Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ) - Με την έξοδο στις αγορές πυροβολούμε τα πόδια μας - «Πολιτικό έγκλημα» η μη διαγραφή χρέους

Αλ. Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ) - Με την έξοδο στις αγορές πυροβολούμε τα πόδια μας - «Πολιτικό έγκλημα» η μη διαγραφή χρέους
Δεν προχωρούμε σε διαγραφή χρέους και αυτό είναι πολιτικό έγκλημα, σημείωσε χαρακτηριστικά
Πυροβολούμε τα πόδια μας, ήταν το σχόλιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές από το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις Βρυξέλλες.
Μάλιστα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, δεν προχωρούμε σε διαγραφή χρέους και αυτό είναι πολιτικό έγκλημα.
«Δεν είναι ριζοσπαστική ή επαναστατική λύση αλλά ρεαλιστική. Η διαγραφή του χρέους θα γίνει αλλά το ζήτημα είναι με ποιους όρους. Διαγραφή χρέους έχει γίνει στην ήπειρό μας, στη Γερμανία, μετά τον πόλεμο και σωστά έγινε. Και εκεί οφείλεται το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας που όλοι βλέπουμε» υποστήριξε και ζήτησε Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος.
«Τέσσερα χρόνια μετά το Μνημόνιο η Ελλάδα βγαίνοντας στις αγορές δεν βγαίνει σε ξέφωτο αλλά παραμένει εγκλωβισμένη στο χρέος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως επισήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι με αυτή την κίνηση «από μόνοι μας αποδυναμώνουμε το επιχείρημα της αναγκαίας διαπραγμάτευσης για τη διαγραφή του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο».
Μάλιστα, σημείωσε ότι «είναι πασιφανές ότι όχι μόνο δεν βγαίνουμε σε ξέφωτο, αλλά παραμένουμε εγκλωβισμένοι στη παγίδα του χρέους» και πρόσθεσε ότι είναι επιβλαβής η απόφαση για έξοδο στις αγορές, πριν διεκδικηθεί μια κοινή βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Παράλληλα, σημείωσε ότι το επιτόκιο ήταν παρόμοιο με εκείνο που θεωρούσαν πριν από λίγα χρόνια απαγορευτικό κυβέρνηση και τρόικα, αποχωρώντας από αυτές και πρόσθεσε ότι θα επιβαρυνθεί το χρέος, πριμοδοτώντας τούς κερδοσκόπους με τοκογλυφικά επιτόκια.
Μάλιστα, χαρακτήρισε έγκλημα εις βάρος του ελληνικού, αλλά και των ευρωπαϊκών λαών την έξοδο στις αγορές, αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ενταφιάζει τη συζήτηση και την προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους και διαγραφής μεγάλου μέρους του.
Εάν είχε προηγηθεί η ουσιαστική αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, σημείωσε, θα είχε βελτιωθεί η πιστοληπτική διαβάθμιση των ελληνικών ομολόγων και θα είχε μειωθεί το κόστος δανεισμού από τις αγορές. Αντίθετα, η Ελλάδα βγαίνει προεκλογικά στις αγορές, με υψηλό επιτόκιο, δηλαδή επιβαρύνει το χρέος της και ταυτόχρονα αποδυναμώνει την προοπτική για γενναία αναδιάρθρωση του συσσωρευμένου όγκου του δημόσιου χρέους, σημείωσε.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, με αυτήν την έκδοση η Ελλάδα καλύπτει μόλις ένα πολύ μικρό μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της για το 2014, περίπου το 10%, δηλαδή 2,5 δισ. ευρώ σε σύνολο 27,8 δισ. Και αυτό σε αντίθεση με την Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που προηγήθηκαν τον Ιανουάριο του 2014, οι οποίες με την πρώτη κιόλας έκδοση κάλυψαν το 50% των συνολικών χρηματοδοτικών αναγκών τους όλης της χρονιάς, είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης