Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μήνυμα στήριξης των ΗΠΑ - «Αναγνωρίζουμε μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία» διατείνει ο J. Biden - Ζητά κοινή αντιμετώπιση της Ρωσίας

Μήνυμα στήριξης των ΗΠΑ - «Αναγνωρίζουμε μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία» διατείνει ο J. Biden - Ζητά κοινή αντιμετώπιση της Ρωσίας
«Οι ΗΠΑ χτίζουν μία στρατηγική συνεργασία με την Κύπρο»
Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο τη Δημοκρατία της Κύπρου, διαμήνυσε ο Joe Biden, κατά την επίσκεψή του στο νησιωτικό κράτος, παρέχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του Ν. Αναστασιάδη, ενόψει των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του «Κυπριακού».
Ο Αμερικανικός αντιπρόεδρος χαρακτήρισε την Κύπρο σημαίνοντα εταίρο των ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει την αξία της συνεργασίας με τη Λευκωσία.
«Οι ΗΠΑ χτίζουν μία στρατηγική συνεργασία με την Κύπρο» συμπλήρωσε εν συνεχεία.
Όσον αφορά το «Κυπριακό» κατέστησε αναγκαία την ενοποίηση του νησιού υπό μία διζωνική ομοσπονδία, αποσαφηνίζοντας ωστόσο, πως η Ουάσιγκτον δεν θα επιβάλλει μονομερώς καμία λύση.
Αναφορικά με τη Ρωσία, κάλεσε τη Λευκωσία να στρατευτεί με το μέρος της Δύσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί από κοινού ο V. Putin.

Τι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr
Ιστορική διήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα στην Κύπρο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Jo Baiden, ο οποίος γίνεται ο πρώτος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ύστερα από 52 χρόνια που επισκέπτεται τη Μεγαλόνησο (είχε προηγηθεί το 1952 η επίσκεψη του τότε αντιπροέδρου Lyndon Johnson).
Ωστόσο, η επίσκεψη αυτή θα γίνει εν μέσω εντονότατων αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Κύπρου, δεδομένου ότι το πρόγραμμα του Baiden προβλέπει και συνάντηση με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου στα κατεχόμενα.
Όπως υποστηρίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση, η συνάντηση του Baiden με τον Έρογλου θα σηματοδοτήσει την αναβάθμιση του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος.
Από την πλευρά της πάντως, η κυβέρνηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη υποστηρίζει ότι έχει λάβει όλες τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από την αμερικάνικη πλευρά ότι προκειμένου να αποφευχθούν οποιεσδήποτε απόπειρες να αξιοποιηθεί η συνάντηση για άλλους λόγους, ο κ.Baiden θα συναντηθεί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων όχι στο γραφείο του, αλλά σε παρακείμενο κτήριο χωρίς να υπάρξει ο οιοσδήποτε συμβολισμός.
Η συνάντηση του Baiden με την κυπριακή κυβέρνηση είναι πραγματικά κρίσιμη, μια και στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα των υδρογονανθράκων και η αξιοποίηση τους έτσι ώστε η ΕΕ να κάνει ένα ακόμα βήμα προς την ενεργειακή απεξάρτηση της από τη Ρωσία, το ζήτημα της Αμμοχώστου για το οποίο η κυβέρνηση Αναστασιάδη αναμένει μια ανακοίνωση προθέσεων από τις ΗΠΑ για την είσοδο εμπειρογνωμόνων στην κλειστή περιοχή της πόλης με στόχο την εκπόνηση μελέτης για την ανοικοδόμηση της ενώ εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει και το ακανθώδες θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Tο πρόγραμμα του Biden
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Έιμος Χοκστάιν, βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για την ενεργειακή διπλωματία και από άλλα 400 άτομα, αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο στις 18:30 σήμερα το απόγευμα.
Τον Baiden και τη σύζυγο του θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να απευθύνει σύντομο χαιρετισμό, στον οποίο αναμένεται να δώσει έμφαση στην ισχυρή διμερή σχέση ΗΠΑ-Κύπρου και να επιβεβαιώσει την ισχυρή στρατηγική εταιρική σχέση, που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο χωρών, χαρακτηρίζοντας την Κύπρο στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ.
Αύριο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί χωριστά με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς 'Ερογλου, ενώ θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και με ηγέτες διαφόρων θρησκευμάτων της Κύπρου.
Επιπλέον, θα μεταβεί στην αμερικανική πρεσβεία για να αποτίσει φόρο τιμής στον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρότζερ Ντέιβις, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1974 ενώ θα επισκεφθεί τη νεκρή ζώνη, όπου θα μιλήσει σε επιχειρηματίες και παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών και από τις δύο κοινότητες.
Για το βράδυ είναι προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με τους κυρίους Αναστασιάδη- Έρογλου και την ειδική αντιπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ, Λίζα Μπάντεχαϊμ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης