Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το παρασκήνιο της παραίτησης του Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο και ξαδέλφου του Α. Σαμαρά - Ο καβγάς στο Hilton με τον Χρ. Λαζαρίδη

Το παρασκήνιο της παραίτησης του Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο και ξαδέλφου του Α. Σαμαρά - Ο καβγάς στο Hilton με τον Χρ. Λαζαρίδη
Το ποτήρι ξεχείλισε για τον Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο, Παναγιώτη Ζωγράφο...
(upd2)Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο Παναγιώτης Ζωγράφος, μόλις λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αφορμή για την παραίτηση στάθηκε το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στις συνομιλίες του πρωθυπουργού με την Καγκελάριο, εξέλιξη η οποία μάλλον αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Έλληνα πρέσβη, ο οποίος σημειωτέον είναι και δεύτερος ξάδελφος του Αντώνη Σαμαρά. 
Πάντως όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο Π. Ζωγράφος διέψευσε ότι η παραίτηση του σχετίζεται τον αποκλεισμό του από τις συνομιλίες 
Επίσης, αρνήθηκε ότι παραιτήθηκε επειδή υποτίθεται ότι είναι δυσαρεστημένος με τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο.
Όπως τόνισε, εάν πράγματι είχε δυσαρεστηθεί με αυτά που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  τότε θα είχε παραιτηθεί αμέσως μετά τις δηλώσεις του και όχι τώρα.
Ο κ. Ζωγράφος επίσης κατέστησε δε σαφές ότι πέραν αυτού δεν πρόκειται να κάνει καμία άλλη δήλωση.
Οι λόγοι της παραίτησης του αναφέρονται στην επιστολή που έχει στείλει στο υπουργείο Εξωτερικών και μόνο εκεί.

Το παρασκήνιο
Ο 60χρονος Παναγιώτης Ζωγράφος, όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, είναι 38 χρόνια στο διπλωματικό σώμα.
Υπήρξε Πολιτικός Διευθυντής στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ διετέλεσε τέσσερις φορές πρέσβης.
Στο Βερολίνο βρίσκεται από τον Απρίλιο του 2013 και η θητεία του έληγε την άνοιξη του 2015 αλλά πήρε παράταση ως τον Αύγουστο του 2015 οπότε και θα αφυπηρετούσε.
Τα πράγματα ήρθαν όμως αλλιώς και για τον ίδιο τουλάχιστον όχι αιφνιδιαστικά.
Ο κ. Ζωγράφος δεν φημίζεται ότι παίρνει εν θερμώ αποφάσεις και ούτε κάποιος που με αφορμή κάποιο περιστατικό και μόνο θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο να υποβάλει την παραίτηση του.
Άλλωστε, αντιλαμβάνεται πλήρως τον αντίκτυπο που θα προκαλούσε η παραίτηση ενός Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία σε καιρούς κρίσιμους όπως σήμερα.
Όλα αυτά σίγουρα τα συνυπολόγισε πριν πάρει την απόφαση του.
Για αυτό το λόγο θα πρέπει να δεχτούμε ότι πράγματι η μη συμμετοχή του στη συνάντηση Merkel - Σαμαρά δεν υπήρξε η αιτία της παραίτησης. Αλλά η αφορμή;
Ως είθισται ο πρέσβης παρίσταται στις συναντήσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στη χώρα που υπηρετεί, εκτός από περιπτώσεις που οι συναντήσεις γίνονται κατ΄ ιδίαν.
Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Σαμαράς δεν είχε τετ-α-τετ συνομιλία με την κ. Merkel καθώς συνοδευόταν από τους συμβούλους του Χρύσανθο Λαζαρίδη, Σταύρο Παπασταύρου, Σταύρο Βασιλόπουλο και τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους, Στέλιο Παπαδόπουλο.
Κανονικά λοιπόν ο κ. Ζωγράφος θα έπρεπε να συμμετέχει και αυτός δεδομένου ότι εκτός από την πάγια πρακτική που ακολουθείται είναι άριστος γνωστής του πολιτικού γίγνεσθαι στη Γερμανία και έχει καλλιεργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τη γερμανική κυβέρνηση.
Γιατί λοιπόν να μη συμπεριληφθεί ο έμπειρος διπλωμάτης που συν τοις άλλοις είναι και δεύτερος εξάδελφος του πρωθυπουργού;
H απάντηση σχετίζεται μάλλον, σύμφωνα πάντα με την Deutsche Welle, με την πληροφορία ότι ο Παναγιώτης Ζωγράφος εισέπραξε στο Βερολίνο τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργικού γραφείου, επειδή όπως του καταλογίσθηκε δεν είχε προσφέρει ικανοποιητική εικόνα των γερμανικών διαθέσεων σε ό,τι αφορούσε τη συνάντηση με την Angela Merkel.
Μάλιστα γίνεται λόγος για «φραστικό επεισόδιο» του Χρύσανθου Λαζαρίδη με τον κ. Ζωγράφο στο ξενοδοχείο HILTON.
Και μάλλον σε αυτό το σημείο ξεχείλισε το ποτήρι για τον Έλληνα πρέσβη.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της Deutsche Welle, o κ. Ζωγράφος είχε γραπτώς ενημερώσει από καιρό το πρωθυπουργικό γραφείο ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Βερολίνο δεν ενδείκνυται για επίσκεψη και ότι ο πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να εισπράξει δημόσια στήριξη της καγκελαρίου.
Ο κ. Ζωγράφος είχε προτείνει αναβολή του ταξιδιού, και συγκεκριμένα για μια ημερομηνία μετά τη σύσταση της νέας Κομισιόν. Το σκεπτικό του ήταν ότι με έναν πρόεδρο Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ και μια Κομισιόν θα μπορούσαν τα ελληνικά αιτήματα να υποστηριχτούν με ποιο πειστικό τρόπο και να βρουν μεγαλύτερη απήχηση στην καγκελάριο.
Όμως το Μαξίμου έκρινε για δικούς του λόγους ότι η επίσκεψη θα έπρεπε να γίνει τώρα. Με τα γνωστά αποτελέσματα, όπως καταλήγει χαρακτηριστικά η Deutsche Welle. 

Πρώτη ενημέρωση: 21:21, Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης