Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με πυρετώδεις ρυθμούς ετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΘ – Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο «κυβερνητικό» του πρόγραμμα

Με πυρετώδεις ρυθμούς ετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΘ – Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο «κυβερνητικό» του πρόγραμμα
Το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον «σύμμαχος» των κυβερνητικών βλέψεων του ΣΥΡΙΖΑ
Με πυρετώδεις ρυθμούς ετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Κύριο μέλημα είναι να παρουσιαστεί ένα σοβαρό, συγκεκριμένο και κυρίως μετρημένο πρόγραμμα (κυρίως ως προς τις οικονομικές του παραμέτρους), το οποίο θα είναι και αυτό που θα κληθεί να εφαρμόσει, όταν και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται άλλωστε οι τελευταίες, διαδοχικές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με κοινωνικούς φορείς (ΣΕΤΕ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ), με χαρακτηριστικότερη αυτή με τους βιομήχανους όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εισέπραξε θετική «αντίδραση» στην πρόταση του για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Οι βιομήχανοι επεσήμαναν στον κ.Τσίπρα ότι ουδέποτε έχουν θέσει θέμα κατώτατου μισθού και ότι πεποίθηση τους είναι ότι οι καλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι δίνουν ώθηση στις επιχειρήσεις που εργάζονται, τονίζοντας ότι το θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι πολύ γενικότερο για να μείνει μόνο στον κατώτατο μισθό.
Η επαφή και η ανταλλαγή επιχειρημάτων με τους κοινωνικούς φορείς, όπως ο ΣΕΒ, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα διότι πέρα από τις όποιες «ταυτίσεις» ή διαφορές στις απόψεις, αυτό που μένει ως διαπίστωση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνομιλεί με τους πάντες, χωρίς αποκλεισμούς και ιδεοληψίες, στην προσπάθεια του να διαμορφώσει και να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό και μετρημένο πρόγραμμα.
Διότι μέσω αυτού θα δοθούν πειστικές απαντήσεις σε όλους.
Στις αιτιάσεις των πολιτικών αντιπάλων και στην καχυποψία των ψηφοφόρων.
Η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη για το ΣΥΡΙΖΑ στην επιδίωξη του να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Χθες ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα παραμείνει στα επίπεδα του 27% έως και τα τέλη του 2015, ότι η μείωση των πραγματικών εισοδημάτων ήταν από τις μεγαλύτερες στα κράτη-μέλη του ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί και η επισήμανση ότι «για όσους εργάζονται, η ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα».
Πρόσφατα το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ εκτίμησε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια για να επανέλθει η ανεργία στα επίπεδα του 2009, ενώ χθες η ΓΣΕΒΕΕ ανακοίνωσε ότι από την αρχή της κρίσης έχουν κλείσει 230.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όσες έχουν μείνει βλέπουν το τζίρο τους να έχει μειωθεί σωρευτικά κατά 75%.
Το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον – σε συνδυασμό με την εν εξελίξει φοροεπιδρομή – καθιστά σαφές – τουλάχιστον στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας – ότι η ακολουθούμενη πολιτική δεν οδηγεί πλέον πουθενά.
Άρα οι συνθήκες δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ευνοϊκές για ένα πρόγραμμα ανατρεπτικό που θα προβλέπει την ανακούφιση και παράλληλα θα δίνει ελπίδα στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.
Αρκεί αυτό να γίνει χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς υπεραπλουστεύσεις και γενικεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα όποια κεκτημένα, όπως π.χ. είναι η ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας.
Η εύρεση αυτών των ισορροπιών είναι η μεγάλη πρόκληση αλλά και το πραγματικό «στοίχημα» για το ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς την εξουσία.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης