Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή - Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τον προληπτικό έλεγχο των τραπεζών - Με τη στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η έγκριση των διατάξεων

Βουλή - Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τον προληπτικό έλεγχο των τραπεζών - Με τη στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η έγκριση των διατάξεων
Ονομαστική ψηφοφορία για 5 διατάξεις του νομοσχεδίου
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον προληπτικό έλεγχο των ελληνικών τραπεζών, ενέκρινε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής.
Το νομοσχέδιο έτυχε της στήριξης των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για τέσσερα άρθρα και μία τροπολογία.
Οι διατάξεις που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία εγκρίθηκαν με 144 «ναι» και 99 «όχι».

Οι διατάξεις είναι οι εξής:
- Τις εξουσίες που δίδονται στην Τράπεζα της Ελλάδος να αποφασίζει για τη διαδικασία μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων από ένα πιστωτικό ίδρυμα σε ένα άλλο, με τον προσδιορισμό των προς μεταβίβαση στοιχείων, να γίνεται από έναν επίτροπο διορισμένο από την ΤτΕ (άρθρο 141).
- Την αναδρομική απαλλαγή της Τράπεζας Πειραιώς από φόρους και τέλη που προέκυψαν από την απορρόφηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Η διάταξη στηλιτεύτηκε ιδιαίτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ κατά της συγκεκριμένης ρύθμισης όπως έχει, τάχθηκε σε παρέμβασή του και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος πρότεινε να παραμείνει η οφειλή της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά να αποπληρωθεί αργότερα - χωρίς η πρότασή του να γίνει δεκτή (άρθρο 168).
- Τη δυνατότητα που δίνεται έναντι χρηματικού αντιτίμου, στις ξενοδοχειακές μονάδες, κέντρα αναψυχής και επιχειρήσεις κάμπινγκ, να κάνουν χρήση του αιγιαλού, σε περίπτωση που μεταξύ των ορίων τους και του αιγιαλού παρεμβάλλεται δημόσιο κτήμα. Η δυνατότητα αυτή δίνεται μέχρι τα τέλη του έτους. Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε πως «η ρύθμιση έχει μεταβατικό χαρακτήρα μέχρι το οριστικό σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό, και σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν τα όσα ελέχθησαν (σ.σ. από τον ΣΥΡΙΖΑ) σε ό,τι αφορά τον δημόσιο χαρακτήρα του αιγιαλού, ο οποίος δεν θίγεται» (άρθρο 172).
- Την αναδρομική (έπειτα από 2,5 έτη) απόλυση των πρώην εργαζομένων στις θυγατρικές του ΕΟΜΜΕΧ. Η ρύθμιση δεν δίνει το δικαίωμα αποζημίωσης των εργαζομένων, ή υπαγωγής τους στο ταμείο ανεργίας, ενώ αποκλείεται και η απορρόφησή τους στο υπουργείο Ανάπτυξης- κάτι που εξασφάλισαν οι εργαζόμενοι του ίδιου του ΕΟΜΜΕΧ. Η διάταξη έτυχε της αντίθεσης και της βουλευτού Καστοριάς της ΝΔ, Μαρίας Αντωνίου, καθώς αρκετοί από τους υποκείμενους στη διάταξη, εργάζονταν στα κέντρα επεξεργασίας γούνας του νομού (άρθρο 179).
- Τις νέες ρυθμίσεις για την κρατική ραδιοτηλεόραση ΝΕΡΙΤ (Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση), οι οποίες προβλέπουν συντόμευση της άσκησης των δικαιωμάτων της καταργηθείσας ΕΡΤ και -κατά την αντιπολίτευση- έμμεση μετατροπή της «ανυπόστατης» ΔΤ σε ΝΕΡΙΤ. «Μ’ αυτή την τροπολογία δίνονται κατά χρήση, διαχείριση ή εκμετάλλευση τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην ΕΡΤ που είναι αναγκαία για να πληρούνται τα κριτήρια ανεξαρτησίας του νέου φορέα, που μεταξύ άλλων έχει θέσει και η EBU» απάντησε ο Ι. Στουρνάρας. «Δημόσια ραδιοτηλεόραση υπάρχει, και είναι η “Δημόσια Τηλεόραση”», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Παράλληλα, ο Γ. Στουρνάρας ενέκρινε την προσθήκη δύο βουλευτικών τροπολογιών:
- Η πρώτη προβλέπει την καθυστέρηση εφαρμογής μέχρι το επόμενο έτος, του φετινού Προεδρικού Διατάγματος που ορίζει τα σωματικά κριτήρια εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές (ώστε να μην υπάρχει ανατροπή δεδομένων στη μέση της σχολικής χρονιάς)
- Η δεύτερη προβλέπει τη μισθολογική εξίσωση με τους συναδέλφους τους, υπαλλήλων που προσλήφθηκαν με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2008, αλλά διορίστηκαν με καθυστέρηση, μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, λόγω της δημοσιονομικής συγκυρίας της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης