Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» - Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης των εργαζομένων

tags :
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» - Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης των εργαζομένων
Παράνομες οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ
(upd4)Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ».
Υπέρ ψήφισαν τα κόμματα της συμπολίτευσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΧΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ. Η τελική ψηφοφορία από το α' θερινό τμήμα της Βουλής θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη.
Την ίδια ώρα,  το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξετάζοντας την προσφυγή της ΔΕΗ, κήρυξε παράνομη την απεργία των εργαζομένων της ΓΕΝΟΠ που αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ.
Η κυβέρνηση, η οποία διαμηνύει κατηγορηματικά ότι από το εν λόγω νομοσχέδιο δεν πρόκειται να θιγεί το κοινωνικό συμφέρον, ότι διασφαλίζονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, θα λάβει τις αποφάσεις της κατόπιν της δικαστικής απόφασης αλλά και της αντίδρασης των εργαζομένων.
Άλλωστε και σήμερα το πρωί η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον καθώς και ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στις ιδιωτικοποιήσεις.
Στάση αναμονής όμως τηρούν και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι και αυτοί θα περιμένουν την απόφαση της Δικαιοσύνης για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
Εν τω μεταξύ, χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης κατέθεσε μια σειρά από τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, επιχειρώντας να αμβλύνει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, των εργαζομένων και να καθησυχάσει τις τοπικές κοινωνίες.
Μεταξύ άλλων, διευκρινίζεται ότι το σύνολο των εσόδων από την αποκρατικοποίηση θα πάει στη ΔΕΗ, οι οικονομικές προτάσεις πρέπει να είναι πάνω από τη λογιστική αξία της εταιρείας, οι εργαζόμενοι προστατεύονται από απόλυση για πέντε χρόνια και οι κάτοικοι κοντά στις μονάδες θα έχουν προτεραιότητα σε τυχόν προσλήψεις λόγω εντοπιότητας.
Επίσης, διευκρινίζεται ότι η πελατειακή βάση της νέας εταιρείας, μετά την απόσχιση, θα είναι ανάλογη του προφίλ της πελατειακής βάσης της ΔΕΗ «ιδίως από άποψη οικονομικής συμπεριφοράς και δεδομένων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ανά κατηγορία πελατών», δηλαδή δεν θα δοθεί στη «μικρή» ΔΕΗ το «φιλέτο» του πελατολόγιου της ΔΕΗ.

"Έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες" κρατούν ανοιχτό το Εθνικό Τυπογραφείο, το Σαββατοκύριακο
Η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσίευσε απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία ορίζεται ότι το Εθνικό Τυπογραφείο θα παραμείνει ανοικτό το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «εγκρίνουμε την λειτουργία του Εθνικού Τυπογραφείου το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Ιουλίου 2014 λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών».
«Έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες», φαίνεται ότι καλείται η δημοσίευση των «φύλλων πορείας» για τους απεργούς της ΔΕΗ, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που το δικαστήριο κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ, η συγκυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να ασκήσει πολιτική επιστράτευσης των απεργών, αφού πρώτα δώσει μερικές ώρες περιθώριο για την λήξη των κινητοποιήσεων.

Δίχως περικοπές ρεύματος το αποψινό βράδυ
Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε πως σήμερα το βράδυ δεν αναμένεται να πραγματοποιηθούν διακοπές ρεύματος στην ηπειρωτική χώρα. Ωστόσο, ενδέχεται να πραγματοποιηθούν περιορισμένης διάρκειας περικοπές στην Κρήτη κατά το χρονικό διάστημα 20:00 έως 22:00.

Ξεχωριστή πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος καταθέτει το ΚΚΕ!
Μετά την άρνηση συμπόρευσης με το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ αποφάσισε να καταθέσει δική του πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Ειδικότερα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ανακοίνωσε πως θα κατατεθεί πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τόσο για την απελευθέρωση της ενέργειας όσο και για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το ΚΚΕ «θεωρεί ότι κάθε κόμμα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει τη δική του σχετική πρόταση, όπως άλλωστε συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις».
«Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, κάθε κόμμα μπορεί να θέσει τις δικές του θέσεις. Όπως είναι γνωστό το ΚΚΕ έχει ήδη γνωστοποιήσει την πρότασή του, σύμφωνα με την οποία βασικό περιεχόμενο τόσο του δημοψηφίσματος όσο και της πάλης του λαϊκού κινήματος είναι η κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη "μικρή ΔΕΗ"» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Σημειώνεται πως η κίνηση του ΚΚΕ δεν εμπνέει ανησυχία στο "στρατόπεδο" του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως οι θετικές ψήφοι για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος θα μετρηθούν σωρευτικά, δηλαδή βάσει και των δύο προτάσεων.

(Πρώτη Ενημέρωση: Παρασκευή, 4 Ιουλίου - 08:36)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης