Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Απαρχή κρίσιμων ημερών για κυβέρνηση και αντιπολίτευση η ετυμηγορία της κάλπης

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Απαρχή κρίσιμων ημερών για κυβέρνηση και αντιπολίτευση η ετυμηγορία της κάλπης
Ευρωεκλογές, Αθήνα και Αττική κρίνουν την έκβαση του πολιτικού μηνύματος
Την επόμενη ημέρα του μηνύματος της κάλπης των Ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών επεξεργάζονται τα επιτελεία των κομμάτων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Η προσοχή των δύο κύριων διεκδικητών της εξουσίας είναι στραμμένη τόσο στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών όσο και στο δήμο Αθήνας και στην Περιφέρεια Αττικής.
Διότι αν και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φέρονται να επιτυγχάνουν συντριπτική νίκη σε επίπεδο Περιφερειών (σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί με αξιώσεις μόνο την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων), ο δήμος Αθήνας και η Περιφέρεια Αττικής έχουν έντονα συμβολική και πολιτική σημασία.
Το «καλό» σενάριο για τη ΝΔ προβλέπει μια διαχειρίσιμη ήττα από το ΣΥΡΙΖΑ (της τάξης των 3 με 4 ποσοστιαίων μονάδων), «αντοχή» της Ελιάς και μη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ σε Αθήνα και Αττική. Σε αυτήν την περίπτωση θεωρείται πως η κυβέρνηση θα υποστηρίξει πως δεν βγαίνει εικόνα πολιτικής ανατροπής και ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει το κυβερνητικό της έργο.
Σε αυτό το σενάριο δεν αποκλείεται να υπάρξει και πρωτοβουλία από τον κ.Σαμαρά για διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας (σήμερα έχει 152 βουλευτές) με ανοίγματα τόσο σε ανεξάρτητους βουλευτές (π.χ. τον κ.Λοβέρδο) ή στη ΔΗΜΑΡ όσο και άλλες δυνάμεις της κεντροδεξιάς και του φιλελεύθερου χώρου.
Το «κακό» σενάριο για τη ΝΔ προβλέπει μια ήττα άνω των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων από το ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές και απώλεια της Αθήνας και της Αττικής, παράμετροι που αν συνδυαστούν και με ένα «αδύναμο» ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, θα πυροδοτήσουν κυβερνητική κρίση και την απαρχή των εξελίξεων για πρόωρη προσφυγή σε εθνικές εκλογές.
Από τα παραπάνω σενάρια θα συνεκτιμηθεί και το καλό ή το κακό σενάριο για το ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι προφανές πως για το ΣΥΡΙΖΑ μια επικράτηση με 3 ποσοστιαίες μονάδες και άνω στις Ευρωεκλογές με παράλληλη επικράτηση των υποψηφίων του σε Αθήνα και Αττική θεωρείται πως είναι επαρκές για να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις.
Κρίσιμη παράμετρος σε αυτήν τη σεναριολογία θα είναι και τα ποσοστά της Ελιάς. Αν δηλαδή το αθροιστικό σύνολο των ποσοστών της ΝΔ και της Ελιάς υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ, τότε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα θέσει ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης.
Ωστόσο, διατυπώνεται η άποψη στο ΣΥΡΙΖΑ, πως ακόμα και αν το κόμμα τους υπολείπεται οριακά από το σύνολο των ποσοστών της ΝΔ και της Ελιάς, αλλά τα ποσοστά των κυβερνητικών εταίρων είναι πολύ χαμηλότερα συνδυαστικά από το ποσοστό που έλαβαν στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 (42%), τότε θα υπάρξει μια κυβερνητική κρίση διαρκείας, κατά την οποία το αίτημα περί πρόωρων εθνικών εκλογών θα τίθεται με ιδιαίτερη ένταση.
Στην περίπτωση που η σημερινή κάλπη βγάλει νικητή το ΣΥΡΙΖΑ αλλά με μια διαφορά της τάξης της μιας ή δύο ποσοστιαίων μονάδων και παράλληλα χάσει την Αθήνα και την Αττική, είναι προφανές πως το πρόβλημα μεταφέρεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Διότι σε αυτήν την περίπτωση θα συνυπολογιστεί και η βαρύτητα της ήττας και στο αυτοδιοικητικό επίπεδο μια και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει καταφέρει να επικρατήσει σε καμία Περιφέρεια της χώρας.
Άλλωστε και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς έντονες επιφυλάξεις για τις επιλογές της ηγεσίας, οι οποίες είναι σίγουρο πως θα κορυφωθούν σε περίπτωση ενός κακού εκλογικού αποτελέσματος.
Οι δημοσκοπήσεις που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι σημερινές κάλπες άφηναν ανοιχτά όλα τα σενάρια για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος.
Ωστόσο, η κάλπη είναι αυτή που θα μιλήσει. Και σε κάθε περίπτωση, πέρα από την όποια πολιτική επιχειρηματολογία και τακτικισμούς, απόψε το βράδυ θα υπάρξουν νικητές και χαμένοι.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης