Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε θέση μάχης ο ΣΥΡΙΖΑ - Αντιπολιτευτική στρατηγική με άνοιγμα στην κοινωνία και το βλέμμα στις συμμαχίες και στις εθνικές εκλογές

Σε θέση μάχης ο ΣΥΡΙΖΑ - Αντιπολιτευτική στρατηγική με άνοιγμα στην κοινωνία και το βλέμμα στις συμμαχίες και στις εθνικές εκλογές
Ετοιμάζει «πόλεμο» μετά τη ΔΕΗ και για τον αιγιαλό
Αφού ξόρκισαν το σενάριο του Μεγάλου Συνασπισμού και της κυβερνητικής τους συνεργασίας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν και πάλι τις γνωστές θέσεις μάχης, ετοιμάζοντας έναν ακόμη γύρο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης.
Την ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να κλείσει εντός του μήνα όλες τις νομοθετικές εκκρεμότητες που θα επιτρέψουν την εκταμίευση των δόσεων των 2 δις ευρώ, ακόμα και αν αυτό προϋποθέτει σκληρή πολιτική σύγκρουση με την αντιπολίτευση – αλλά και με τους συνδικαλιστές – ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει τη δική τακτική και πολιτική στρατηγική.
Την περασμένη εβδομάδα και με αφορμή το νομοσχέδιο της «μικρής ΔΕΗ», το οποίο θα αρχίσει να συζητείται σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απευθύνει προσκλητήριο σε πολιτικά κόμματα, ανεξάρτητους βουλευτές και συνδικαλιστές για μια κοινή πορεία προκειμένου να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Αν και ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ δεν συμμετείχαν σε αυτό το προσκλητήριο, καθώς το παρών έδωσαν οι ΑΝΕΛ και αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές, στην Κουμουνδούρου εκτιμάται ότι αυτή η πολιτική επιλογή λειτούργησε.
Άλλωστε κατά την τελευταία συνεδρίαση της Γραμματείας του κόμματος αποφασίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιμείνει στην αντίθεση του στα προαπαιτούμενα της τρόικα.
Για αυτό το λόγο αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η ίδια τακτική που ακολουθήθηκε με τη «μικρή ΔΕΗ» και στο εξίσου ευαίσθητο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, το οποίο πάντως δεν συμπεριλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα της τρόικα για την εκταμίευση των δόσεων.
Με την πολιτική αυτή πρακτική και με την ανάδειξη αυτών των κορυφαίων θεμάτων, όπως είναι π.χ. το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκάθαρους στόχους.
Πρώτον να πιέσει όσο μπορεί τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να εντείνει τις ενδοκυβερνητικές ρωγμές, εμμένοντας στο επιχείρημα ότι με το «ξεπούλημα της ΔΕΗ και των αιγιαλών», η κυβέρνηση επιμένει σε μια καταστροφική πολιτική.
Δεύτερον να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα για συμμαχίες, κοινωνικές και πολιτικές, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί και να αποτελέσει τη βάση για ευρύτερες συνεργασίες.
Τρίτον δίνει τη δυνατότητα στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε συμμαχίες που θα βασίζονται σε θέματα ιδιαίτερου κοινωνικού ενδιαφέροντας, και συνεπώς όχι σε πρόσωπα που με τη σειρά τους θα μπορούσαν να γυρίσουν μπούμερανγκ και να προκαλέσουν αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος.
Τέταρτον, με την ανάδειξη αυτών των θεμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κάνει το απαραίτητο άνοιγμα του στην κοινωνία, ερχόμενος σε επαφή με ευρείες κοινωνικές ομάδες και διαμορφώνοντας από κοινού μια κοινή στρατηγική.
Είναι προφανές πως η τακτική αυτή είναι πολυποίκιλα θετική για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Καθώς πέρα από την ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση του στην κοινωνία – και ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο -, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εξάγει εξαιρετικά κρίσιμα συμπεράσματα για το πώς να διαμορφώσει την πολιτική του στρατηγική.
Όπως για παράδειγμα, το αν θα πρέπει να επιμείνει στην πρόθεση του για «άνοιγμα» και συμμαχίες προς το κέντρο ή θα πρέπει να δώσει το κυριότερο βάρος στον αριστερό του λόγο, ζήτημα άλλωστε που απασχολεί έντονα την Κουμουνδούρου το τελευταίο διάστημα.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης