Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με 165 υπέρ και 76 κατά απορρίφθηκε η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του προέδρου της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη

Με 165 υπέρ και 76 κατά απορρίφθηκε η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του προέδρου της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη
Έντονος διαπληκτισμός μεταξύ Μεϊμαράκη - Δραγασάκη - Σημειώθηκε θερμό επεισόδιο μεταξύ Βενιζέλου - Τσίπρα
(upd5)Με 165 ψήφους υπέρ, έναντι 76 ψήφων κατά, απορρίφθηκε η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη.
Πιο συγκεκριμένα, σε σύνολο 241 παρόντων βουλευτών, υπέρ της πρότασης μομφής ψήφισαν 76 βουλευτές, ενώ κατά ψήφισαν 165 βουλευτές.
Κατά της πρότασης μομφής ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, καθώς και ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χρήστος Αηδόνης.
Yπέρ της πρότασης ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή και οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. Νότης Μαριάς και Γαβριήλ Αβραμίδης.  
Επίσης, με επιστολική ψήφο ψήφισε υπέρ της πρότασης η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Από την ψηφοφορία απείχαν τόσο το ΚΚΕ όσο και οι περισσότεροι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Συνολικά σημειώθηκαν 59 απουσίες, ενώ συμβολικά απουσίασε και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
Ωστόσο η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε άγριες διαστάσεις, με την κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να κλιμακώνεται επικίνδυνα.

Κόντρες, αντιπαραθέσεις και υψηλοί τόνοι κατά τη συζήτηση


Ειδικότερα, έπειτα από συνεχείς αντεγκλήσεις μεταξύ του Ε. Βενιζέλου, του Ε. Μεϊμαράκη και του Γ. Δραγασάκη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη Βουλή, καταγγέλλοντας τη διαδικασία.
Τα αίματα άναψαν όταν ο Β. Μεϊμαράκης, πρόεδρος της Βουλής, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του δ’ αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Δραγασάκη. Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης ζήτησε το λόγο προκειμένου να απαντήσει ωστόσο, ο Ε. Μεϊμαράκης έδωσε το λόγο στον Ε. Βενιζέλο, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει από τη Βουλή.
Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ξεκαθαρίσει πως «η πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής πρόκειται για μια πολιτική επιλογή. Επιλογή έκφρασης της δυσαρέσκειάς μας για τη επιλογή του κ. Μεϊμαράκη να μην συζητηθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά του Γ.Στουρνάρα, παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Αναγκαστική επιλογή, αφού πήρε πάνω του, ως μη όφειλε, ο πρόεδρος της Βουλής την προτροπή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος παρενέβη για να ανατρέψει την απόφαση του υπουργού Επικρατείας ο Δ.Σταμάτη, που είχε αποδεχθεί την πρόταση.
«Δεν πρόκειται για προσωπική διένεξη κι αυτό αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βουλής έχει εκλεγεί και με τη δική μας ψήφο. Υπ' αυτήν την έννοια έχουμε κι ένα λόγο πάρα πάνω να είμαστε απαιτητικοί».
«Αφού δεν με αφορά προσωπικά η πρόταση δυσπιστίας, θα απαντήσω κι εγώ πολιτικά» ανταπάντησε ο Ε. Μεϊμαράκης, διερωτώμενος «γιατί ο δικός σας αντιπρόεδρος τι αισθάνεστε ότι κάνει; Έχει συμπεριφερθεί κατά ανάλογο τρόπο αρκετές φορές και δεν του κάναμε πρόταση μομφής». Όταν δεν είμαι στην έδρα είμαι ΝΔ, την τιμώ, έχω εκλεγεί με την ΝΔ και με αυτή θα εκλεγώ ξανά» συμπλήρωσε.

Βενιζέλος προς Τσίπρα - «Μη μου σηκώνεις το δάχτυλο εμένα, άντε στο καλό...»

Θερμό επεισόδιο σημειώθηκε επίσης στη Βουλή, όταν ο Ευ. Βενιζέλος βρισκόταν στο βήμα προκειμένου να μιλήσει για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του προεδρείου της Βουλής.
«Παρακολουθούμε δυστυχώς αυτή την κατρακύλα», πρόσθεσε ο Ευ. Βενιζέλος με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρονται έντονα και να φεύγουν από την αίθουσα.
Τότε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φαίνεται να απευθύνεται στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Μη μου σηκώνεις το δάχτυλο εμένα, άντε στο καλό».

Βενιζέλος - Το πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τις προτάσεις δυσπιστίας εναντίον Στουρνάρα, Μεϊμαράκη

«Απόλυτη πολιτική αποτυχία» είναι η αιτία των τελευταίων επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει προτάσεις δυσπιστίας εναντίον του Γ. Στουρνάρα και του Ευ. Μεϊμαράκη, κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μίλησε για πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ «αφού δεν του βγαίνουν τα σενάρια προς τις εκλογές» που τον οδηγούν σε κινήσεις με στόχο να πλήξουν την κυβέρνηση, αλλά εντέλει πλήττουν τους θεσμούς και την χώρα.
«Εκείνο που ενοχλεί είναι ότι η χώρα ανακάμπτει και αποκαθιστά πλέον την ευρωπαϊκή και διεθνή θέση της κι αυτό μετατρέπεται σε δήθεν δυσπιστία. Αυτό είναι που ενοχλεί και αυτό μετατρέπεται σε πρόταση δήθεν δυσπιστίας. Αυτός είναι ο σχολικός ορισμός της υποβάθμισης και της καταστρατήγησης του Συντάγματος. Αυτό είναι το ανάγλυφο παράδειγμα του πολιτικού αδιεξόδου» τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Εκτίμησε ότι αυτό συμβαίνει καθώς η απαξίωση της πολιτικής στρέφεται κατά της αντιπολίτευσης κι ο εκνευρισμός του κ. Τσίπρα οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής προγραμματικής πρότασης, στην αποτυχία της στρατηγικής εφόδου από τα αποδυτήρια, αφού δεν του βγαίνει το σενάριο των εκλογών - δημοψηφίσματος στις εκλογές.
«Ως εκ τούτου επιλέγει να δημιουργήσει προβλήματα στην λειτουργία της κυβέρνησης και της Βουλής αλλά και στη χώρα.
«Και τι κάνουν τώρα; Κάνουν ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής, ασκήσεις πυκνής τάξεως στη Βουλή. Μα θέλει κότσια. Πρέπει να ξέρεις, να μπορείς, όταν κάνεις ένα βήμα να ξέρεις το επόμενο, αλλιώς εμφανίζεσαι να μην μπορείς να διαχειριστείς τίποτα ούτε τους θεσμούς ούτε την δημαγωγία. Αυτός είναι ο ορισμός της απόλυτης πολιτικής αποτυχίας», διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης