Τελευταία Νέα
Πολιτική

Deutsche Welle: Οι… ρίζες του ελληνικού ακροδεξιού εξτρεμισμού - Σημαντικός ο ρόλος της αστυνομίας και της… εκκλησίας!

Deutsche Welle: Οι… ρίζες του ελληνικού ακροδεξιού εξτρεμισμού - Σημαντικός ο ρόλος της αστυνομίας και της… εκκλησίας!
Εκτενή έρευνα Ελλήνων καθηγητών, με επικεφαλής τον Δ. Χριστόπουλο
Τον ελληνικό ακροδεξιό εξτρεμισμό χαρτογραφεί η γερμανική Deutsche Welle, αναζητώντας τις πηγές εδραίωσής της στους κρατικούς θεσμούς.
Υπό τον τίτλο «Χαρτογραφώντας θύλακες ακροδεξιού εξτρεμισμού, ρατσισμού και ξενοφοβίας στο ελληνικό κράτος», το γερμανικό πρακτορείο επισημαίνει πως «πρόκειται για την πρώτη έρευνα που πραγματοποιείται με στόχευση σε μηχανισμούς που λειτουργούν μέσα στο κράτος, σε σχετική αυτονομία από αυτό και με πρόσχημα έναν ακραίο συντηρητισμό που φτάνει στα όρια του ακροδεξιού λόγου και πρακτικής».
Εκφράζοντας σημαίνοντες προβληματισμούς για το θεσμό της αστυνομίας, η Deutsche Welle επισημαίνει πως πρόκειται για «ένα συγκεκριμένο ιστορικό φορτίο, που έχει ως περιεχόμενο την καταστολή (…) με αποτέλεσμα να είναι ο πιο εκτεθειμένος κρατικός μηχανισμός σε αυτού του είδους την ιδεολογία». Αναζητώντας την ιστορική ρίζα των ακροδεξιών θυλάκων της αστυνομίας, η έρευνα της DW - με τη βοήθεια του καθηγητή Δ. Χριστόπουλου - καταλήγει  στις σχέσεις ειδικών τμημάτων της αστυνομίας, όπως των ομάδων ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ, ΖΗΤΑ ή των ειδικών φρουρών και συνοριοφυλάκων, με τη Χρυσή Αυγή, οι οποίες αντανακλούν συγκεκριμένες συμπεριφορές των δεκαετιών του 1960 και του 1970.
Όσον αφορά το θεσμό της δικαιοσύνης, μολονότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δικαστές διαπνέονται γενικά από δημοκρατικά αισθήματα, εντούτοις ο Δ. Χριστόπουλος εκτιμά ότι κατά καιρούς «έχουν υπάρξει νησίδες μέσα στη δικαιοσύνη -ποινική, αστική και κυρίως διοικητική- όπου αναπαράγονται κρίσεις που παραπέμπουν σε έναν πολύ ακραίο συντηρητισμό».
Αναφορικά με το στρατό, η DW κάνει λόγο για ένα θεσμό ιστορικά φορτισμένο, καθώς στο στρατό συναντάμε εν τέλει μία «πιο εδραιωμένη δημοκρατική κουλτούρα», σε αντίθεση με την αστυνομία, ιδίως μετά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις για τον εκδημοκρατισμό του και την εκκαθάριση των αυταρχικών καταλοίπων της δικτατορίας.
Αυτό βέβαια, δεν αποκλείει την ύπαρξη «φωλιών» ακροδεξιού εξτρεμισμού, συμπληρώνει ο Έλληνας καθηγητής.
Τέλος, όσον αφορά την εκκλησία, ο Δ. Χριστόπουλος συμπεραίνει πως σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Εκκλησία στην Ελλάδα «συμπεριλαμβάνεται στους κρατικούς μηχανισμούς και (...) λόγω της ιδιαίτερης θέσης που έχει στο ελληνικό πολίτευμα δεν αυτολογοκρίνεται». Ως παράδειγμα επικαλείται δηλώσεις του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου κατά των ομοφυλόφιλων, καθώς και παλαιότερες αναφορές του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ για τους Εβραίους με αμφιλεγόμενο περιεχόμενο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης