Τελευταία Νέα
Πολιτική

New York Times – Μπορεί ο Σαμαράς να συρρικνώσει το κράτος; - Πρωτοσέλιδο το ξύλο των ΜΑΤ στις καθαρίστριες

tags :
New York Times – Μπορεί ο Σαμαράς να συρρικνώσει το κράτος; - Πρωτοσέλιδο το ξύλο των ΜΑΤ στις καθαρίστριες
Σύμβολο αντίστασης στα μέτρα λιτότητας οι καθαρίστριες, σύμφωνα με το δημοσίευμα
Το ερώτημα κατά πόσο η κυβέρνηση Σαμαρά μπορεί πραγματικά να συρρικνώσει το κράτος, ακολουθώντας τις «επιταγές» της τρόικα θέτει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα New York Times, η οποία στο πρωτοσέλιδο της φιλοξενεί φωτογραφία από τα χθεσινά επεισόδια έξω από το υπουργείο Οικονομικών ανάμεσα στις απολυμένες καθαρίστριες και στις δυνάμεις της αστυνομίας.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια σειρά οδυνηρών περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και θέσεις εργασίας για τους δημοσίους υπαλλήλους τα τελευταία τέσσερα χρόνια προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα των διεθνών δανειστών της χώρας που συνέδραμαν οικονομικά την Ελλάδα.
Απέναντι σε αυτή τη δράση της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι απαντούν – όπως αναφέρει το δημοσίευμα – προσφεύγουν στα δικαστήρια ζητώντας οι περικοπές αυτές να κηρυχθούν παράνομες ή αντισυνταγματικές.
Σύμφωνα με τους New York Times, οι διαρκείς προσφυγές των εργαζομένων στη Δικαιοσύνη αποτελεί ένα σοβαρό εμπόδιο στην πολιτική λιτότητας που ακολουθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, την ώρα που υπογραμμίζεται και η προειδοποίηση που απηύθυνε πρόσφατα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης θέτουν σε κίνδυνο την εφαρμογή του μνημονίου και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, την ώρα που ο Σαμαράς προσπαθεί να πείσει τους πολίτες και τους επενδυτές ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, οι δικαστικές αποφάσεις ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά, μια και η κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να επιστρέψει στους εργαζόμενους ποσά ύψους έως και 1,35 δις δολάρια.
Το θέμα αυτό είναι πρωτοσέλιδο στους New York Times (κάτω από το θέμα με τους τζιχαντιστές στο Ιράκ) και συνοδεύεται από μια μεγάλη φωτογραφία από τα χθεσινά επεισόδια στο υπουργείο Οικονομικών.




Το άρθρο περιγράφει τη «μάχη» των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών ως μια μάχη Δαβίδ και Γολιάθ ενώ αναφέρει ότι «οι καθαρίστριες έχουν γίνει σύμβολα αντίστασης απέναντι στα μέτρα λιτότητας που ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει ότι έχουν επιτρέψει – έστω και σταδιακά – στην Ελλάδα να ανακτήσει τον έλεγχο επί των οικονομικών της, να επιστρέψει στις αγορές και να παρουσιάσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 2 δις δολαρίων».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, μερικές από τις δικαστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί ενώ σε άλλες έχει ασκηθεί έφεση, δεδομένα που όπως υπογραμμίζεται μπορεί να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε νομικό αδιέξοδο και σε έλλειμμα εναλλακτικών λύσεων, καθώς και προκειμένου να ικανοποιήσει τους δανειστές της, θα πρέπει είτε να αψηφήσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων είτε να αναζητήσει περικοπές από άλλες πλευρές.
«Πρόκειται για μια χιονοστιβάδα που έχει ήδη αρχίσει. Δεν πρόκειται να σταματήσει» αναφέρει στους New York Times ο Jens Bastian, οικονομικός σύμβουλος και πρώην αξιωματούχος της task force της Κομισιόν.
Την ίδια στιγμή, αναφέρεται πως σε κίνδυνο είναι και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων λόγω των προσφυγών στα δικαστήρια, με την εφημερίδα να υπογραμμίζει πως οι δικαστικές αποφάσεις θα μπορούσαν να ανατρέψουν την εικόνα της προόδου που επικαλείται ο πρωθυπουργός για την ελληνική οικονομία.
«Οι αποφάσεις αυτές έχουν άμεσες συνέπειες για τη δημοσιονομική στρατηγική και τις προβλέψεις των εσόδων, οι οποίες θα πρέπει να αναθεωρηθούν» τονίζει ο Bastian, επισημαίνοντας πως οι στόχοι για τις ιδιωτικοποιήσεις διαρκώς αναθεωρούνται προς τα κάτω την ώρα που και η συλλογή των φόρων καθίσταται πιο δύσκολη, καθώς οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν.
Οι New York Times επικαλούνται αξιωματούχο του ΥΠΟΙΚ που δήλωσε ανώνυμα ότι μια πιθανή δικαίωση των καθαριστριών θα «ξεκοίλιαζε» το κεντρικό δόγμα της κυβέρνησης για τη συρρίκνωση του κράτους - το σχέδιο κινητικότητας- που τέθηκε σε εφαρμογή από πέρυσι.
«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έτσι παραβιάζει το Σύνταγμα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής της νομικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Όμως, τα δικαστήρια θα συνεχίσουν τα μπλοκάρουν τα μέτρα που παραβιάζουν τους νόμους. Οι δικαστές κάνουν καλά τη δουλειά τους Οι απαιτήσεις της τρόικα δεν είναι δικό τους πρόβλημα» τονίζει ο κ.Χατζής.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης