Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Χάσμα» Σαμαρά - Erdogan για το Κυπριακό - Απορρίπτει τις θέσεις της Τουρκίας η Ελλάδα - Εμμένει για δύο κράτη η Άγκυρα

«Χάσμα» Σαμαρά - Erdogan για το Κυπριακό -  Απορρίπτει τις θέσεις της Τουρκίας η Ελλάδα - Εμμένει για δύο κράτη η Άγκυρα
Τεράστια η διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Σαμαρά - Erdogan για το Κυπριακό - Εξηγήσεις για το αντιρατσιστικό ζήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας!
(upd3)Τεράστιες είναι οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού, όπως προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Τουρκίας, R.T. Erdogan.
«Δεν πρέπει να δημιουργούμε κλίμα που δηλητηριάζει τη σχέση μας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τις πρόσφατες δηλώσεις Erdogan από τα Κατεχόμενα.
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο πρόεδρος Erdogan, εμμένει στη θέση του για τη δημιουργία δύο κρατών.
«Λοιπόν κ. Πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Α. Σαμαράς και τόνισε ότι η Κύπρος αποτελεί ένα κράτος, το οποίο έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
O 'Ελληνας πρωθυπουργός κάλεσε επίσης την Τουρκίας να σταματήσει τις παραβιάσεις του εναερίου χώρου στο Αιγαίο. 
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο των εργασιών του ΝΑΤΟ στην Ουαλία και κατόπιν σχετικού αιτήματος από την τουρκική πλευρά.
Η συνάντηση διήρκεσε 50 λεπτά και από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.
Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τις αιτιάσεις του Τούρκου προέδρου χωρίς ωστόσο να υπάρχει διάθεση για περαιτέρω όξυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.
Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση, η οποία αρχικά ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί χθες, πραγματοποιήθηκε μόλις λίγα 24ωρα ύστερα από τις δηλώσεις Erdogan από τα Κατεχόμενα ότι Ελλάδα και Κύπρος ευθύνονται για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες για το Κυπριακό, κάνοντας λόγο για δύο ιδρυτικά κράτη στην Κύπρο και υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο τις προσπάθειες για μια λύση σχετικά με την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Ο Erdogan ζήτησε εξηγήσεις για το αντιρατσιστικό!
Να σημειωθεί ότι ο Erdogan ζήτησε ενημέρωση σχετικά με την ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου εκφράζοντας την ανησυχία του για προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργήσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η ελληνική πλευρά απάντησε ότι πρόκειται για πράξη εναρμόνισης με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και αποτελεί ιστορικού χαρακτήρα παρέμβαση που αφορά τον σεβασμό της μνήμης των θυμάτων και όχι τις σχέσεις της Ελλάδας με τη σύγχρονη Τουρκία.

Τουρκία: Έκπληξη από την ερμηνεία των δηλώσεων Erdogan για το Κυπριακό
Δεν συμμερίζεται η Άγκυρα την ερμηνεία της Αθήνας για τις δηλώσεις του τουρκου προέδρου για το Κυπριακό.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, λίγο πριν από τη συνάντηση του Erdogan με τον Αντώνη Σαμαρά, κάνει λόγο για «έκπληξη» και αποδίδει την ερμηνεία σε «ανάγκες εσωτερικής κατανάλωσης».
«Οι ερμηνείες αυτές δεν απηχούν την αντίληψη συνεργασίας, που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό, και η οποία επιθυμούμε να συνεχιστεί» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Αναφέρει ακόμη πως «ο πρόεδρος εξέφρασε για μία ακόμη φορά την αποφασιστικότητα της τουρκικής πλευράς για μία δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό και την προσδοκία για τη συνεργασία της Ελλάδος προς αυτή την κατεύθυνση» και πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά (στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού) σε συνεργασία με τις άλλες εγγυήτριες δυνάμεις και τις ενδιαφερόμενες χώρες και πρωτίστως τα Ηνωμένα Έθνη».

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Σημειώνεται πως χθες ο κ.Σαμαράς είχε επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη (κύριο μέλημα της Ελλάδας και της Κύπρου είναι να διοριστεί ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το Κυπριακό) αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, τον οποίο ενημέρωσε μεταξύ άλλων και για τις τελευταίες εξελίξεις στα εξωτερικά θέματα.
Πέρα από το Κυπριακό, δεν αποκλείεται Σαμαράς και Erdogan να συζητήσουν και άλλα φλέγοντα ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα η ΑΟΖ, δεδομένου ότι η Άγκυρα έχει ανακοινώσει πως το τουρκικό σκάφος Barbaros αρχίζει νέες σεισμογραφικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Παρέμβαση Σαμαρά στο ΝΑΤΟ
Στις μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν εστίασε ο Αντ. Σαμαράς, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα, κάνοντας ειδική μνεία στο Αφγανιστάν, ο Αντ. Σαμαράς εξήρε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας στη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν.
«Το μεταναστευτικό κύμα από το Αφγανιστάν ενισχύει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη χώρα» τόνισε χαρακτηριστικά, καλώντας την αφγανική κυβέρνηση να υιοθετήσει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών.
Παράλληλα, κατά τη διμερή συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του, Edi Rama, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως η Αλβανία απέκτησε το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ε.Ε.
Επίσης, ο Αντ. Σαμαράς έθεσε το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της διοικητικής μεταρρύθμισης στη χώρα
Ακόμη, έθεσε το ζήτημα της διμερής συμφωνίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών.
Εκ μέρους της Αλβανίας, ο Edi Rama τόνισε πως  αναγνωρίζει τις ευαισθησίες του για την μειονότητα και ότι εγγυάται προσωπικά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Να σημειωθεί πως εξαιτίας της έλλειψης χρόνου, ο Αντ. Σαμαράς ακύρωσε την - προγραμματισμένη στις 20:00 - συνάντηση με το Βούλγαρο Πρωθυπουργό, Plamen Oresharski.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης