Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γ. Βρούτσης (υπ. Εργασίας) – Σε ένα δισ. ανέρχεται ετησίως το κόστος των εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα

Γ. Βρούτσης (υπ. Εργασίας) – Σε ένα δισ. ανέρχεται ετησίως το κόστος των εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα
Στο 4% του παγκόσμιου ΑΕΠ το κόστος σε διεθνές επίπεδο
Ποσό άνω του ενός δισ. ευρώ στοιχίζουν ετησίως τα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα, χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες περίθαλψης και τα επιδόματα μόνιμης ανικανότητας, επισήμανε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κατά την έναρξη των εργασιών του ευρωπαϊκού συνεδρίου «Πολιτικές για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία στο μέλλον» που διεξάγεται στο Ζάππειο.
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, ο οποίος επικαλέστηκε στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, σε διεθνές επίπεδο το κόστος από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες υπολογίζεται στο 4% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «πέραν του ανθρώπινου πόνου, το κόστος αυτό είναι απαράδεκτα υψηλό, με άμεση αρνητική επίπτωση στις δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και μετρήσιμες απώλειες στην παραγωγικότητα».
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «η επένδυση στην ασφάλεια και την υγεία της εργασίας, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και είναι οικονομικά αποδοτική, καθώς οι "επενδύσεις" στον τομέα αυτόν μπορούν να αποφέρουν πολύ υψηλές αποδόσεις, που ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 2,2 φορές τους πόρους που διατέθηκαν».
Παράλληλα, τόνσει ότι η πρόληψη των κινδύνων στην εργασία αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Κομισιόν και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα «στις τρεις μείζονες προκλήσεις που προσδιορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο 2014- 2020. Στην εφαρμογή των κανόνων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, στην πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών και στη διαμόρφωση πολιτικών που θα συνεκτιμούν τη γήρανση του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης».
Όσον αφορά την οικονομική κρίση, εκτίμησε ότι η Ευρώπη εξέρχεται σταδιακά από αυτή, επισημαίνοντας ότι «το 2014 αναμένεται να είναι καλύτερη χρονιά».
Αναφερόμενος ειδικότερα στην ελληνική οικονομία σημείωσε ότι επιτεύχθηκαν βασικοί στόχοι, καθώς ακολουθήθηκαν «ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και, πολλές φορές, ανατρέποντας δυσμενείς προγνώσεις. Μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας με την αποφασιστική βούληση της πολιτικής ηγεσίας του, τόσο του υφυπουργού, Βασίλη Κεγκέρογλου, όσο και τη δική μου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης