Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο στόχαστρο του Foreign Affairs ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή - «Λαϊκισμός και εθνικισμός απειλούν την Ευρωζώνη»

Στο στόχαστρο του Foreign Affairs ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή - «Λαϊκισμός και εθνικισμός απειλούν την Ευρωζώνη»
Αριστερός λαϊκισμός και έντονος εθνικισμός τα προβλήματα της Ε.Ε.
Σκληρή επίθεση στα λαϊκιστικά ευρωπαϊκά κόμματα εξαπολύει το αμερικανικό περιοδικό Foreign Affairs, στοχοποιώντας μάλιστα, τόσο το ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη Χρυσή Αυγή.
Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί, τα λαϊκιστικά κόμματα της Ευρώπης συνιστούν μία διαρκής απειλή για τη Φιλελεύθερη Δημοκρατία.
Μάλιστα, ως απόρροια του λαϊκισμού, αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό, τα τελευταία χρόνια ανέκαμψε και ο ακραίος εθνικισμός, ο οποίος εκφράστηκε μέσω του αυστριακού κόμματος «Κόμμα της Ελευθερίας», του ουγγρικού «Τζίμπικ» και της ελληνικής «Χρυσής Αυγής».
Εντύπωση προκαλεί στο Foreign Affairs η ανάδυση του γερμανικού εθνικισμού, καθώς όπως επισημαίνει ο έντονος εθνικισμός έχει από καιρό απαξιωθεί λόγω του ναζιστικού παρελθόντος της χώρας.
Στον αντίποδα, το αμερικανικό περιοδικό προβάλει και τον «αριστερό λαϊκισμό», τονίζοντας πως «μια παρόμοια μορφή οικονομικού λαϊκισμού ζωντανεύει σε κόμματα διαμαρτυρίας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και του Κινήματος Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, τα οποία υπερασπίζονται "αγρίως" το παραδοσιακό κράτος πρόνοιας και απέρριψαν τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από την Αθήνα και τη Ρώμη -συχνά κατόπιν εντολής των Βρυξελλών ή του Βερολίνου- στον απόηχο της κρίσης του ευρώ».
Αναζητώντας τα αίτια ενίσχυσης του φαινομένου, αποδίδει την ευθύνη στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης του 2008.
Πάντως, υποστηρίζει πως η κρίση δεν θα ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό, εάν μία σειρά «μακροπρόθεσμων προκλήσεων, δεν είχαν μειώσει την ικανότητα των δημοκρατικών κυβερνήσεων να ικανοποιήσουν τους πολίτες τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης