Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στ. Θεοδωράκης (Ποτάμι) - Με διεθνή διαγωνισμό η επιλογή διοικητή της ΤτΕ - Όχι σε «συγχωριανούς» ή αποτυχημένους άεργους πολιτικούς

Στ. Θεοδωράκης (Ποτάμι) - Με διεθνή διαγωνισμό η επιλογή διοικητή της ΤτΕ - Όχι σε «συγχωριανούς» ή αποτυχημένους άεργους πολιτικούς
Προτείνει αξιολόγηση των υποψηφίων από ανεξάρτητη επιτροπή Ελλήνων και ξένων ειδικών
Τη διεξαγωγή ανοικτού διεθνή διαγωνισμού για την επιλογή διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας προτείνει o πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, με άρθρο του στην ιστοσελίδα naftemporiki.gr και εν όψει της λήξης της θητείας Προβόπουλου τον Ιούνιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα πρέπει να γίνονται επιλογές φίλων και συγχωριανών, αλλά και αποτυχημένων άεργων πολιτικών για μια τόσο σημαντική θέση.
Όπως αναφέρει ο κ. Θεοδωράκης, λόγω της κομβικής σημασίας του ρόλου του διοικητή της ΤτΕ για την ανεξαρτησία, τη διαφάνεια και την εύρυθμη λειτουρία της ελληνικής οικονομίας, «η συμπλήρωση της θέσης του διοικητή δεν μπορεί να αποτελεί άλλη μια περίπτωση καραμπόλας τύπου 4-2-1 ούτε βάσει κομματικών ενσήμων ή "εντοπιότητας". Και σε καμία περίπτωση η επιλογή δεν θα πρέπει να γίνει από τους ελεγχόμενους, δηλαδή τους τραπεζίτες».
Ο κ. Θεοδωράκης προτείνει «τη θέσπιση ενός ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για την πλήρωση της θέσης του διοικητή (αλλά και των δύο υποδιοικητών) της ΤτΕ» και προσθέτει ότι «η αξιολόγηση των προτάσεων θα πρέπει να γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και αποκλειστικά στη βάση της γνώσης, της εξειδικευμένης κατάρτισης, της εμπειρίας και των ικανοτήτων».
Επίσης, προτείνει την αξιολόγηση των υποψηφίων «από ανεξάρτητη επιτροπή Ελλήνων και ξένων ειδικών, η οποία θα μπορεί να ζητήσει γράμματα αξιολόγησης από πρώην κεντρικούς τραπεζίτες, εξειδικευμένους και διεθνώς αναγνωρισμένους ακαδημαϊκούς, καθώς και άλλους».
Με τον τρόπο αυτόν, σημειώνει, «θα αποφεύγεται η τοποθέτηση επίλεκτων της εκάστοτε κυβέρνησης και το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων, και θα εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας επιλογής».
«Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Επιτροπή καταθέτει μια εμπεριστατωμένη έκθεση αξιολόγησης για τον προτεινόμενο/η τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κοινοβούλιο» και προσθέτει ότι μετά την ακρόαση στην Επιτροπή Οικονομικών και πιθανόν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η επιλογή θα πρέπει να επικυρώνεται από τη Βουλή».
Όπως σημειώνει, «αν και υπήρξε μια μικρή αλλαγή πολιτικής στην κατεύθυνσης της αξιοκρατικής επιλογής για κάποιες σημαντικές θέσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση, αυτές αποδείχθηκαν ημιτελείς» και μάλιστα καταγγέλλει την τωρινή κυβέρνηση ότι «με απροκάλυπτο τρόπο γρήγορα εγκατάλειψε αυτή την προσπάθεια επιστρέφοντας τη χώρα στο εξοργιστικό «παλαιό» καθεστώς όπου οι ανώτατες θέσεις του δημοσίου μοιράζονται στους φίλους/συγχωριανούς του προέδρου (και τώρα και του αντιπρόεδρου) της κυβέρνησης και σε αποτυχημένους, συνήθως άεργους, πολιτικούς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης