Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το χρονικό της κοινοβουλευτικής κατάρρευσης της κυβέρνησης – Πώς από τους 179 βουλευτές έφτασε στους 152

Το χρονικό της κοινοβουλευτικής κατάρρευσης της κυβέρνησης – Πώς από τους 179 βουλευτές έφτασε στους 152
Τα «μαξιλάρια» Λοβέρδου- Αηδόνη διέσωσαν πολιτικά την κυβέρνηση


Κατόπιν των εκλογών του Ιουνίου του 2012 η τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας που σχημάτισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά συγκροτούνταν από 179 βουλευτές.
Οι 129 προέρχονταν από τη ΝΔ, οι 33 από το ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι 17 από τη ΔΗΜΑΡ.
Ωστόσο, η ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία «χάθηκε» μόλις ύστερα από έξι μήνες (λόγω του πολυνομοσχεδίου του τρίτου μνημονίου αλλά και της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή σε προανακριτική για τον Γ.Παπακωνσταντίνου και τον Ευαγ.Βενιζέλο), όταν και 15 βουλευτές (4 από τη ΝΔ, 7 από το ΠΑΣΟΚ και 3 από τη ΔΗΜΑΡ) είτε διαγράφηκαν είτε ανεξαρτητοποιήθηκαν.
Συνέπεια αυτών των εξελίξεων ήταν η κυβέρνηση να αρχίσει το 2013 με 164 βουλευτές.
Το επόμενο μεγάλο «πλήγμα» για την κυβέρνηση Σαμαρά ήρθε τον Ιούνιο του 2013, όταν και η Δημοκρατική Αριστερά με αφορμή το «κλείσιμο» της ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση.
Αποτέλεσμα της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ ήταν η κυβέρνηση να απομείνει με 153 βουλευτές (125 βουλευτές από τη ΝΔ και 28 από το ΠΑΣΟΚ), αν και τον Ιούλιο του 2013 ύστερα από το προσκλητήριο Σαμαρά το κυβερνητικό σχήμα ενισχύθηκε με τους βουλευτές Κ.Μαρκόπουλο και Θ.Σολδάτο, οι οποίοι επέστρεψαν στη ΝΔ.
Αλλά οι τριγμοί στο κυβερνητικό σχήμα συνεχίστηκαν.
Τον περασμένο Νοέμβριο η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης και η υπερψήφιση της από τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ ενώ την ίδια τύχη είχε τον περασμένο Δεκέμβριο και ο βουλευτής της ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος καταψήφισε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ακίνητα.
Απόρροια αυτών των διαγραφών ήταν η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να απομείνει με 153 βουλευτές.
Η κοινοβουλευτική ηρεμία χάρη στη σιγή και στην απουσία της τρόικα αλλά και στις εξελίξεις με την Χρυσή Αυγή (που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να περνά τα νομοσχέδια στη Βουλή ακόμα και με 148 ψήφους μια και οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής λογίζονται ως απόντες, μειώνοντας έτσι το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας που απαιτείται για την έγκριση νομοσχεδίων) το περασμένο διάστημα έδωσαν τις απαραίτητες ανάσες στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
Ανάσες όμως που χάθηκαν στην πρώτη δυσκολία, που δεν ήταν άλλη από την χθεσινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.
Η διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη αφήνει την κυβέρνηση με 152 βουλευτές, τη στιγμή που η ένταση με τον Γ.Παπανδρέου και τον Απ.Κακλαμάνη στενεύει ακόμα περισσότερο την πλειοψηφία της κυβέρνησης, η σταθερότητα της οποίας κάθε άλλο παρά δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται.
Εάν μάλιστα δεν είχε καταγραφεί η στήριξη των κ.κ.Λοβέρδου και Αηδόνη, τότε η κυβέρνηση μπορεί και πάλι να επιβίωνε (σημειώνεται πως το άρθρο για τα εργαλεία του ΟΟΣΑ πέρασε με 152 ψήφους και το άρθρο για τις τράπεζες με 151 ψήφους) χάρη στο «δώρο» που της προσφέρει η δικαστική περιπέτεια της Χρυσής Αυγής, αλλά το πολιτικό μήνυμα θα ήταν σαφές, ότι δηλαδή ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης έχει τελειώσει.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης