Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολιτική ζημιά στην εκλογική προοπτική της ΝΔ ενόψει Ευρωεκλογών από… εσωτερικά «χτυπήματα» και «ατοπήματα» βουλευτών και υποψήφιων ευρωβουλευτών

tags :
Πολιτική ζημιά στην εκλογική προοπτική της ΝΔ ενόψει Ευρωεκλογών από… εσωτερικά «χτυπήματα» και «ατοπήματα» βουλευτών και υποψήφιων ευρωβουλευτών
Σύνδρομο ΣΥΡΙΖΑ και στη Λ.Συγγρού
Αν και μέχρι πρότινος η εσωστρέφεια και τα «συντροφικά μαχαιρώματα» ήταν κύριο χαρακτηριστικό δείγμα των πολιτικών διεργασιών στο ΣΥΡΙΖΑ, το «σύνδρομο της Κουμουνδούρου» φαίνεται πως κατηφορίζει στη Λ.Συγγρού και στη ΝΔ.
Η τοποθέτηση της κας.Ντόρας Μπακογιάννη ότι «η ΝΔ είναι ένα μικρό κόμμα που δεν έχει καμία σχέση με τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που γνώρισε» σήμανε συναγερμό στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Όχι μόνο για το περιεχόμενο της δήλωσης αλλά και για τη χρονική στιγμή που η κα.Μπακογιάννη αποφάσισε να την καταστήσει δημόσια, περίπου ένα μήνα πριν από τις κρίσιμες εκλογές του Μαΐου.
Όπως ήταν αναμενόμενο το σχόλιο αυτό πυροδότησε έναν γύρο έντονης εσωκομματικής αναταραχής με τους περισσότερους εντός της ΝΔ να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το μήνυμα-παρέμβαση της κας.Μπακογιάννη.
Αν και τελικά επιλέχθηκε να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι, οι περισσότεροι κατέτειναν στο συμπέρασμα ότι η κα.Μπακογιάννη αναφερόταν στην επόμενη ημέρα των εκλογών και ιδίως στην περίπτωση εκείνη που το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Μαΐου θα είναι αρνητικό για τη ΝΔ.
Σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει τη δήλωση αυτή, η Ελίζα Βόζεμπεργκ, υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ, υποστήριξε σήμερα ότι η κα.Μπακογιάννη με αυτήν την παρέμβαση της ήθελε να δώσει το στίγμα της συρρίκνωσης μιας μεγάλης παράταξης λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής που αναγκάστηκε να εφαρμόσει.
Αφού λοιπόν η κα.Βόζεμπεργκ παραδέχθηκε τη συρρίκνωση της ΝΔ και της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει, τόνισε επιπλέον ότι «εάν είναι μεγάλη η διαφορά της ήττας της ΝΔ στις Ευρωεκλογές, τότε υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας την επόμενη ημέρα».
Είναι προφανές πως η κα.Βόζεμπεργκ ήθελε να κινηθεί στο δίλημμα που προτάσσει η ΝΔ «σταθερότητα ή χάος», αλλά η διατύπωση μιας εκτίμησης που δείχνει ήττα, κάθε άλλο παρά δυναμική νίκης εκπέμπει.
Ακόμα και εάν η υποψήφια ευρωβουλευτής εκτίμησε εν τέλει ότι «θα πρυτανεύσει η λογική και η ΝΔ θα βγει πρώτο κόμμα».
Στο ίδιο μήκος «ατοπημάτων» κινείται και η διαμάχη του ΣΥΡΙΖΑ με τον επίσης υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γ.Κύρτσο.
Αφορμή υπήρξε άρθρο του κ.Κύρτσου, στο οποίο - σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ - αναφερόταν πως το πλεόνασμα που παρουσίασε η κυβέρνηση είναι «ουσιαστικά ανύπαρκτο».
«Η ΝΔ οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Ποιος έχει τελικώς δίκιο για το πρωτογενές πλεόνασμα ο κ. Κύρτσος που το χαρακτηρίζει ανύπαρκτο ή ο κ. Σαμαράς που πανηγυρίζει; Αν ο κ. Κύρτσος εκλεγεί τι θα υποστηρίζει στην Ευρωβουλή γύρω από το «success story» και τη «δημιουργική λογιστική » του πλεονάσματος; Μήπως τελικώς ο κ. Κύρτσος έχει πει αλήθειες που τώρα αναγκάζεται να ξεχάσει;» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο ίδιος ο κ.Κύρτσος, ο οποίος αφού αναγκάστηκε να ξεκαθαρίσει τις απόψεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα, επιτέθηκε στην Κουμουνδούρου ότι δεν διαθέτει ολοκληρωμένη οικονομική πρόταση.
Αλλά η πολιτική ζημιά είχε ήδη γίνει.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης