Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ν. Χουντής (ΣΥΡΙΖΑ) – Δημοκρατική διέξοδος η προσφυγή στις κάλπες, αν η διαφορά είναι μεγάλη στις εκλογές

Ν. Χουντής (ΣΥΡΙΖΑ) – Δημοκρατική διέξοδος η προσφυγή στις κάλπες, αν η διαφορά είναι μεγάλη στις εκλογές
Θα βάλουμε στον προϋπολογισμό την απαίτηση να αποπληρωθεί το κατοχικό δάνειο, σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Πολιτικά γεγονότα μπορεί να παράξει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε συνδυασμό με την έκβαση των αυτοδιοικητικών εκλογών, σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, ο οποίος τονίζει ότι αν η διαφορά είναι μεγάλη, η προσφυγή σε εθνικές κάλπες αποτελεί δημοκρατική διέξοδο.
Παράλληλα, όπως επισήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη διαδικτυακή τηλέοραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει μονομερώς στον προϋπολογισμό της χώρας τη διεκδίκηση, την απαίτηση να αποπληρωθεί το κατοχικό δάνειο και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι μια σκέψη για να γίνει το θέμα των κατοχικών αποζημιώσεων θέμα της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κομισιόν θα πρέπει να πάρει σαφή θέση σε αυτό το ζήτημα».
Ειδικότερα, ο κ. Χουντής τονίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσδοκά από τις ευρωεκλογές «την παραγωγή πολιτικών εξελίξεων. Επιδιώκουμε δημοκρατικές εξελίξεις όπου να αναζητηθεί η λαϊκή κυρίαρχη άποψη στο κρίσιμο ερώτημα, αν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να διαχειρίζεται τις τύχες του τόπου».
Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και το τι θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε, θα εξαρτηθεί από τον συνδυασμό των αποτελεσμάτων σε αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές και πρόσθεσε ότι «ενα είναι όμως αναντίρρητο, αν η διαφορά είναι μεγάλη και η κατάρρευση είναι τόσο σημαντική είναι δημοκρατική διέξοδος να πάμε γρήγορα στην εθνική κάλπη».
Ερωτηθείς σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το πλάνο έως το 2020 και για τη δημιουργία 770.000 θέσεων εργασίας, ο κ. Χουντής τόνισε ότι «άρχισαν οι προεκλογικές εξαγγελίες παλαιού τύπου» και συμπλήρωσε ότι «το θέμα που εξήγγειλε ο κ. Σαμαράς είναι πολύ σοβαρό για να το θέτει σε προεκλογικές καμπάνιες. εν είναι δυνατόν με πολιτικές που μας οδήγησαν στην διόγκωση της ανεργίας που έχει φτάσει ίσως και πάνω από το 30%, με τα ίδια μνημονιακά εργαλεία να υπόσχεσαι ότι θα αντιμετωπίσεις τη μισή ανεργία».
όσον αφορά το τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι πρέπει να σταματήσουν οι μνημονιακές πολιτικές και ότι «πρέπει να σταματήσει αυτή η αντιμετώπιση του χρέους, διότι αυτή η λογική δεν σου δίνει τη δυνατότητα να κινηθείς στην κατεύθυνση των επενδύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αφού πάντα θα είσαι κάτω από το βρόχο να αποπληρώσεις πρώτα τους δανειστές».
Απέκλεισε το ενδεχόμενο μονομερούς διαγραφής του χρέους σημειώνοντας ότι «θα κάνουμε διαπραγματεύσεις και έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Αυτό που θα κάνουμε μονομερώς και πρέπει να το επεξεργαστούμε ως πρόταση είναι να βάλουμε στον προϋπολογισμό της χώρας τη διεκδίκηση, την απαίτηση να αποπληρωθεί το κατοχικό δάνειο».
Πρόσθεσε δε, ότι «θα καταργήσουμε τις μνημονιακές πολιτικές και τους εφαρμοστικούς νόμους έτσι ώστε να υπάρξει ανάπτυξη με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα».
Ερωτηθείς σχετικά αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, λαμβανομένων υπόψη των συντηρητικών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, «είναι γεγονός ότι το έχουν φράξει το τοπίο για να μην υπάρξει δυνατότητα εφαρμογής ενός εναλλακτικού προγράμματος. Ακόμη το΄χουν φράξει σε επίπεδο συνταγματικό, θεσμικό, μη σεβόμενοι τη λαϊκή κυριαρχία. Αυτό το πλαίσιο διαμορφώνεται και θα δοκιμασθεί, να το πω έτσι χρονικά, μετά τις Ευρωεκλογές, πρώτα στην Ελλάδα, γιατί εδώ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να τεθεί το θέμα σε κυβερνητικό επίπεδο», με τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης