Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κλειδώνει το πακέτο των εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ - Τις προγραμματικές θέσεις οριστικοποιεί η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Κλειδώνει το πακέτο των εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ - Τις προγραμματικές θέσεις οριστικοποιεί η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
Για συγκεκριμένο, μετρημένο και κοστολογημένο πρόγραμμα κάνει λόγο η Κουμουνδούρου
Τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες θα παρουσιάσει το ερχόμενο Σάββατο στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να οριστικοποιήσει σήμερα η πολιτική γραμματεία του κόμματος.
Έχοντας επίγνωση της κρισιμότητας των εξαγγελιών αυτών, καθώς από αυτές θα διαπιστωθεί το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνδυάσει τη στροφή στον ρεαλισμό με την ανάγκη ώθησης της ελληνικής οικονομίας, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τηρούν χαμηλό προφίλ.
Και κυρίως επιδιώκουν τα όσα παρουσιαστούν να είναι συγκεκριμένα, μετρημένα και κυρίως κοστολογημένα.
Το πλαίσιο εν πολλοίς είναι αποφασισμένο.
Από τα όσα έχουν έως σήμερα γίνει γνωστά ο κ.Τσίπρας θα κάνει λόγο για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για την κατάργηση των απολύσεων και της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, για την αποκατάσταση των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κράτους, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει αύξηση της κατώτατης σύνταξης και του επιδόματος ανεργίας.
Επιπλέον, εκτιμάται ότι θα παρουσιαστεί και το σχέδιο για τη δημιουργία περίπου 300.000 θέσεων εργασίας εντός της ερχόμενης τετραετίας, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τελικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα «κόκκινα δάνεια» αλλά και για τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο σκοπεύει να καταργήσει, αντικαθιστώντας τον με ένα νέο φόρο για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αναμένει η κοινή γνώμη είναι το σχέδιο για το που θα βρεθούν τα χρήματα για αυτές τις εξαγγελίες και κυρίως ξεκάθαρες προτάσεις για το τι θα συμβεί στο «μέτωπο» της φορολογίας.
Για παράδειγμα, ακούγεται ωραία και εύηχα η πρόθεση της κατάργησης του αντισυνταγματικού ΕΝΦΙΑ, αλλά η πρόταση για την φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας ποιους αφορά. Πώς για παράδειγμα ορίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη μεγάλη ακίνητη περιουσία; Βάσει ποιας αντικειμενικής αξίας, πάνω από ποιο ύψος περιουσίας, κοκ.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι τα χρήματα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων θα βρεθούν κυρίως μέσω της αναδιανομής των υφιστάμενων πόρων και της πάταξης της φοροδιαφυγής.
Πρόσφατα μάλιστα ο Γ. Μηλιός, υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε μόλις λίγους μήνες μπορεί να εντοπίσει το 50% της φοροδιαφυγής, αποφέροντας έσοδα της τάξης των 5 δις ευρώ στα δημόσια ταμεία.
Αλλά θα είναι πραγματικά απογοητευτικό εάν η υλοποίηση των μέτρων αυτών βασιστεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Όχι για την πρόθεση και τη βούληση να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.
Κυρίως γιατί δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες δεκαετίες που να μην έχει επικαλεστεί την πάταξη της φοροδιαφυγής (με τα γνωστά άγνωστα αποτελέσματα) για να εξαγγείλει μέτρα και υποσχέσεις.
Ο πήχης για τον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ έχει σηκωθεί αρκετά υψηλά ενόψει της ομιλίας στη ΔΕΘ.
Μένει να φανεί εάν μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης