Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ποια κόμματα διεκδικούν την ψήφο των ευρωεκλογών; - Πού ψήφισαν οι πολιτικοί αρχηγοί και οι υποψήφιοι για Αθήνα και Πειραιά;

Ποια κόμματα διεκδικούν την ψήφο των ευρωεκλογών; - Πού ψήφισαν οι πολιτικοί αρχηγοί και οι υποψήφιοι για Αθήνα και Πειραιά;
Kάλπες θα ξαναστηθούν σε 212 δήμους και 12 περιφέρειες της χώρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη εκλογική διαδικασία, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα, με την κοινοποίηση των exit polls.
Στις ευρωκάλπες αναμένονται εκπλήξεις για την κυβέρνηση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ξεπεράσει σε ποσοστά τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοκητικών εκλογών, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ποντάρει σε νίκη στην περιφέρεια Αττικής (με τη Ρένα Δούρου) και το δήμο Αθήνας (με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη).
Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Καμίνης, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, αλλά στηριζόμενος από τη ΝΔ στον β΄ γύρο,  είχε λάβει 21,06% στον α’, με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδη να λαμβάνει το 20%.
Σημειώνεται πως κάλπες θα ξαναστηθούν σε 212 δήμους και 12 περιφέρειες της χώρας.
Γύρω στις 21.30 με 22.00 το βράδυ αναμένεται η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών.
Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ξεκινήσουν να μεταδίδονται μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, καθώς η ευρωπαϊκή οδηγία είναι να κλείσουν πρώτα οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά κέντρα των χωρών της ΕΕ. Τα αποτελέσματα σε όλες τις χώρες θα ανακοινωθούν την Κυριακή.

Από τις 9 το πρωί ξεκίνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί να ψηφίζουν, με την εξαίρεση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Κάρολος Παπούλιας θα ψηφίσει στη 1 μετά το μεσημέρι στο 308ο εκλογικό τμήμα του δήμου Ιωαννιτών στο Νηπιαγωγείο Νήσου Ιωαννίνων.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ψήφισε, όπως και στον πρώτο γύρο των εκλογών την περασμένη Κυριακή, στο 2ο δημοτικό σχολείο Πύλου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ψήφισε στις 10:15 στο 8ο ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, ψήφισε στο 27ο και 30ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας, στην Κυψέλη. 
Ο Πάνος Καμμένος ψήφισε στις 9 το πρωί στο 3798ο εκλογικό τμήμα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας.
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ψήφισε στις 10:30 στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας.
Στο 41ο & 42ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών ψήφισε ο Φώτης Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ.

Στο 30ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας ψήφισε στις 10:30 ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Ο Γιώργος Καμίνης ψήφισε στις 9.30 το πρωί στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζονται το 12o και το 115ο Δημοτικό Σχολείο στους Αμπελόκηπους.
Η Ρένα Δούρου ασκεί το εκλογικό της δικαίωμα στις 10:30 στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω με τον Γιάννη Σγουρό να ρίχνει την ψήφο του στις 9 το πρωί στο ΕΠΑΛ Νέας Σμύρνης.
Ο Γιάννης Μώραλης (υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά) ψήφισε στις 10:30 στο 38ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά ενώ Βασίλης Μιχαλολιάκος (εξίσου υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά) ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα, στις 11:30, στο 9ο Γενικό Λύκειο Πειραιά.

Πού και πώς ψηφίζουμε;
Στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους ίδιους έφορους, θα ψηφίσουν αύριο 9.890.854 καταγεγραμμένοι πολίτες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και 9.884.846 καταγεγραμμένοι Ευρωπαίοι πολίτες για τις ευρωεκλογές (με ζητούμενο ακόμη τον ενδελεχή έλεγχο για τους αποβιώσαντες).
Η ψηφοφορία για τους 446 συνδυασμούς των αυτοδιοικητικών εκλογών (211 δήμοι και 12 περιφέρειες) και για τους 40 συνδυασμούς των ευρωεκλογών (1.251 υποψήφιοι) θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί της Κυριακής και θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ (με δυνατότητα χρονικής παράτασης για τα εκλογικά τμήματα στα οποία συνεχίζει η ροή του κόσμου μετά τις επτά το απόγευμα).
Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (ypes.gr) στην ένδειξη «Μάθε που ψηφίζεις» και στον αριθμό 213 136 1500 μπορούν, όσοι δεν προσήλθαν στην εκλογική διαδικασία την περασμένη Κυριακή, να μάθουν με ακρίβεια που ψηφίζουν.
Όσοι δεν βρουν το όνομά τους στον τηλεφωνικό αριθμό του υπουργείου ή στην ιστοσελίδα πρέπει να απευθυνθούν στο δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
Από εκεί θα παραλάβουν πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων.

Οι ψηφοφόροι που δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαβατήριο, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας που έχει εκδοθεί από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να ψηφίσουν. Όπως σημειώνεται στις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών, η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Στη περίπτωση νέας αστυνομικής ταυτότητας, μπορεί κάποιος να ψηφίσει κανονικά, εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα προσωπικά του στοιχεία. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά στοιχεία, θα πρέπει να προσκομίσει τα σχετικά δικαιολογητικά.
Όταν τα στοιχεία της ταυτότητας έχουν διαφορές από τα στοιχεία στους εκλογικούς καταλόγους, στην περίπτωση που οι διαφορές είναι ουσιώδεις μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από το δήμο. Γι αυτό, από το υπουργείο συστήνεται να εφοδιαστούν οι ψηφοφόροι έγκαιρα με το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας.

Οι ετεροδημότες εκλογείς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες και για τις ευρωεκλογές αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους, στους ειδικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι. Σημειώνεται ότι ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών.
Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι γραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν μόνο για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών και όχι των περιφερειακών. Οι παραληφθέντες υπήκοοι κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψηφίζουν με τη σχετική βεβαίωση που χορηγείται σε κάθε ενδιαφερόμενο από το δήμο στον οποίο υπέβαλαν την αίτηση εγγραφής για τον ειδικό εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς αυτοί, όπως και οι διπλο-εγγεγραμμένοι, θα υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση.
Στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης σε υποψηφίους, διότι η ψηφοφορία είναι επαναληπτική μόνον ανάμεσα στους υποψηφίους των δυο συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία. Εάν ένας ψηφοφόρος σταυρώσει υποψηφίους, το ψηφοδέλτιο θα είναι έγκυρο, αλλά δεν θα ληφθούν υπόψη οι σταυροί προτίμησης. Αντιθέτως, στις ευρωεκλογές σταυρώνονται έως τέσσερεις υποψήφιοι.
Τα καταστήματα των ΟΤΑ οφείλουν να παραμείνουν ανοικτά έως την ολοκλήρωση της μετάδοσης των αποτελεσμάτων από όλα τα εκλογικά τμήματα της περιοχής που εκτείνεται η χωρική τους αρμοδιότητα.

Τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο των Ελλήνων στις ευρωεκλογές
Ένωση Κεντρώων
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
ΟΚΔΕ
Α.Σ.Κ.Ε.
Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας
Κοινωνία
ΚΕΑΝ
Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας
ΛΑΟΣ
Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών
ΚΚΕ
Το Ποτάμι
Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Σώζω τα Πλούτη των Ελλήνων, Πανεργατικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος
Λαϊκός Σύνδεσμός -Χρυσή Αυγή
Γέφυρες Δημιουργία Ξανά
Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα
Λευκό
Δημοσθένης Βεργής Έλληνες Οικολόγοι
Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο
ΟΑΚΚΕ
Ελευθερία
Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία
Εθνικό Μέτωπο
Ελιά
Πράσινοι- Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία
ΜΛ ΚΚΕ
Νέα Δημοκρατία
Κολλάτος - Ανεξάρτητο Πολιτικό Κίνημα - Οικολογικό Ελληνικό
Ελπίδα Πολιτείας
Παναθηναϊκό Κίνημα
Δραχμή
Οικολόγοι Πράσινοι και Κόμμα Πειρατών
Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία - Ουράνιο Τόξο
Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό
Σχέδιο Β΄
Σοσιαλιστικό Κόμμα
Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες
ΣΥΡΙΖΑ
Κοινωνία Αξιών
Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας
Πατριωτική ΄Ενωση - Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση
Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ευρωπαϊκό Αντιμνημονιακό Μέτωπο, Πανελλήνιο 'Αρμα Πολιτών, Πυρίκαυστος Ελλάδα, Ελληνικό Κίνημα 'Αμεσης Δημοκρατίας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης