Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σαμαράς - Όχι σε νέο μνημόνιο, ναι σε αναπτυξιακό σχέδιο - Αξιόπιστες οι τράπεζες, ασφαλείς οι καταθέσεις

Σαμαράς - Όχι σε νέο μνημόνιο, ναι σε αναπτυξιακό σχέδιο - Αξιόπιστες οι τράπεζες, ασφαλείς οι καταθέσεις
Στο +2,9% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2015 - Έως το 2020 θα έχει επιστρέψει σε επίπεδα ευημερίας προ-κρίσης
(upd16)Κοσμογονικές χαρακτήρισε τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εξαπολύοντας νέα, έμμεση επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των Ευρωεκλογών της Κυριακής, πως "δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω".
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απολύτως αξιόπιστο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ασφαλείς τις καταθέσεις, ενώ δεσμεύθηκε για τη λήψη μέτρων με στόχο την επιτάχυνση της επιστροφής των καταθέσεων.
"Προωθούμε μέτρα για την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες", εξήγησε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως "όσο επιστρέφουν οι καταθέσεις, τόσο περισσότερο θα ενισχύεται η ρευστότητα".
"Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και τη σταθερότητα στο εσωτερικό. Αποκαταστήσαμε την εικόνα της Ελλάδας. Ελέγξαμε το χρέος, μειώσαμε στο μισό τους τόκους", δήλωσε ο πρωθυπουργός από το Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζοντας το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα δεσμεύθηκε πως οι τόκοι θα μειωθούν περαιτέρω, όταν επικυρωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
"Τώρα προχωράμε στην ανάπτυξη, αυτός είναι ο στόχος μας", διεμήνυσε ο κ. Σαμαράς, πρόσθετοντας πως "πλέον χτίζουμε μία νέα Ελλάδα, την Ελλάδα της εξωστρέφειας και όχι του κρατισμού, μέσα από ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο".
Ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, όπου το κράτος θα οφείλει να διορθώνει τις στρεβλώσεις και η πρωτοβουλία της παραγωγής θα βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα.
"Κάθε γωνιά της Ελλάδας διαθέτει μεγάλες αλλά ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες ανάπτυξης", διεμήνυσε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει πως "Υπάρχουν τομείς που η Ελλάδα πλεονεκτεί έναντι των υπόλοιπων χωρών".
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, τρανό παράδειγμα για την Ελλάδα θα μπορούσαν να αποτελέσουν χώρες όπως η Φινλανδία και το Ισραήλ.
"Θα επανέλθουμε στα επίπεδα ευημερίας πριν της κρίσης, δίχως να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος", δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός.
"Πρέπει να βγούμε από τη μιζέρια και να ανοίξουμε τους ορίζοντες μας. Πρέπει να κάνουμε τα αυτονόητα. Όχι να μοιάσουμε στους άλλους, αλλά να είμαστε ο εαυτός μας", υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο στην Ελλάδα, ούτε νέα οριζόντια μέτρα, ενώ δεσμεύθηκε εκ νέου πως τα φορολογικά βάρη σταδιακά θα μειώνονται.
"Η κατάσταση θα βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο. Η Ελλάδα έως το 2020 θα έχει επιστρέψει σε επίπεδα ευημερίας προ-κρίσης", πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, για να επισημάνει στη συνέχεια πως η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη +2,9% το 2015.
Παρουσιάζοντας, στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός τα οφέλη για την ελληνική οικονομία από τους επιμέρους κλάδους σημείωσε χαρακτηριστικά:
- Στα 16,5 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα του τουρισμού ετησίως
- Έως και 9,5 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα από την ενέργεια και 2 δισ. από την καινοτόμα τεχνολογία
- Έως και 13,5 δισ. υπολογίζονται τα έσοδα της μεταποίησης και των αγροτικών προϊόντων
- Στα 300 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα του κράτους από τα ενεργειακά αποθέματα σε βάθος 30ετίας
Αν προωθηθούν όλες οι αναγκαίες ενέργειες, συνέχισε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα το 2020 θα έχει ανακτήσει 54,4 δισ. ευρώ. "Μέχρι το 2020 θα έχουν δημιουργηθεί 770.000 νέες θέσεις εργασίας", δεσμεύθηκε επίσης.
"Οι επενδύσεις ήδη έχουν αρχίσει", διεμήνυσε ο κ. Σαμαράς, κάνοντας ειδική μνεία στον αγωγό ΤΑΡ.
Αν δεν επιστρέψουμε στα παλαιά λάθη, τότε η ανάπτυξη θα είναι ισχυρότερη, επανέλαβε ο πρωθυπουργός.
Αναλύοντας τις πέντες βασικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, από εδώ και στο εξής, ο κ. Σαμαράς, παρουσίασε τα εξής:
1.μείωση ανεργίας
2. μείωση φορολογίας
3. μείωση κόστους ενέργειας
4. ενίσχυση ρευστότητας
5. προώθηση μεταρρυθμίσεων
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε επίσης πως η ανεργία στην Ελλάδα θα έχει υποχωρήσει κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2020.
Οι φορολογικοί συντελεστές θα μειωθούν παντού, επανέλαβε ρητά και κατηγορηματικά, ο κ. Σαμαράς, διαβεβαιώνοντας πως ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα καταστεί πιο ανθρώπινος.
Η μείωση των φόρων θα είναι σταδιακή, προκειμένου να μην απειληθούν τα πλεονάσματα, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, ενώ ενδεικτικά ανέφερε πως στόχος του είναι:
- Στο 15% να διαμορφωθεί ο φόρος στα επιχειρηματικά κέρδη
- Στο 33% ο ανώτατος συντελεστής στα εισοδήματα
- Στο 12% ο ανώτατος ΦΠΑ
"Σταθερότητα σημαίνει ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων", υπογράμμισε επίσης ο πρωθυπουργός. "Εμείς προσκαλούμε τον επενδυτή, δεν τον διώχνουμε", δήλωσε, εξαπολύοντας έμμεση, αλλά σαφή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.
"Θα βάλουμε τέλος στις πρόωρες εκλογές μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης", ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς.
Ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής των θεσμών των φοιτητικών δανείων και στην Ελλάδα.
"Θέλω μία Ελλάδα, όπου θα ταυτίζεται με την ποιότητα των προϊόντων και του δυναμισμού της οικονομίας της", διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.
"Κάποιοι έχουν ως ιδεολογία τα κλειστά πανεπιστήμια", τόνισε, απευθυνόμενος, εκ νέου, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Θα σπάσουμε τα μονοπώλια στην έρευνα. Λέμε ναι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια", δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.
"Η σταθερότητα δεν είναι κομματικό δίλημμα, είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη", διεμήνυσε ο κ. Σαμαράς, ανεβάζοντας τους τόνους ενόψει των εκλογών της Κυριακής. "Είπαν πως θα σκίσουν τα μνημόνια. Ποια μνημόνια; Αυτά που ξεπερνάμε;", διερωτήθηκε, βάλλοντας κατά του ΣΥΡΙΖΑ. "Μόνο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ", δήλωσε ακόμη ο κ. Σαμαράς, ενώ αρκετές φορές, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δεν δίστασε να προειδοποιήσει για τα σημερινά δεινά της Αργεντινής - παρά το γεγονός πως έχουν περάσει πολλά χρόνια από τη χρεοκοπία της χώρας το 2001 - στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα προς την Κουμουνδούρου.
"Ανάπτυξη ή πίσω στην κρίση;" το δίλημμα των ευρωεκλογών, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. "Το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης αντικαθιστά τα μνημόνια", τόνισε για να καταλήξει: "Θα βγούμε από την κρίση ή θα ζήσουμε τον εφιάλτη της Αργεντινής;".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης