Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ) - Η έκθεση της Κομισιόν αποδεικνύει την αποτυχία της πολιτικής του Μνημονίου

Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ) - Η έκθεση της Κομισιόν αποδεικνύει την αποτυχία της πολιτικής του Μνημονίου
Νέα μέτρα έως το 2017 "βλέπει" ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Για αντιφάσεις της πολιτικής του Μνημονίου, παρά τις όποιες προσπάθειες κυβέρνησης και Τρόικας, κάνει λόγο ο Ευ. Τσακαλώτος, βουλευτής  και υπεύθυνος οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μάλιστα υποστηρίζει ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία του Μνημονίου αναδεικνύει την εμμονή της Τρόικας στην άσκηση μιας πολιτικής που καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό χωρίς να αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθε.
Ειδικότερα σημειώνει ότι παρά την καλύτερη επίδοση των δημοσίων οικονομικών το 2013, λόγω της μεγάλης υποεκτέλεσης των κοινωνικών δαπανών, τα δημοσιονομικά κενά παραμένουν για τα επόμενα χρόνια.
Συγκεκριμένα τονίζει ότι υπάρχει κενό €2 δισ. το 2015, €3,8 δισ. το 2016 και €1,9 δισ. το 2017, για τα οποία θα απαιτηθεί όχι μόνο η συνέχιση των έκτακτων μέτρων αλλά πιθανά και η λήψη νέων.
Ακόμη προσθέτει ότι «η κατάρρευση των μισθών, που υποτίθεται ότι θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα, δεν έχει οδηγήσει σε μια σημαντική και βιώσιμη αύξηση των εξαγωγών. Οι προβλέψεις, μάλιστα, της Επιτροπής για την πορεία των εξαγωγών τα επόμενα χρόνια το επιβεβαιώνουν».
Παρά την αποτυχία αυτή ο κ. Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι προβλέπεται νέος γύρος μέτρων για τις ομαδικές απολύσεις και την ολοκλήρωση της διάλυσης του θεσμικού πλαισίου στα εργασιακά.
Σε σχέση δε με το σημαντικότερο ζήτημα, τη βιωσιμότητα του χρέους, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η κατάσταση είναι χειρότερη σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.
«Εξακολουθούν, βέβαια, Τρόικα και κυβέρνηση, να υιοθετούν την απολύτως παράλογη πρόβλεψη ότι το χρέος θα γίνει βιώσιμο, έχοντας πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 4% από το 2016 και έπειτα, ενώ παράλληλα ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα ξεπερνά το 3%» υπογραμμίζει ο βουελυτής.
«Θα συνιστούσαμε, τέλος, σε όσους υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής φτάνει στο τέλος του, να διαβάσουν το κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου στο τέλος της Έκθεσης. Και ας μας εξηγήσουν έπειτα πώς γίνεται να τελειώνει το Μνημόνιο και να προβλέπονται μέτρα όχι μόνο για το 2015, αλλά μέχρι και το 2017» αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος και καταλήγοντας σημειώνει ότι «το πρώτο βήμα για να τελειώσει ουσιαστικά η πολιτική του Μνημονίου είναι να εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης