Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η επόμενη ημέρα του πολιτικού συστήματος – Ο ιστορικός κατακερματισμός και τα σχέδια επανένωσης σε Δεξιά και Κεντροαριστερά

Η επόμενη ημέρα του πολιτικού συστήματος – Ο ιστορικός κατακερματισμός και τα σχέδια επανένωσης σε Δεξιά και Κεντροαριστερά
Έντονες πολιτικές διεργασίες στον απόηχο του μηνύματος των ευρωεκλογών της Κυριακής 25 Μαίου 2014
Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής είναι ξεκάθαρο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος νικητής καθώς για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς κατάφερε να αναδειχθεί πρώτη δύναμη σε εκλογική αναμέτρηση.
Δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να αυξήσει τη δυναμική του σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, η επικράτηση του μάλλον θα πρέπει να αποδοθεί στην «εκλογική βύθιση» της ΝΔ (και του κυβερνητικού της εταίρου).
Η ΝΔ φαίνεται πως «πληρώνει» τη στρατηγική πολιτική επιλογή της να συμπορευθεί σε κυβερνητική βάση με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο στα «μάτια» του παραδοσιακού δεξιού ψηφοφόρου εκπροσωπεί ότι πιο «μιαρό» υπάρχει στο πολιτικό σύστημα.
Η επιλογή αυτή είναι ικανή να ανοίξει έναν έντονο γύρο εσωκομματικής γκρίνιας και εσωστρέφειας στο κεντροδεξιό στρατόπεδο για την επόμενη ημέρα της παράταξης αλλά και για την πορεία της προς τις εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι χαρακτηριστικό δείγμα γραφής αυτής της πολιτικής δυσαρέσκειας στις επιλογές της ηγεσίας της ΝΔ και του ίδιου του κ.Σαμαρά είναι η διαρροή χιλιάδων δεξιών ψηφοφόρων προς τα δεξιότερα και συγκεκριμένα προς την Χρυσή Αυγή, η οποία προβάλλει πλέον ως η πιο δυναμική πολιτική φωνή στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς.
Μέσα σε αυτό το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται, το στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι μεγάλο και για το ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που πλέον έχει αποκτήσει αέρα νικητή, καλείται από την εικόνα «μπάχαλου» που πολλές φορές παρουσιάζει εξαιτίας της πολυφωνίας και των αντικρουόμενων επιχειρημάτων και θέσεων των στελεχών του, να αποκτήσει μια ενιαία φωνή που να έχει συγκροτημένη στόχευση.
Στόχευση που αν μη τι άλλο είναι η ανάληψη της εξουσίας και της διακυβέρνησης.
Αλλά η κάλπη έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμα δρόμο να διανύσει μια και τα πολιτικά του κέρδη είναι απόρροια της πολιτικής ήττας των υπολοίπων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξελιχθεί σε πραγματικό νικητή, όταν θα καταφέρει ο ίδιος να πείσει την κοινή γνώμη με την επιχειρηματολογία και με την πολιτική του.
Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις και στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Η υποχώρηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ-Ελιάς και η πολιτική εξαφάνιση της Δημοκρατικής Αριστεράς δίνουν τροφή για σενάρια σχετικά με την επανένωση της Κεντροαριστεράς σε μια πιο ρεαλιστική και ουσιαστική πολιτική βάση.
Εκτιμάται ότι εάν σε αυτή τη συμμαχία προστεθεί και Το Ποτάμι, τότε μπορεί πραγματικά να δημιουργηθεί μια συμμαχική, κεντροαριστερή δύναμη, η οποία μπορεί να μπει «σφήνα» στο δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και να αποτελέσει τον περίφημο «τρίτο πόλο».
Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται αλλαγή της πολιτικής τακτικής και στρατηγικής όλων των εμπλεκόμενων μερών προκειμένου το πολιτικό μόρφωμα που τυχόν προκύψει από αυτή τη διάθεση επανένωσης, να μην έχει την εικόνα της Ελιάς, η οποία από ένα ελπιδοφόρο κεντροαριστερό σχήμα, κατέληξε να εκπροσωπεί τις διάφορες «συνιστώσες» του ΠΑΣΟΚ.
Σχήμα που δεν κατάφερε για άλλη μια φορά να πείσει το κεντροαριστερό ακροατήριο της χώρας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης