Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κρίσιμη κάλπη για ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ – Απογοητευτικό εκλογικό αποτέλεσμα εγείρει θέμα ηγεσίας και …πολιτικής επιβίωσης

Κρίσιμη κάλπη για ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ – Απογοητευτικό εκλογικό αποτέλεσμα εγείρει θέμα ηγεσίας και …πολιτικής επιβίωσης
Διακυβεύεται το πολιτικό μέλλον της Δημοκρατικής Αριστεράς
Πέρα από το «ντέρμπι» κορυφής μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εκλογικές επιδόσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθώς ένα απογοητευτικό εκλογικό αποτέλεσμα είναι πιθανόν να προκαλέσει σημαντικές πολιτικές αναταράξεις στα δύο αυτά κόμματα, οι οποίες μπορούν να αφορούν από αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας έως και διάσπαση τους.
Ο Π.Καμμένος έθεσε ως στόχο για τους Ανεξάρτητους Έλληνες το ποσοστό του 7,5% που είχαν λάβει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στις εκλογές του Ιουνίου του 2011.
Δεδομένου όμως ότι καμία από τις έως σήμερα μετρήσεις δεν επιβεβαιώνουν το στόχο αυτό για τους ΑΝΕΛ, την ώρα που και οι επιδόσεις του κόμματος κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές ήταν στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, εκτιμάται ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η διεξαγωγή συνεδρίου όπου πιθανότατα θα τεθεί και θέμα ηγεσίας.
Συνεπώς για την ηγεσία του κόμματος η σημερινή εκλογική αναμέτρηση εγείρει θέμα πολιτικής επιβίωσης της στο εσωτερικό του κόμματος.
Το ίδιο ζήτημα πολιτικής επιβίωσης τίθεται με πιο έντονο τρόπο για τη Δημοκρατική Αριστερά.
Όλες οι μετρήσεις αλλά και τα εκλογικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών (για παράδειγμα η επίδοση της υποψηφίας του κόμματος στην Περιφέρεια Αττικής έφτασε στο 1,76%) κάθε άλλο παρά αισιόδοξα μηνύματα εκπέμπουν.
Ωστόσο, ο κ.Κουβέλης υποστήριξε ότι στις ευρωεκλογές θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες για τη Δημοκρατική Αριστερά.
Στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι να πιάσει ένα ποσοστό της τάξης του 3,5% με 4% που θα της επιτρέψει να εκλέξει τουλάχιστον έναν ευρωβουλευτή. Το σενάριο αυτό, αν και δεν θα εξαλείψει τελείως την εσωκομματική γκρίνια και αντιπαράθεση, εκτιμάται ωστόσο ότι θα προσφέρει την απαραίτητη «ανάσα» στον κ.Κουβέλη να προχωρήσει με τη ΔΗΜΑΡ στην επόμενη ημέρα και στην ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς που έχει εξαγγείλει.
Αν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος τότε οι εξελίξεις μόνο αρνητικές μπορεί να είναι μια και δεν αποκλείεται να αρχίσουν οι διαρροές στελεχών και βουλευτών του κόμματος προς άλλους συγγενείς πολιτικούς χώρους και η ΔΗΜΑΡ να βρεθεί αντιμέτωπη πλέον με το φάσμα της διάλυσης. Εάν μάλιστα η ΔΗΜΑΡ λάβει κάτω από το 3%, τότε τίθεται ευθέως θέμα πολιτικής επιβίωσης της ΔΗΜΑΡ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης