στο τέλος του έργο σας και αφού δεν θα έχετε τι να φάτε πια θα τελειώσει το μνημόνιο.
Αλήθεια, θα τελειώσει το μνημόνιο; Δηλαδή θα τελειώσουν και τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία 4 χρόνια; Θα καταργηθούν τα χαράτσια;
Το μνημόνιο με εσάς δεν τελειώνει, με εσάς γίνεται καθεστώς και μονιμοποιείτε και πάμε σε μόνιμες συντάξεις των 350 ευρώ.
Το 2012 βγήκατε με το ψέμα των 18 σημείων αναδιαπραγμάτευσης και μετά εφαρμόσατε το χειρότερο μνημόνιο. Η συντριβή σας στις 25 Μαΐου θα φέρει πολιτικές εξελίξεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γκρεμίσει το καθεστώς του μνημονίου. Αυτές τις ημέρες οι μάσκες έπεσαν.
Μας είπατε ότι διαπραγματευτήκατε σκληρά. Την διαπραγμάτευση για το γάλα την περιέγραψε μια χαρά ο υπουργός σας που παραιτήθηκε χθες.
Πρώτη φορά βλέπω να πληρώνουμε τον ΟΟΣΑ για το σκοινί με το οποίο θα κρεμαστούμε.
Ο υπουργός Οικονομίας πρέπει να παραιτηθεί.
Αυτό που κάνετε κύριε Στουρνάρα με τις τράπεζες δεν έχει ξαναγίνει. Ανακεφαλαιοποίηση έχει γίνει και αλλού.
Εκεί όμως οι τράπεζες πούλησαν με κέρδος. Αυτό που κάνετε είναι έγκλημα όχι μόνο με την πολιτική αλλά και την ποινική έννοια του όρου.
Αυτοί που ξέρουν νομικά το ονομάζουν κακουργηματική πράξη απιστίας.
Ξέρετε, εμείς δεν πρόκειται φυσικά να αφήσουμε τις τράπεζες στα χέρια εκείνων που θέλουν να τις ελέγχουν για πάντα με τα δικά τους χρήματα. Δηλώνουμε κατηγορηματικά και με ευθύνη και με σεβασμό στο σύνταγμα και τους νόμους ότι ως κυβέρνηση σωτηρίας είμαστε αποφασισμένοι οι υπεύθυνοι να κάτσουν στο σκαμνί".

Ο Δημήτρης Σταμάτης, υπουργός Επικρατείας, χαρακτήρισε "κατεπείγουσα" την ανάγκη να πάρουμε τα χρήματα, ενώ, κάπως αιφνιδιασμένος δέχθηκε την πρόκληση της πρότασης μομφής... Στη συνέχεια πάντως, ο κ. Βενιζέλος τον "άδειασε"...
"Σας καταγγέλλω κ. Τσίπρα ότι προσπαθείτε να καθυστερήσετε τη λήψη των χρημάτων. 
Πείτε λοιπόν στον ελληνικό λαό ότι δεν θα δώσουμε τα 50ο εκατομμύρια επειδή εσείς καθυστερείτε την ψήφιση των νόμων. 
Την Τρίτη θα συναντιθούν στο Eurogroup για να μας δώσουν τα λεφτά και εσείς κάνετε οτιδήποτε για να μην τα πάρουμε. Το πρόβλημα σας έιναι ηθικό", επισήμανε.

Βενιζέλος: Η πρόταση αυτή υποβάλλεται με απαράδεκτο τρόπο
Να απορρίψει την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. 
"Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέβαλλε -σύμφωνα με το Σύνταγμα κατά την άποψή του- πρόταση δυσπιστίας που στρέφεται κατά του υπουργού Οικονομικών. Θέση της κυβέρνησης είναι ότι η πρόταση αυτή υποβάλλεται με απαράδεκτο τρόπο και καλώ τον πρόεδρο της βουλής να απορρίψει ευθύς αμέσως την πρόταση", τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
"Η πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί ξανά αν δεν παρέλθει εξάμηνο από την προηγούμενη όμοια πρόταση. Το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης διέπεται από την αρχή της δεδηλωμένης και από την αρχή της κυβερνητικής σταθερότητας που αποτελεί ρητή και ευδιάκριτη αρχή του πολιτεύματός μας. Για το λόγο αυτό το Σύνταγμα εγκατέστησε ένα φραγμό που αποτρέπει την καταστρατήγηση των προτάσεων δυσπιστίας", συμπλήρωσε.
"Η ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου σε κάθε περίπτωση θα ψηφιστεί. Για εμάς η ψηφοφορία αυτή ήταν και είναι μια πολύ μεγάλη θεσμική και πολιτική ευκαιρία για την πανηγυρική επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της βουλής προς την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση πολιτικά ούτε αποφεύγει, ούτε φοβάται την σύγκρουση την αξιωματική αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση όμως είναι υποχρεωμένη να στείλει ένα μήνυμα σταθερότητας, αισιοδοξίας και προοπτικής προς την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Η κυβέρνηση δεν θα παίξει με τους θεσμούς της χώρας", τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
"Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κάνει μια πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Ανάπτυξης, Γεωργίας κ.ο.κ. Αυτή είναι η περίτρανη απόδειξη προσπάθειας καταστρατήγησης της χρήσης του δικαιώματος για αίτημα δυσπιστίας. Επειδή δυστυχώς για εσάς, αλλά ευτυχώς για τον τόπο υπάρχουν θεσμοί, είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε το Σύνταγμα και ζητάμε από τον πρόεδρο του σώματος να απορρίψει ως απαράδεκτη την πρότασή σας", κατέληξε.

Η απάντηση του Α. Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ)
"Κύριε Πρόεδρε αν δεν είχαμε δει εδώ και 4 χρόνια όλα όσα αυτή η κυβέρνηση έχει πράξει προκειμένου να παρακάμψει τους θεσμούς της χώρας για να επιβάλει το μνημόνιο θα είχαμε εκπλαγεί από την σημερινή στάση του κυρίου Βενιζέλου. Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση είναι ποιός εκφράζει αυτή την κυβέρνηση. Ο κύριος Βενιζέλος ως τι μίλησε; Ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Ως έγκριτος συνταγματολόγος ο οποίος στο παρελθόν έχει συμβάλει στην νομική αμνήστευση υπουργών για σκάνδαλα; Ο κύριος Βενιζέλος ήταν αυτός που τον Αύγουστο του 2011 έφτιαξε το νόμο για την αμνήστευση των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της PROTON BANK. Πριν από λίγο όμως όπως σωστά έπραξε σύμφωνα με τον κανονισμό της βουλή ο κύριος Σταμάτης ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης απάντησε στην αίτησή μας λέγοντας ότι προχωράμε εδώ και τώρα.
Έχουν περάσει λίγα λεπτά της ώρας και ο κύριος Βενιζέλος έρχεται να εκφράσει άλλη άποψη από την επίσημη της κυβέρνησης. Αυτή είναι η κυβέρνηση που θα σώσει τη χώρα. Ποιός από τους δύο εκφράζει τον πρωθυπουργό που είναι και πάλι απών; Ο στενός του συνεργάτης ή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;".

Στήριξαν ΚΚΕ, ΑΝΕΛ - Διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ
Συμφωνούμε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ανεξάρτητα από τη σκοπιμότητα των προθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα του ΚΚΕ.
"Νόμιμα κατέθεσε ο Τσίπρας την πρόταση, απεδέχθη ο Σταμάτης και το προεδρείο διέκοψε. Το άρθρο 142, παράγραφος 3 της βουλής αναφέρει ότι η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί", τόνισε ο Πάνος Καμμένος των ΑΝΕΛ.
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη δήλωσε: "Θα είστε προσωπικά υπεύθυνος εάν έχουμε ένα ακόμα πραξικόπημα".
"Δεν συμφωνούμε με την πρόταση δυσπιστίας ως έχει κατατεθεί", ανέφερε ο Φώτης Κουβέλης, της ΔΗΜΑΡ.


Αναλυτικά το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας
«ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών
Προς τον αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής, κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη
Αθήνα 30-3-2014

Το τραπεζικό σύστημα, μέρος του τριγώνου της διαπλοκής μαζί με τα ΜΜΕ και την επιχειρηματική ελίτ, υπήρξε η ραχοκοκαλιά ενός ψευδεπίγραφου μοντέλου ανάπτυξης τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό το μοντέλο οδήγησε τη χώρα στην μεγαλύτερη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση και την χρεοκοπία.
Από το 2010 και μετά το ελληνικό δημόσιο, οι Έλληνες φορολογούμενοι, στήριξαν το τραπεζικό σύστημα με 200 δις ευρώ σε ρευστό και εγγυήσεις. Παρά τον πακτωλό των χρημάτων προς τις τράπεζες, αυτές όχι μόνο δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν, αλλά σε συνδυασμό με τις μνημονιακές πολιτικές της ύφεσης και της λιτότητας, πολλαπλασίασαν την κρίση, οδηγώντας σε ασφυξία την πραγματική οικονομία και τις παραγωγικές τάξεις.
Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών μεθοδεύει το χάρισμα των τραπεζών στους εγχώριους χρεοκοπημένους τραπεζίτες και τα ξένα κερδοσκοπικά funds. Με το παρόν νομοσχέδιο εκχωρείται ο έλεγχος των τραπεζών, δηλαδή ο έλεγχος της οικονομίας, σε αυτούς που δημιούργησαν την κρίση. Με αυτή την ενέργεια εκχωρείται το σύνολο της ιδιωτικής περιουσίας στις τράπεζες. Με το παρόν νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στο ΤΧΣ να εγκρίνει την πώληση μετοχών σε χαμηλότερη τιμή από την τιμή κτίσης τους. Έτσι, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για νέες απώλειες δημοσίου χρήματος, το οποίο θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και η επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για την νομιμότητα τέτοιων πράξεων.
Ταυτόχρονα, επιβαρύνεται, με τις ενέργειες του υπουργού Οικονομικών, το δημόσιο χρέος της χώρας, ενώ προκλητικά επιχειρείται η προκαταβολική αμνήστευση σε όσους συνυπογράψουν αυτό το έγκλημα εις βάρος της χώρας και της οικονομίας.
Για τους παραπάνω λόγους, σύμφωνα με το άρθρο 142 του ΚτΒ, η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών».


Τί λέει ο κανονισμός της Βουλής
Σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, εφόσον κατατεθεί η πρόταση, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
Αιφνιδιασμένος ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται άμεσα να ξεκινήσει η συζήτηση.
Η αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνεννόηση με το νομικό τμήμα της Βουλής προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει καθώς με το άρθρο 142 παράγραφος 6 πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης. Τον περασμένο Νοέμβριο (8/11) από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με φόντο τις εξελίξεις στην ΕΡΤ και είχε ως θέμα την οικονομική πολιτική.

Αρθρo 142: Πρόταση δυσπιστίας
1. H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
2. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.
3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.
7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης