Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε θέσεις εκλογικής μάχης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση - Τι προσδοκούν τα κόμματα

Σε θέσεις εκλογικής μάχης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση - Τι προσδοκούν τα κόμματα
Πρόβα τζενεράλε για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται τα κόμματα της συγκυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει της «μάχης» στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Μια μάχη που θεωρείται πρόκριμα για τα όσα θα ακολουθήσουν τον ερχόμενο Μάρτιο με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στη ΝΔ επικρατεί αισιοδοξία ότι όχι μόνο θα διατηρήσει τη συνοχή της αλλά θα αυξήσει και τη δύναμη της, καθώς διαμηνύεται ότι ολοένα και περισσότερα στελέχη από τον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς είναι έτοιμα να επιστρέψουν στο κόμμα.
Κάτι που όπως αναφέρεται, δεν αποκλείεται να γίνει και μετά τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.
Η αισιοδοξία αυτή εδράζεται και στην εγκάρδια συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον ανεξάρτητο βουλευτή (και προερχόμενο από τους ΑΝΕΛ), Κ.Γιοβανόπουλο.
Για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός και κορυφαία γαλάζια στελέχη επιθυμούν κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή να καταστήσουν σαφές πως το κλίμα αλλάζει, πως τα χειρότερα έχουν περάσει, πως η τρόικα και το μνημόνιο φτάνουν στο τέλος τους και ότι δεν είναι η ώρα τώρα να διασαλευτούν τα «επιτεύγματα» αυτά μέσω των πρόωρων εκλογών ή της άφιξης του ΣΥΡΙΖΑ.
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ, όπου πραγματοποιούνται διαδοχικές συσκέψεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις και διαρροές κατά την ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο κ. Βενιζέλος τόσο κατά την χθεσινή συνάντηση του με τους «πράσινους» υπουργούς όσο και στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, θα επιχειρήσει να λάβει τη στήριξη των βουλευτών του για να προχωρήσει στα επόμενα βήματα ανασύνταξης του χώρου της Κεντροαριστεράς, ζητώντας από όλους ξεκάθαρες απαντήσεις.
Παράλληλα ο κ.Βενιζέλος πέρα από τη σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και πέρα από την παρουσίαση των επιτευγμάτων της έως σήμερα κυβερνητικής πολιτικής, θα επιχειρήσει να καταστήσει σαφή το διακριτό το ρόλο που έχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.
Πυρετός συσκέψεων όμως επικρατεί και στο ΣΥΡΙΖΑ.
Τόσο κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και κατά τη σημερινή σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας, ο κ.Τσίπρας θα αναφερθεί στη γραμμή που θα ακολουθηθεί απέναντι στην κυβέρνηση, η οποία προμηνύεται ιδιαίτερα σκληρή.
Ωστόσο, το κύριο βάρος του ΣΥΡΙΖΑ θα δοθεί στο να παρουσιαστεί με λεπτομέρεια και σαφήνεια το πρόγραμμα του κόμματος, όπως τουλάχιστον αυτό παρουσιάστηκε από τον κ.Τσίπρα στη ΔΕΘ, μια και από την Κουμουνδούρου διαμηνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση εν αναμονή και για αυτό θα πρέπει να εστιάσει στο δικό του σχέδιο.
Το κύριο βάρος θα πέσει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι καλούνται αφενός να απαντήσουν στις όποιες αιτιάσεις των πολιτικών τους αντιπάλων και αφετέρου να αναδείξουν τις παραμέτρους του προγράμματος.
Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να αποδομήσει τόσο το προσχέδιο του προϋπολογισμού, κάνοντας λόγο για ένα υπεραισιόδοξο σχέδιο που δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα όσο και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ότι η χώρα φεύγει από το μνημόνιο.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – θα καταφέρει να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης στην ονομαστική ψηφοφορία της Παρασκευής.
Εξέλιξη που θα δώσει στην κυβέρνηση ένα χρονικό περιθώριο περίπου 4 με 5 μηνών προκειμένου να ετοιμάσει την αντεπίθεση της.
Χρονικό διάστημα όμως που θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμο και για το ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια του να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία, να πείσει για το πρόγραμμα του και να προετοιμαστεί καλύτερα για το εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές πως από το Σάββατο και μετά αρχίζει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι η πόλωση του πολιτικού κλίματος.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης