Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στεφανάδης: «Aνάκαμψη της Ελλάδας εντός ευρώ - Η επιστροφή στη δραχμή δεν ήταν προτιμητέα λύση» - Πως δικαιολογείται ο πρόεδρος του ΣΟΕ

Στεφανάδης: «Aνάκαμψη της Ελλάδας εντός ευρώ - Η επιστροφή στη δραχμή δεν ήταν προτιμητέα λύση» - Πως δικαιολογείται ο πρόεδρος του ΣΟΕ
Δηλώνει πως συμφωνεί με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και συντάσσεται απόλυτα με τις επιλογές της κυβέρνησης
Να μαζέψει τα... ασυμμάζευτα επιχειρεί ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Χριστόδουλος Στεφανάδης, μετά τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε στο Μαξίμου παλαιότερο άρθρο του για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή.
Σε δήλωσή του ο κ. Στεφανάδης δηλώνει πως συμφωνεί με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και συντάσσεται απόλυτα με τις επιλογές της κυβέρνησης.
Όπως επισημαίνει, ο δρόμος της Ελλάδας προς την ανάκαμψη περνά μέσα από το ευρώ και δηλώνει πως το σενάριο επιστροφής στη δραχμή δεν ήταν η προτιμητέα λύση.

Η δήλωση του Χρ. Στεφανάδη
Στο άρθρο μου στην εφημερίδα Καθημερινή τον Δεκέμβριο του 2011, αναπτύχθηκαν οι διαφορετικές εναλλακτικές πιθανότητες και σενάρια για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας, με βάση τα δεδομένα εκείνης της περιόδου.
Σήμερα, 3 χρόνια αργότερα, μετά τη θεαματική δημοσιονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας, ο δρόμος για την ανάκαμψη και την μελλοντική ευημερία της Ελλάδας είναι απαρέγκλιτα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και, φυσικά, με νόμισμα το Ευρώ.  Αυτό ήταν και το βασικό σενάριο που αναπτύχθηκε στο τότε άρθρο.  Η Ελλάδα πέτυχε αυτό που θεωρούσα ως την προτιμητέα λύση.
Το σενάριο της «συντεταγμένης επιστροφής στη δραχμή» δεν ήταν το προτιμητέο. Εξηγούσα ότι θα ήταν φρόνιμο να εξεταστεί σε περίπτωση που η Ελλάδα αδυνατούσε να ακολουθήσει την πορεία της εσωτερικής υποτίμησης, που τελικά ακολούθησε.  Διαφορετικά, θα είχαμε υποστεί μια απότομη και άρον-άρον εκδίωξη της χώρας μας από την Ευρωζώνη, με κλείσιμο των τραπεζών, πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας και δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου.
Συμφωνώ με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και συντάσσομαι απόλυτα με τις επιλογές της Κυβέρνησης.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Ο Χρ. Στεφανάδης, ο νέος επικεφαλής του ΣΟΕ, έχει επιχειρηματολογήσει υπέρ της δραχμής! Προβληματισμός στο Μαξίμου
Έντονο προβληματισμό προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου παλαιότερη αρθρογραφία του νέου επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Χριστόδουλου Στεφανάδη, στην οποία τάσσεται υπέρ της λύσης της δραχμής για την έξοδο της χώρας από την κρίση!
Σε άρθρο του στην Καθημερινή, που δημοσιεύεται στις 18 Δεκεμβρίου 2012 και τιτλοφορείται «Δομικές αλλαγές και οι αυταπάτες της ανάπτυξης» ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «θα είναι προτιμότερο αν η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε μία γρήγορη και αποτελεσματική εσωτερική υποτίμηση εντός της Ευρωζώνης. Αλλά αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστεί σωστά η δύσκολη και ημι-πειραματική συνταγή της εσωτερικής υποτίμησης (και εδώ ισχύει το «Γνώθι Σαυτόν»), θα ήταν φρόνιμο να εξεταστεί προσεκτικά και η εναλλακτική λύση της νομισματικής υποτίμησης με συντεταγμένη επιστροφή στη δραχμή» παραπέμποντας μάλιστα σε ανάλογο προηγούμενο άρθρο του στην εφημερίδα της 13ης Νοεμβρίου 2011 («Για μία λιγότερο επώδυνη εσωτερική υποτίμηση»).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης