Ομόφωνη η απόφαση τόνισε ο προεδρεύων Χρ. Μαρκογιαννάκης
(upd8) Απέρριψε, ως αναμενόταν, το αίτημα της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα το Α΄ Θερινό τμήμα της Βουλής, κρίνοντάς το ως "μη παραδεκτό", αν και στη διαδικασία δεν μετείχαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Το Α’ Θερινό τμήμα της Βουλής αποφάσισε ότι δεν μπορούν να συναθροιστούν οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου να προχωρήσει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη μικρή ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έκριναν ότι δεν έχει υποβληθεί, παραδεκτώς, πρόταση των 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ψηφισμένο νομοσχέδιο σχετικά με την πώληση της ΔΕΗ και τη δημιουργία της «μικρής» ΔΕΗ.
Στη διαδικασία συμμετείχαν η ΔΗΜΑΡ και η Χρυσή Αυγή, οι βουλευτές των οποίων στη συνέχεια αποχώρησαν ενώ παρών ήταν και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ωστόσο δεν μίλησε.
Από την πλευρά του ο προεδρεύων, Χρήστος Μαρκογιαννάκης ανακοίνωσε ότι η απόφαση είναι ομόφωνη.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του ο υπ.Επικρατείας, Δ. Σταμάτης υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας «συνολικά απέτυχε να δημιουργήσει ένα κλίμα πολιτικής ανωμαλίας για ένα θέμα στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία του λαού πιστώνει την κυβέρνηση ότι έχει δίκιο».
Όπως είπε ο κ.Σταμάτης «ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την πρόταση για δημοψήφισμα γιατί ήθελε τον «μουντζούρη», αλλά δεν ήθελε τη μουντζούρα», υπογραμμίζοντας πως η πρόταση για δημοψήφισμα «ήταν πρόβα τζενεράλε» για την προεδρική εκλογή.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ΔΕΗ ο Δ. Σταμάτης εκτίμησε ότι «υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να δημιουργηθεί ένα κομμάτι πλήρες, με αυτοτέλεια και να πουληθεί. Ο δεύτερος δρόμος είναι να πουληθούν μεμονωμένες μονάδες της ΔΕΗ σε εξευτελιστικές τιμές. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαλέξει και να εξηγήσει γιατί οδηγεί τη χώρα στην επιλογή να ξεπουλήσουμε μεμονωμένες μονάδες. Και να πει ποιοι ενδιαφέρονται γι’ αυτή την λύση».
Επιπλέον, υποστήριξε ότι το θερινό τμήμα μπορεί να διαπιστώσει αν η πρόταση είναι παραδεκτή, καθώς «το θερινό τμήμα είναι εξίσου αντιπροσωπευτικό με την Ολομέλεια. Και δεν μπορεί να ταλαιπωρείται ολόκληρη Βουλή,. ο ελληνικός λαός επειδή το θέλει ο κ. Τσίπρας».
Από την πλευρά του κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι το αίτημα του ΚΚΕ είναι διαφορετικό, καθώς περιλαμβάνει όλους τους νόμους για τη ΔΕΗ -κι όχι μόνο τη "μικρή ΔΕΗ"- και άρα οι υπογραφές των βουλευτών του δεν μπορούν να αθροιστούν με των υπολοίπων. Δεδομένου ότι και η ΔΗΜΑΡ αποσύρει τις υπογραφές της, εφόσον δεν θέλει να αθροιστούν μαζί με της Χρυσής Αυγής, δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός υπογραφών και έτσι δεν τίθεται θέμα σύγκλησης της Ολομέλειας, κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:
Κατά την χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφασίστηκε τις τελικές αποφάσεις να λάβουν οι 100 βουλευτές του Α’ Θερινού τμήματος της Βουλής.
Συγκεκριμένα το Α’ Θερινό τμήμα καλείται να αποφασίσει, αν οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μικρή ΔΕΗ είναι ομοειδείς, αν μπορούν να αθροιστούν οι υπογραφές που φέρουν καθώς και αν το ερώτημα που θέτουν σχετικά με την πώληση του 30% της ΔΕΗ, έχει κοινωνικό ή δημοσιονομικό χαρακτήρα.
Ωστόσο, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη διαδικασία.
Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για κυβερνητική απόφαση που είναι απολύτως αντισυνταγματική και κινείται στην κατεύθυνση μιας αντιδημοκρατικής εκτροπής, «συνεδρίαση – παρωδία» την χαρακτήρισαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ενώ το ΚΚΕ υποστήριξε ότι πρόκειται για «προσχηματική με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα» συζήτηση.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης υποστήριξε σε γραπτή του δήλωση ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να συνυπολογιστούν, και δια αυτού του τρόπου να νομιμοποιηθούν, οι υπογραφές των βουλευτών της ΧΑ για το σχηματισμό του αναγκαίου αριθμού των 120 βουλευτών.
Σημειώνεται πως οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και της Δημοκρατικής Αριστεράς θα δώσουν αρχικά το «παρών» για να καταγγείλουν την διαδικασία και κατόπιν θα αποχωρήσουν.
Παρόντες εκτιμάται ότι θα είναι ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές.
Από την πλευρά τους τα κόμματα της συγκυβέρνησης χαρακτηρίζουν προσχηματικές τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι ανάλογη διαδικασία ακολουθήθηκε και το 2008.
Παράλληλα υποστηρίζουν πως διά της απουσίας τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να αποφύγουν να απαντήσουν εάν θέλουν να μπουν σε κοινή πρόταση οι υπογραφές τους με αυτές της Χρυσής Αυγής.
Εμπλοκή με τη ΔΗΜΑΡ
Εμπλοκή παρουσιάζεται στο ζήτημα του δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ, καθώς η ΔΗΜΑΡ απειλεί να αποσύρει την πρότασή της, σε ενδεχόμενο συμψηφισμού με την πρόταση της Χρυσής Αυγής. Η Αγίου Κωνσταντίνου εξετάζει το ενδεχόμενο απόσυρσης της πρότασης περί δημοψηφίσματος, προκειμένου να μην «χρεωθεί» τη συνάθροιση των υπογραφών της με αυτών της Χρυσής Αυγής.
Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ:
Η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να δεχθεί να συνυπολογισθούν και, δι αυτού του τρόπου, να νομιμοποιηθούν οι υπογραφές βουλευτών της Χρυσής Αυγής για τον σχηματισμό του αναγκαίου αριθμού των 120 βουλευτών, στη διαδικασία υποβολής της πρότασης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Για μας, υπέρτερη δημοκρατική υποχρέωση είναι η απομόνωση του ναζιστικού μορφώματος. Κανείς βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν πρόκειται να επιτρέψει στη Χρυσή Αυγή να καταστεί παράγοντας της διεξαγωγής ή μη της κορυφαίας, όσο και αναγκαίας δημοκρατικής διαδικασίας, όπως είναι το δημοψήφισμα.
Επομένως, για να προσμετρηθούν οι υπογραφές της ΔΗΜΑΡ στο σχετικό αίτημα πρέπει να εξαιρεθούν οι υπογραφές της Χρυσής Αυγής. Σε διαφορετική περίπτωση, η ΔΗΜΑΡ θα αποσύρει τη στήριξή της στο αίτημα για δημοψήφισμα. Αυτή η εξέλιξη περιπλέκει την κατάσταση, καθώς σε περίπτωση όπου η στήριξη της ΔΗΜΑΡ αρθεί και η πρόταση του ΚΚΕ δεν αποτιμηθεί ως ομοειδής με τις υπόλοιπες, τότε η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ "πέφτει" στο κενό.
Τα δεδομένα...
Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – 71 υπογραφές
Πρόταση ΑΝΕΛ – 14 υπογραφές
Πρόταση Χρυσή Αυγή - 16 υπογραφές
Πρόταση ΔΗΜΑΡ – 11 υπογραφές
Πρόταση Ανεξάρτητων βουλευτών – 15 υπογραφές
Πρόταση ΚΚΕ – 12 υπογραφές
Σύνολο 139
Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
Συνολικά 139 βουλευτές τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ ύστερα από την κατάθεση σήμερα των σχετικών αιτημάτων από το ΚΚΕ, τη ΔΗΜΑΡ και της πρότασης του ανεξάρτητου βουλευτή, Βύρωνα Πολύδωρα.
Ο αριθμός των 120 βουλευτών που είχε θέσει ως στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο επιτυγχάνεται, αλλά και ξεπερνάται.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αρνητικό προάγγελο των πολιτικών εξελίξεων που έρχονται, αφού στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως θα υπάρξει σοβαρότατη εμπλοκή κατά τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2015.
Συγκεκριμένα, στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής έχουν κατατεθεί επτά προτάσεις, οι πέντε από τα πολιτικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ) και οι υπόλοιπες δύο από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές και τον ανεξάρτητο βουλευτή, Βύρωνα Πολύδωρα.
Αν προσμετρηθούν οι προτάσεις αυτές, τότε διαπιστώνεται ότι υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάσσονται 139 βουλευτές (71 από το ΣΥΡΙΖΑ, 16 από την Χρυσή Αυγή, 14 από τους Ανεξάρτητους Έλληνες μια και τη συνυπογράφει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, 14 από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές, 12 από το ΚΚΕ, 11 από τη ΔΗΜΑΡ και 1 υπογραφή από τον ανεξάρτητο βουλευτή, Βύρωνα Πολύδωρα.
Πλέον, το ενδιαφέρον εστιάζει στην απόφαση που θα λάβει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για το εάν αυτές οι υπογραφές μπορούν να αθροιστούν και συνεπώς να προχωρήσει το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νομοσχέδιο της μικρής ΔΕΗ.
Για το θέμα αυτό συνεδριάζει στις 14:30 η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία θα λάβει την απόφαση έχοντας και σχετική γνωμοδότηση από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Ολομέλειας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος απαιτεί 180 ψήφους.
11 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ υπογράφουν την πρόταση για δημοψήφισμα
Εν τω μεταξύ, την πρότασή της για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος όσον αφορά την αποκρατικοποίηση του 30% της ΔΕΗ, καταθέτει η ΔΗΜΑΡ, στην ειδική γραμματεία του Προέδρου της Βουλής.
Την πρόταση υπογράφουν 11 βουλευτές, ενώ δεν την υπέγραψε ο Γρηγόρης Ψαριανός και η ανεξάρτητη πλέον, Αικατερίνη Μάρκου.
Με δήλωσή του, ο Σπύρος Λυκούδης, που υπογράφει την πρόταση, αναφέρει ότι η ΔΗΜΑΡ ορθώς δεν προχώρησε στη συνυπογραφή κοινής πρότασης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει όμως ότι η ξεχωριστή πρόταση του κόμματος του δεν νομίζει ότι μπορεί να συναθροιστεί με παρόμοιο αίτημα άλλων πολιτικών χώρων που έχουν τελείως διαφορετικό επί της ουσίας σκεπτικό.
Στο μεταξύ, το βράδυ της Τετάρτης κατατέθηκε στο προεδρείο της Βουλής η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη ΔΕΗ.
Ειδικότερα, λίγη ώρα μετά την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου από το α’ θερινό τμήμα της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση του για το δημοψήφισμα.
«Οι υπογράφοντες βουλευτές προτείνουμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο “Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας” που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο» αναφέρει η σχετική πρόταση, η οποία συνυπογράφεται από 71 βουλευτές
Πλέον άπτεται της κυβέρνησης για το εάν και πότε θα συγκαλέσει την Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία. Σημειώνεται πως για να υιοθετηθεί η πρόταση για δημοψήφισμα απαιτούνται οι θετικές ψήφοι 180 βουλευτών.
Κατέθεσε την πρόταση του και το ΚΚΕ
Την πρόταση του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη μικρή ΔΕΗ κατέθεσε το ΚΚΕ, το οποίο ζητά την ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου που οδηγεί στη μετοχοποίηση της ΔΕΗ και στην είσοδο των ιδιωτικών ομίλων.
Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ κατέθεσε την πρόταση με την οποία ζητά τη «διενέργεια δημοψηφίσματος για την ακύρωση και κατάργηση του ν. 1914/1990, του ν.2773/1999, του ν. 3426/2005, του ν. 4001/2011 του ν.4237/2014 και για τον ψηφισθέντα νόμο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας», του γνωστού ως μικρή ΔΕΗ».
Στο κείμενο της πρότασης που απευθύνεται στον Πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη υπογραμμίζεται ότι «οι βουλευτές του ΚΚΕ που υπογράφουν αυτό το κείμενο ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος για την ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου που οδηγεί στη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, την είσοδο των ιδιωτικών ομίλων, τον διαχωρισμό των συστημάτων μεταφοράς και διανομής που απορρέουν από το συνολικό κοινοτικό πλαίσιο απελευθέρωσης της ενέργειας και έχει δραματικές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες και τους εργαζόμενους του κλάδου».
Πρόταση για δημοψήφισμα από τον Β. Πολύδωρα
Νέα πρόταση κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με τη ΔΕΗ, αυτή τη φορά από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής και ανεξάρτητο βουλευτή, Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο είναι αμφίβολης συνταγματικότητας και ακόμη πιο αμφίβολης χρησιμότητας και ωφελιμότητας για το δημόσιο συμφέρον.
Αναλυτικά στην πρόταση τονίζεται:
«1. Επειδή ευρεία και έντονη δημόσια συζήτηση γίνεται τον τελευταίο καιρό για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ή όχι, ως προς την ιδιωτικοποίηση μέρους 30% της ΔΕΗ.
2. Επειδή η συζήτηση και ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας», ολοκληρώθηκε χθες (9.7.2014).
3. Επειδή το εν λόγω ψηφισθέν ήδη νομοσχέδιο – και μάλιστα ψηφισθέν από το Α΄ Θερινό Τμήμα, ενώ θα έπρεπε να συνεζητείτο και να εψηφίζετο από την Ολομέλεια της Βουλής λόγω του ότι δι’ αυτού ρυθμίζεται (ή απορρυθμίζεται) σοβαρότατο κοινωνικό ζήτημα, όπως αυτό της παραχωρήσεως του 30% της ΔΕΗ σε ιδιώτες – έχει ως αποτέλεσμα τον, τοις πράγμασι αμφίβολης συνταγματικότητας και ακόμη πιο αμφίβολης χρησιμότητας και ωφελιμότητας για το Δημόσιο συμφέρον, «ακρωτηριασμό» κατά 30% της ΔΕΗ.
4. Επειδή θεωρούμε ότι επί του σοβαροτάτου αυτού κοινωνικού ζητήματος κρίνεται απολύτως αναγκαίο να ερωτηθεί και αποφανθεί τελεσιδίκως ο λαός, όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα (άρθρο 44 §2 εδ. β΄) και στον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 116).
5. Επειδή α) όπως επέτασσε ο Σόλων, «όταν η πόλις στασιάζεται και κάποιος ή κάποιοι δεν παίρνουν θέση, τότε αυτός ή αυτοί δεν δικαιούνται να μετέχουν πλέον στα κοινά» β) κανένας περιορισμός από το Σύνταγμα ή τον Κανονισμό της Βουλής δεν τίθεται, ώστε οι προτείνοντες τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος να υπογράψουν υπό ενιαίο κείμενο προτάσεως και γ) αντιθέτως, κρίνεται έγκυρη και κρατούσα κατά το «νομολογιακό προηγούμενο» της Βουλής του έτους 2008 η συνάθροιση των υπογραφών υπό ομοειδή κείμενα προτάσεως (άποψη που υποστηρίζει και ο νυν Πρόεδρος της Βουλής).
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Προτείνουμε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα άρθρα 44 §2 εδ. β΄ του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας» που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν ή όχι το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο».
Έδρες ανά κοινοβουλευτική ομάδα
Πλήρως ανανεωμένη με βάση όλες τις αλλαγές στον κοινοβουλευτικό χάρτη
Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ
Το φλέγον νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ ενέκρινε χθες Τετάρτη το α’ θερινό τμήμα της Βουλής, με τη σχετική ψηφοφορία να εξελίσσεται δίχως απρόοπτα και εκπλήξεις.
Ειδικότερα, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ κατά οι βουλευτές σύσσωμης της αντιπολίτευσης. «Παρών» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Κακλαμάνης.
Επομένως, από τους 98 συμμετέχοντες βουλευτές, οι 51 ψήφισαν υπέρ και οι 46 κατά. Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική, κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά το πέρας της διαδικασίας, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σχετικά με το ψηφισμένο νομοσχέδιο. Πρόκειται για την έκτη πρόταση για δημοψήφισμα, καθώς ανάλογη πρόταση έχουν καταθέσει ήδη η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές.
Πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το ξεπούλημα της ΔΕΗ κατέθεσε και η Χρυσή Αυγή
Κατατέθηκε στο γραφείο του Ειδικού Γραμματέα της Βουλής το αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος "ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για το μνημονιακό νομοσχέδιο που ψήφισε πριν λίγο η Χούντα Σαμαρά - Βενιζέλου, το οποίο ξεπουλά τους ενεργειακούς πόρους της χώρας και τη ΔΕΗ", όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
"Το αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος φέρει τις υπογραφές των 7 παράνομα προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής και την υπόλοιπης Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής ζητούν η εν λόγω πρόταση να εισαχθεί για συζήτηση στη Βουλή πριν την έκδοση και δημοσίευση του εθνοκτόνου νομοσχεδίου σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 116 του Κανονισμού της Βουλής", τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής.
Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση
Σε υψηλούς τόνους εξελίχθηκε την Τετάρτη, η συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας κατά την παρέμβαση του ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας για το δημοψήφισμα, καθώς όπως είπε έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 120 υπογραφές.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με το Σύνταγμα και τους νόμους, κατηγορώντας την για συμπόρευση με την ντόπια και ξένη κλεπτοκρατία, ενώ προδιέγραψε ότι το κόμμα του θα χρησιμοποιήσει κάθε θεσμικό μέσο για να αποτρέψει όχι μόνο το «ξεπούλημα της ΔΕΗ», αλλά και την παραχώρηση του αιγιαλού σε επιχειρηματικά συμφέροντα, και την ψήφιση νόμου που θα καταργεί το δικαίωμα στην απεργία, «εν μέσω μάλιστα θερινών τμημάτων».
Μάλιστα σε μια προσπάθεια να αποσαφηνίσει τη θέση του αναφορικά με την πρόσφατη δήλωσή του ότι «το νερό και η ενέργεια δεν είναι τζόγος», ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Π.Κουκουλόπουλος, εμφανίστηκε «απόλυτα ικανοποιημένος» με το νομοσχέδιο.
Δίνοντας τέλος τα σενάρια για την στάση που επρόκειτο να τηρήσει, ο κ. Κουκουλόπουλος ξεκαθάρισε ότι «σήμερα μπορώ να δηλώσω καθαρά και απερίφραστα ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την εξέλιξη του νομοσχεδίου».
«Το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με εκείνο που είχε δοθεί στην δημοσιότητα πριν τρεις εβδομάδες (σ.σ. όταν έγινε η επίμαχη δήλωση)»,είπε, σημειώνοντας ότι με τις προτάσεις που κατέθεσε το Πασοκ υπάρχει πλήρης διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων και του τοπικού συμφέροντος όπως και της θέσης της ΔΕΗ στο νέο ανταγωνιστικό τοπίο.
Η μάχη των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Αναστάσιος Νεράντζης έκανε λόγο για λύση δοκιμασμένη και επιτυχημένη που αναμένεται βάσιμα να οδηγήσει στην πτώση των τιμών και στη διενέργεια των απαραίτητων αναπτυξιακών επενδύσεων. Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για κενό θέσεων και έλλειψη σοβαρών επιχειρημάτων.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας από μια κυβέρνηση που δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση. «Η ΔΕΗ δεν είναι περιουσία ούτε του πρωθυπουργού, ούτε του υπουργού ούτε δική σας των βουλευτών και δεν μπορείτε να δεσμεύσετε τη χώρα και την επόμενη κυβέρνηση, με δεδομένο ότι δεν έχετε την πολιτική νομιμοποίηση γιατί έχετε χάσει την πλειοψηφία με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος τόνισε την ανάγκη η Βουλή να έχει ενεργό ρόλο τόσο στη διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού όσο και στο τελικό κείμενο της σύμβασης. Παράλληλα, ζήτησε να γίνουν δεκτές τρεις βασικές διασφαλίσεις που ζητά το ΠΑΣΟΚ με τροπολογίες που έχει καταθέσει. Πρώτον, να διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και τα προνόμια των τοπικών κοινωνιών. Δεύτερον, να διασφαλιστεί ότι η πώληση της ΔΕΗ θα γίνει με βάση τη λογιστική της αξία και σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και, τέλος, να προσδιοριστεί με σαφήνεια και όχι αόριστα ότι τα χρήματα θα πάνε σε συγκεκριμένες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων της
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει με τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού», καθώς -όπως υποστήριξε- «κανένα όφελος δεν θα έχει ούτε η χώρα, ούτε οι καταναλωτές, ούτε οι εργαζόμενοι, από το ξεπούλημα και την διάλυση της ΔΕΗ, αλλά οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι». Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο κ. Παφίλης τόνισε ότι το κόμμα του θα καταθέσει τη δική του πρόταση για ακύρωση του συνολικού πλαισίου απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και κατά του νομοσχεδίου για «μικρή ΔΕΗ».
«Κανένα όφελος δεν θα έχει ούτε η χώρα ούτε οι καταναλωτές από τη διάλυση και διάσπαση της μεγαλύτερης κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Θωμάς Ψύρρας και πρόσθεσε: «Με τέτοιες τακτικές ξεπουλήματος της ΔΕΗ δεν εξυπηρετούνται οι δομές της, δεν προάγεται ο ανταγωνισμός προς όφελος των καταναλωτών, δεν ωφελείται η χώρα και η ανάπτυξη».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Μάρκος Μπόλαρης υποστήριξε ότι η πώληση της ΔΕΗ με τον τρόπο που γίνεται, εγείρει συνταγματικά ζητήματα. Κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση ότι πουλάει τα αποθέματα του λιγνίτη ως περιουσία της ΔΕΗ, ενώ -όπως είπε- είναι περιουσία του ελληνικού λαού. «Εγείρεται μεγάλο ζήτημα αντισυνταγματικότητας, που αμφισβητεί το διαγωνισμό. Κόβουμε ένα 'φιλέτο' για να το δώσουμε σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Παράλληλα, τίθεται τεράστιο ζήτημα μεταβίβασης καταναλωτικού κοινού, καθώς αγνοείται το Σύνταγμα» τόνισε ο κ. Μπόλαρης.
«Εμείς λέμε ένα ξεκάθαρο 'όχι' στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και λέμε ένα ξεκάθαρο 'ναι' στο δημοψήφισμα» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης. Ακόμα, έκανε λόγο για εθνικό κίνδυνο με ξεπούλημα της ΔΕΗ που θέτει αυτόματα θέμα ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.
(Πρώτη ενημέρωση - Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014, ώρα 19:15)
www.bankingnews.gr
Το Α’ Θερινό τμήμα της Βουλής αποφάσισε ότι δεν μπορούν να συναθροιστούν οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου να προχωρήσει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη μικρή ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έκριναν ότι δεν έχει υποβληθεί, παραδεκτώς, πρόταση των 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ψηφισμένο νομοσχέδιο σχετικά με την πώληση της ΔΕΗ και τη δημιουργία της «μικρής» ΔΕΗ.
Στη διαδικασία συμμετείχαν η ΔΗΜΑΡ και η Χρυσή Αυγή, οι βουλευτές των οποίων στη συνέχεια αποχώρησαν ενώ παρών ήταν και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ωστόσο δεν μίλησε.
Από την πλευρά του ο προεδρεύων, Χρήστος Μαρκογιαννάκης ανακοίνωσε ότι η απόφαση είναι ομόφωνη.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του ο υπ.Επικρατείας, Δ. Σταμάτης υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας «συνολικά απέτυχε να δημιουργήσει ένα κλίμα πολιτικής ανωμαλίας για ένα θέμα στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία του λαού πιστώνει την κυβέρνηση ότι έχει δίκιο».
Όπως είπε ο κ.Σταμάτης «ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την πρόταση για δημοψήφισμα γιατί ήθελε τον «μουντζούρη», αλλά δεν ήθελε τη μουντζούρα», υπογραμμίζοντας πως η πρόταση για δημοψήφισμα «ήταν πρόβα τζενεράλε» για την προεδρική εκλογή.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ΔΕΗ ο Δ. Σταμάτης εκτίμησε ότι «υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να δημιουργηθεί ένα κομμάτι πλήρες, με αυτοτέλεια και να πουληθεί. Ο δεύτερος δρόμος είναι να πουληθούν μεμονωμένες μονάδες της ΔΕΗ σε εξευτελιστικές τιμές. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαλέξει και να εξηγήσει γιατί οδηγεί τη χώρα στην επιλογή να ξεπουλήσουμε μεμονωμένες μονάδες. Και να πει ποιοι ενδιαφέρονται γι’ αυτή την λύση».
Επιπλέον, υποστήριξε ότι το θερινό τμήμα μπορεί να διαπιστώσει αν η πρόταση είναι παραδεκτή, καθώς «το θερινό τμήμα είναι εξίσου αντιπροσωπευτικό με την Ολομέλεια. Και δεν μπορεί να ταλαιπωρείται ολόκληρη Βουλή,. ο ελληνικός λαός επειδή το θέλει ο κ. Τσίπρας».
Από την πλευρά του κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι το αίτημα του ΚΚΕ είναι διαφορετικό, καθώς περιλαμβάνει όλους τους νόμους για τη ΔΕΗ -κι όχι μόνο τη "μικρή ΔΕΗ"- και άρα οι υπογραφές των βουλευτών του δεν μπορούν να αθροιστούν με των υπολοίπων. Δεδομένου ότι και η ΔΗΜΑΡ αποσύρει τις υπογραφές της, εφόσον δεν θέλει να αθροιστούν μαζί με της Χρυσής Αυγής, δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός υπογραφών και έτσι δεν τίθεται θέμα σύγκλησης της Ολομέλειας, κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:
Κατά την χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφασίστηκε τις τελικές αποφάσεις να λάβουν οι 100 βουλευτές του Α’ Θερινού τμήματος της Βουλής.
Συγκεκριμένα το Α’ Θερινό τμήμα καλείται να αποφασίσει, αν οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μικρή ΔΕΗ είναι ομοειδείς, αν μπορούν να αθροιστούν οι υπογραφές που φέρουν καθώς και αν το ερώτημα που θέτουν σχετικά με την πώληση του 30% της ΔΕΗ, έχει κοινωνικό ή δημοσιονομικό χαρακτήρα.
Ωστόσο, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη διαδικασία.
Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για κυβερνητική απόφαση που είναι απολύτως αντισυνταγματική και κινείται στην κατεύθυνση μιας αντιδημοκρατικής εκτροπής, «συνεδρίαση – παρωδία» την χαρακτήρισαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ενώ το ΚΚΕ υποστήριξε ότι πρόκειται για «προσχηματική με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα» συζήτηση.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης υποστήριξε σε γραπτή του δήλωση ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να συνυπολογιστούν, και δια αυτού του τρόπου να νομιμοποιηθούν, οι υπογραφές των βουλευτών της ΧΑ για το σχηματισμό του αναγκαίου αριθμού των 120 βουλευτών.
Σημειώνεται πως οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και της Δημοκρατικής Αριστεράς θα δώσουν αρχικά το «παρών» για να καταγγείλουν την διαδικασία και κατόπιν θα αποχωρήσουν.
Παρόντες εκτιμάται ότι θα είναι ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές.
Από την πλευρά τους τα κόμματα της συγκυβέρνησης χαρακτηρίζουν προσχηματικές τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι ανάλογη διαδικασία ακολουθήθηκε και το 2008.
Παράλληλα υποστηρίζουν πως διά της απουσίας τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να αποφύγουν να απαντήσουν εάν θέλουν να μπουν σε κοινή πρόταση οι υπογραφές τους με αυτές της Χρυσής Αυγής.
Εμπλοκή με τη ΔΗΜΑΡ
Εμπλοκή παρουσιάζεται στο ζήτημα του δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ, καθώς η ΔΗΜΑΡ απειλεί να αποσύρει την πρότασή της, σε ενδεχόμενο συμψηφισμού με την πρόταση της Χρυσής Αυγής. Η Αγίου Κωνσταντίνου εξετάζει το ενδεχόμενο απόσυρσης της πρότασης περί δημοψηφίσματος, προκειμένου να μην «χρεωθεί» τη συνάθροιση των υπογραφών της με αυτών της Χρυσής Αυγής.
Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ:
Η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να δεχθεί να συνυπολογισθούν και, δι αυτού του τρόπου, να νομιμοποιηθούν οι υπογραφές βουλευτών της Χρυσής Αυγής για τον σχηματισμό του αναγκαίου αριθμού των 120 βουλευτών, στη διαδικασία υποβολής της πρότασης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Για μας, υπέρτερη δημοκρατική υποχρέωση είναι η απομόνωση του ναζιστικού μορφώματος. Κανείς βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν πρόκειται να επιτρέψει στη Χρυσή Αυγή να καταστεί παράγοντας της διεξαγωγής ή μη της κορυφαίας, όσο και αναγκαίας δημοκρατικής διαδικασίας, όπως είναι το δημοψήφισμα.
Επομένως, για να προσμετρηθούν οι υπογραφές της ΔΗΜΑΡ στο σχετικό αίτημα πρέπει να εξαιρεθούν οι υπογραφές της Χρυσής Αυγής. Σε διαφορετική περίπτωση, η ΔΗΜΑΡ θα αποσύρει τη στήριξή της στο αίτημα για δημοψήφισμα. Αυτή η εξέλιξη περιπλέκει την κατάσταση, καθώς σε περίπτωση όπου η στήριξη της ΔΗΜΑΡ αρθεί και η πρόταση του ΚΚΕ δεν αποτιμηθεί ως ομοειδής με τις υπόλοιπες, τότε η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ "πέφτει" στο κενό.
Τα δεδομένα...
Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – 71 υπογραφές
Πρόταση ΑΝΕΛ – 14 υπογραφές
Πρόταση Χρυσή Αυγή - 16 υπογραφές
Πρόταση ΔΗΜΑΡ – 11 υπογραφές
Πρόταση Ανεξάρτητων βουλευτών – 15 υπογραφές
Πρόταση ΚΚΕ – 12 υπογραφές
Σύνολο 139
Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
Συνολικά 139 βουλευτές τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ ύστερα από την κατάθεση σήμερα των σχετικών αιτημάτων από το ΚΚΕ, τη ΔΗΜΑΡ και της πρότασης του ανεξάρτητου βουλευτή, Βύρωνα Πολύδωρα.
Ο αριθμός των 120 βουλευτών που είχε θέσει ως στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο επιτυγχάνεται, αλλά και ξεπερνάται.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αρνητικό προάγγελο των πολιτικών εξελίξεων που έρχονται, αφού στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως θα υπάρξει σοβαρότατη εμπλοκή κατά τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2015.
Συγκεκριμένα, στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής έχουν κατατεθεί επτά προτάσεις, οι πέντε από τα πολιτικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ) και οι υπόλοιπες δύο από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές και τον ανεξάρτητο βουλευτή, Βύρωνα Πολύδωρα.
Αν προσμετρηθούν οι προτάσεις αυτές, τότε διαπιστώνεται ότι υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάσσονται 139 βουλευτές (71 από το ΣΥΡΙΖΑ, 16 από την Χρυσή Αυγή, 14 από τους Ανεξάρτητους Έλληνες μια και τη συνυπογράφει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, 14 από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές, 12 από το ΚΚΕ, 11 από τη ΔΗΜΑΡ και 1 υπογραφή από τον ανεξάρτητο βουλευτή, Βύρωνα Πολύδωρα.
Πλέον, το ενδιαφέρον εστιάζει στην απόφαση που θα λάβει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για το εάν αυτές οι υπογραφές μπορούν να αθροιστούν και συνεπώς να προχωρήσει το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νομοσχέδιο της μικρής ΔΕΗ.
Για το θέμα αυτό συνεδριάζει στις 14:30 η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία θα λάβει την απόφαση έχοντας και σχετική γνωμοδότηση από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Ολομέλειας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος απαιτεί 180 ψήφους.
11 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ υπογράφουν την πρόταση για δημοψήφισμα
Εν τω μεταξύ, την πρότασή της για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος όσον αφορά την αποκρατικοποίηση του 30% της ΔΕΗ, καταθέτει η ΔΗΜΑΡ, στην ειδική γραμματεία του Προέδρου της Βουλής.
Την πρόταση υπογράφουν 11 βουλευτές, ενώ δεν την υπέγραψε ο Γρηγόρης Ψαριανός και η ανεξάρτητη πλέον, Αικατερίνη Μάρκου.
Με δήλωσή του, ο Σπύρος Λυκούδης, που υπογράφει την πρόταση, αναφέρει ότι η ΔΗΜΑΡ ορθώς δεν προχώρησε στη συνυπογραφή κοινής πρότασης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει όμως ότι η ξεχωριστή πρόταση του κόμματος του δεν νομίζει ότι μπορεί να συναθροιστεί με παρόμοιο αίτημα άλλων πολιτικών χώρων που έχουν τελείως διαφορετικό επί της ουσίας σκεπτικό.
Στο μεταξύ, το βράδυ της Τετάρτης κατατέθηκε στο προεδρείο της Βουλής η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη ΔΕΗ.
Ειδικότερα, λίγη ώρα μετά την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου από το α’ θερινό τμήμα της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση του για το δημοψήφισμα.
«Οι υπογράφοντες βουλευτές προτείνουμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο “Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας” που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο» αναφέρει η σχετική πρόταση, η οποία συνυπογράφεται από 71 βουλευτές
Πλέον άπτεται της κυβέρνησης για το εάν και πότε θα συγκαλέσει την Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία. Σημειώνεται πως για να υιοθετηθεί η πρόταση για δημοψήφισμα απαιτούνται οι θετικές ψήφοι 180 βουλευτών.
Κατέθεσε την πρόταση του και το ΚΚΕ
Την πρόταση του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη μικρή ΔΕΗ κατέθεσε το ΚΚΕ, το οποίο ζητά την ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου που οδηγεί στη μετοχοποίηση της ΔΕΗ και στην είσοδο των ιδιωτικών ομίλων.
Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ κατέθεσε την πρόταση με την οποία ζητά τη «διενέργεια δημοψηφίσματος για την ακύρωση και κατάργηση του ν. 1914/1990, του ν.2773/1999, του ν. 3426/2005, του ν. 4001/2011 του ν.4237/2014 και για τον ψηφισθέντα νόμο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας», του γνωστού ως μικρή ΔΕΗ».
Στο κείμενο της πρότασης που απευθύνεται στον Πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη υπογραμμίζεται ότι «οι βουλευτές του ΚΚΕ που υπογράφουν αυτό το κείμενο ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος για την ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου που οδηγεί στη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, την είσοδο των ιδιωτικών ομίλων, τον διαχωρισμό των συστημάτων μεταφοράς και διανομής που απορρέουν από το συνολικό κοινοτικό πλαίσιο απελευθέρωσης της ενέργειας και έχει δραματικές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες και τους εργαζόμενους του κλάδου».
Πρόταση για δημοψήφισμα από τον Β. Πολύδωρα
Νέα πρόταση κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με τη ΔΕΗ, αυτή τη φορά από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής και ανεξάρτητο βουλευτή, Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο είναι αμφίβολης συνταγματικότητας και ακόμη πιο αμφίβολης χρησιμότητας και ωφελιμότητας για το δημόσιο συμφέρον.
Αναλυτικά στην πρόταση τονίζεται:
«1. Επειδή ευρεία και έντονη δημόσια συζήτηση γίνεται τον τελευταίο καιρό για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ή όχι, ως προς την ιδιωτικοποίηση μέρους 30% της ΔΕΗ.
2. Επειδή η συζήτηση και ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας», ολοκληρώθηκε χθες (9.7.2014).
3. Επειδή το εν λόγω ψηφισθέν ήδη νομοσχέδιο – και μάλιστα ψηφισθέν από το Α΄ Θερινό Τμήμα, ενώ θα έπρεπε να συνεζητείτο και να εψηφίζετο από την Ολομέλεια της Βουλής λόγω του ότι δι’ αυτού ρυθμίζεται (ή απορρυθμίζεται) σοβαρότατο κοινωνικό ζήτημα, όπως αυτό της παραχωρήσεως του 30% της ΔΕΗ σε ιδιώτες – έχει ως αποτέλεσμα τον, τοις πράγμασι αμφίβολης συνταγματικότητας και ακόμη πιο αμφίβολης χρησιμότητας και ωφελιμότητας για το Δημόσιο συμφέρον, «ακρωτηριασμό» κατά 30% της ΔΕΗ.
4. Επειδή θεωρούμε ότι επί του σοβαροτάτου αυτού κοινωνικού ζητήματος κρίνεται απολύτως αναγκαίο να ερωτηθεί και αποφανθεί τελεσιδίκως ο λαός, όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα (άρθρο 44 §2 εδ. β΄) και στον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 116).
5. Επειδή α) όπως επέτασσε ο Σόλων, «όταν η πόλις στασιάζεται και κάποιος ή κάποιοι δεν παίρνουν θέση, τότε αυτός ή αυτοί δεν δικαιούνται να μετέχουν πλέον στα κοινά» β) κανένας περιορισμός από το Σύνταγμα ή τον Κανονισμό της Βουλής δεν τίθεται, ώστε οι προτείνοντες τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος να υπογράψουν υπό ενιαίο κείμενο προτάσεως και γ) αντιθέτως, κρίνεται έγκυρη και κρατούσα κατά το «νομολογιακό προηγούμενο» της Βουλής του έτους 2008 η συνάθροιση των υπογραφών υπό ομοειδή κείμενα προτάσεως (άποψη που υποστηρίζει και ο νυν Πρόεδρος της Βουλής).
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Προτείνουμε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα άρθρα 44 §2 εδ. β΄ του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας» που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν ή όχι το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο».
Έδρες ανά κοινοβουλευτική ομάδα
Πλήρως ανανεωμένη με βάση όλες τις αλλαγές στον κοινοβουλευτικό χάρτη
Κοινοβουλευτική ομάδα |
Έδρες |
|
Ν.Δ. |
125 |
|
ΣΥΡΙΖΑ |
71 |
|
ΠΑ.ΣΟ.Κ. |
27 |
|
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ |
13 |
|
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ |
16 |
|
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ |
13 |
|
Κ.Κ.Ε. |
12 |
|
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ |
17 |
|
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ |
6 |
|
Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ
Το φλέγον νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ ενέκρινε χθες Τετάρτη το α’ θερινό τμήμα της Βουλής, με τη σχετική ψηφοφορία να εξελίσσεται δίχως απρόοπτα και εκπλήξεις.
Ειδικότερα, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ κατά οι βουλευτές σύσσωμης της αντιπολίτευσης. «Παρών» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Κακλαμάνης.
Επομένως, από τους 98 συμμετέχοντες βουλευτές, οι 51 ψήφισαν υπέρ και οι 46 κατά. Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική, κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά το πέρας της διαδικασίας, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σχετικά με το ψηφισμένο νομοσχέδιο. Πρόκειται για την έκτη πρόταση για δημοψήφισμα, καθώς ανάλογη πρόταση έχουν καταθέσει ήδη η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές.
Πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το ξεπούλημα της ΔΕΗ κατέθεσε και η Χρυσή Αυγή
Κατατέθηκε στο γραφείο του Ειδικού Γραμματέα της Βουλής το αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος "ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για το μνημονιακό νομοσχέδιο που ψήφισε πριν λίγο η Χούντα Σαμαρά - Βενιζέλου, το οποίο ξεπουλά τους ενεργειακούς πόρους της χώρας και τη ΔΕΗ", όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
"Το αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος φέρει τις υπογραφές των 7 παράνομα προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής και την υπόλοιπης Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής ζητούν η εν λόγω πρόταση να εισαχθεί για συζήτηση στη Βουλή πριν την έκδοση και δημοσίευση του εθνοκτόνου νομοσχεδίου σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 116 του Κανονισμού της Βουλής", τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής.
Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση
Σε υψηλούς τόνους εξελίχθηκε την Τετάρτη, η συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας κατά την παρέμβαση του ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας για το δημοψήφισμα, καθώς όπως είπε έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 120 υπογραφές.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με το Σύνταγμα και τους νόμους, κατηγορώντας την για συμπόρευση με την ντόπια και ξένη κλεπτοκρατία, ενώ προδιέγραψε ότι το κόμμα του θα χρησιμοποιήσει κάθε θεσμικό μέσο για να αποτρέψει όχι μόνο το «ξεπούλημα της ΔΕΗ», αλλά και την παραχώρηση του αιγιαλού σε επιχειρηματικά συμφέροντα, και την ψήφιση νόμου που θα καταργεί το δικαίωμα στην απεργία, «εν μέσω μάλιστα θερινών τμημάτων».
Μάλιστα σε μια προσπάθεια να αποσαφηνίσει τη θέση του αναφορικά με την πρόσφατη δήλωσή του ότι «το νερό και η ενέργεια δεν είναι τζόγος», ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Π.Κουκουλόπουλος, εμφανίστηκε «απόλυτα ικανοποιημένος» με το νομοσχέδιο.
Δίνοντας τέλος τα σενάρια για την στάση που επρόκειτο να τηρήσει, ο κ. Κουκουλόπουλος ξεκαθάρισε ότι «σήμερα μπορώ να δηλώσω καθαρά και απερίφραστα ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την εξέλιξη του νομοσχεδίου».
«Το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με εκείνο που είχε δοθεί στην δημοσιότητα πριν τρεις εβδομάδες (σ.σ. όταν έγινε η επίμαχη δήλωση)»,είπε, σημειώνοντας ότι με τις προτάσεις που κατέθεσε το Πασοκ υπάρχει πλήρης διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων και του τοπικού συμφέροντος όπως και της θέσης της ΔΕΗ στο νέο ανταγωνιστικό τοπίο.
Η μάχη των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Αναστάσιος Νεράντζης έκανε λόγο για λύση δοκιμασμένη και επιτυχημένη που αναμένεται βάσιμα να οδηγήσει στην πτώση των τιμών και στη διενέργεια των απαραίτητων αναπτυξιακών επενδύσεων. Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για κενό θέσεων και έλλειψη σοβαρών επιχειρημάτων.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας από μια κυβέρνηση που δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση. «Η ΔΕΗ δεν είναι περιουσία ούτε του πρωθυπουργού, ούτε του υπουργού ούτε δική σας των βουλευτών και δεν μπορείτε να δεσμεύσετε τη χώρα και την επόμενη κυβέρνηση, με δεδομένο ότι δεν έχετε την πολιτική νομιμοποίηση γιατί έχετε χάσει την πλειοψηφία με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος τόνισε την ανάγκη η Βουλή να έχει ενεργό ρόλο τόσο στη διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού όσο και στο τελικό κείμενο της σύμβασης. Παράλληλα, ζήτησε να γίνουν δεκτές τρεις βασικές διασφαλίσεις που ζητά το ΠΑΣΟΚ με τροπολογίες που έχει καταθέσει. Πρώτον, να διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και τα προνόμια των τοπικών κοινωνιών. Δεύτερον, να διασφαλιστεί ότι η πώληση της ΔΕΗ θα γίνει με βάση τη λογιστική της αξία και σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και, τέλος, να προσδιοριστεί με σαφήνεια και όχι αόριστα ότι τα χρήματα θα πάνε σε συγκεκριμένες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων της
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει με τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού», καθώς -όπως υποστήριξε- «κανένα όφελος δεν θα έχει ούτε η χώρα, ούτε οι καταναλωτές, ούτε οι εργαζόμενοι, από το ξεπούλημα και την διάλυση της ΔΕΗ, αλλά οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι». Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο κ. Παφίλης τόνισε ότι το κόμμα του θα καταθέσει τη δική του πρόταση για ακύρωση του συνολικού πλαισίου απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και κατά του νομοσχεδίου για «μικρή ΔΕΗ».
«Κανένα όφελος δεν θα έχει ούτε η χώρα ούτε οι καταναλωτές από τη διάλυση και διάσπαση της μεγαλύτερης κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Θωμάς Ψύρρας και πρόσθεσε: «Με τέτοιες τακτικές ξεπουλήματος της ΔΕΗ δεν εξυπηρετούνται οι δομές της, δεν προάγεται ο ανταγωνισμός προς όφελος των καταναλωτών, δεν ωφελείται η χώρα και η ανάπτυξη».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Μάρκος Μπόλαρης υποστήριξε ότι η πώληση της ΔΕΗ με τον τρόπο που γίνεται, εγείρει συνταγματικά ζητήματα. Κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση ότι πουλάει τα αποθέματα του λιγνίτη ως περιουσία της ΔΕΗ, ενώ -όπως είπε- είναι περιουσία του ελληνικού λαού. «Εγείρεται μεγάλο ζήτημα αντισυνταγματικότητας, που αμφισβητεί το διαγωνισμό. Κόβουμε ένα 'φιλέτο' για να το δώσουμε σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Παράλληλα, τίθεται τεράστιο ζήτημα μεταβίβασης καταναλωτικού κοινού, καθώς αγνοείται το Σύνταγμα» τόνισε ο κ. Μπόλαρης.
«Εμείς λέμε ένα ξεκάθαρο 'όχι' στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και λέμε ένα ξεκάθαρο 'ναι' στο δημοψήφισμα» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης. Ακόμα, έκανε λόγο για εθνικό κίνδυνο με ξεπούλημα της ΔΕΗ που θέτει αυτόματα θέμα ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.
(Πρώτη ενημέρωση - Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014, ώρα 19:15)
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών