Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δ. Κούρκουλας (υφ. Εξωτερικών) – Σε σταθερή πορεία εξόδου από την κρίση η Ελλάδα

Δ. Κούρκουλας (υφ. Εξωτερικών) – Σε σταθερή πορεία εξόδου από την κρίση η Ελλάδα
Θα επιτευχθούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης το 2014 και ακόμη υψηλότεροι το 2015, ανέφερε
Η Ελλάδα κινείται σε σταθερή πορεία εξόδου από την κρίση, τόνισε σε συνέντευξή του στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, προσθέτοντας ότι φέτος θα επιτευχθούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και ακόμη υψηλότεροι το 2015.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ύστερα από 6 συνεχή χρόνια ύφεσης θα έχουμε το 2014 θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ακόμα υψηλότερους το 2015», για να προσθέσει ότι «έχουμε πετύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής και έχουμε επιτύχει ήδη από πέρυσι πρωτογενές πλεόνασμα».
Παράλληλα, επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία έχει ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα που είχε απωλέσει όταν μπήκαμε στην ευρωζώνη και σημείωσε ότι οι εξαγωγές μας και ο τουρισμός είναι δυναμικοί φορείς της ανάκαμψης.
«Έχουμε βέβαια ακόμα μακρύ και ανηφορικό δρόμο να διανύσουμε, ιδίως για την απορρόφηση της ανεργίας, ξεκινάμε όμως έπειτα από τις καταστροφικές συνέπειες της κρίσης από στέρεες βάσεις», τόνισε.
Όσον αφορά τον ΟΣΕΠ επισήμανε ότι η Ελλάδα τον βλέπει ως ένα πολύτιμο εργαλείο για την οικονομική ανασυγκρότηση και συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, σημειώνοντας ότι βασική προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας του ΟΣΕΠ θα είναι η οικοδόμηση θεσμών (institutional capacity building) για την εδραίωση αλλά και περαιτέρω προώθηση των στόχων του οργανισμού.
Μάλιστα, διευκρίνισε ότι ο ρόλος του ΟΣΕΠ είναι η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας και όχι της πολιτικής.
«Υπάρχουν άλλα διεθνή φόρα με καταλληλότερο προσανατολισμό και υποδομές για την επίλυση των πολιτικών διαφορών σε πολυμερές επίπεδο», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι «η οικονομία δεν λειτουργεί σε απομόνωση. Στενότερες οικονομικές σχέσεις μεταξύ κρατών δημιουργούν εξ ορισμού θετικά αποτελέσματα υπερχείλισης (spillover effects) και σε άλλους τομείς των διεθνών σχέσεων και κατά συνέπεια και στην πολιτική συνεργασία. Αυτό είναι θεμιτό και αποτελεί μια καλοδεχούμενη εξέλιξη. Δεν είναι όμως ο ρόλος του ΟΣΕΠ αυτός», ανέφερε.
Όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ο κ. Κούρκουλας παρατήρησε ότι «οι οικονομικές κυρώσεις δεν είναι ποτέ αυτοσκοπός αλλά μέσο για την επίτευξη ενός πολιτικού στόχου» και επισήμανε ότι «ιστορικά υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι κυρώσεις δεν απέδωσαν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στόχος της Ελλάδας όπως και της Ε.Ε. είναι μια πολιτική επίλυση της κρίσης με πλήρη σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου».
Κληθείς να απαντήσει για τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις, ο κ. Κούρκουλας σημείωσε ότι έχουν ήδη εισέλθει σε επίπεδο στρατηγικής σχέσης και ανέφερε ότι «είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και εταίροι στην Ε.Ε. Υπάρχει συν-αντίληψη συμφερόντων και ευθυγράμμιση δράσεων».
Παράλληλα, επισήμανε ότι «οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί των δύο χωρών μας συναντώνται πολύ συχνά. Το πιο σημαντικό όμως - και αυτό δείχνει την ισχύ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης - είναι η προσέγγιση σε επίπεδο πολιτών. Πρόκειται για ιστορική συμφιλίωση ανάλογης της γαλλο-γερμανικής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης