Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην ΕΚΤ και τον M. Draghi «φθάνει» το ζήτημα των τραπεζικών δανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - Ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη

Στην ΕΚΤ και τον M. Draghi «φθάνει» το ζήτημα των τραπεζικών δανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - Ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη
Μέρος των ελληνικών NPLs τα 270 εκ. ευρώ που έλαβαν τα δύο πολιτικά κόμματα
Στην ΕΚΤ «έφθασε» το ζήτημα των τραπεζικών δανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης υπέβαλε σχετική ερώτηση στον Mario Draghi!
Ειδικότερα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει στην ερώτησή του, πως «ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, παρά τις σημαντικές και συνεχείς κρατικές ενισχύσεις, είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».
Επίσης, υπενθυμίζει πως «ένα κομμάτι των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελείται από την, περίπου 270 εκατ. ευρώ, δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων που συγκροτούν τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, με ενέχυρο την, αρκετά μειωμένη σήμερα, κρατική τους χρηματοδότηση».
Παράλληλα, διερωτάται με ποιον τρόπο «εξετάστηκαν στα stress-tests και στην Αξιολόγηση του Ενεργητικού τα δάνεια που έχουν λάβει τα κόμματα της ελληνικής κυβέρνησης», καθώς επίσης, ποιο είναι «το ύψος αυτών των δανείων και πόσες οι επισφάλειες που έχουν εγγράψει οι τράπεζες, με δεδομένη και τη μείωση της αξίας της ενεχυριαζόμενης κρατικής επιχορήγησης».
Καταλήγοντας, ο Δ. Παπαδημούλης ζητά από τον Μ. Ντράγκι να αξιολογήσει «τις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων και εσωτερικού ελέγχου των ελληνικών τραπεζών».

Ολόκληρη η ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη:
Στις 26/10/14 ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της Αξιολόγησης Ενεργητικού και των Stress-Tests που διενεργήθηκαν στις ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και τέσσερις ελληνικές.
Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, παρά τις σημαντικές και συνεχείς κρατικές ενισχύσεις, είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ένα κομμάτι των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελείται από την, περίπου 270 εκατ. ευρώ, δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων που συγκροτούν τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, με ενέχυρο την, αρκετά μειωμένη σήμερα, κρατική τους χρηματοδότηση.
Με δεδομένες τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και το χρέος 50 δισ. ευρώ που έχει αναλάβει για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ερωτάται ο πρόεδρος της ΕΚΤ:
- Με ποιο τρόπο εξετάστηκαν στα stress-tests και στην Αξιολόγηση του Ενεργητικού τα δάνεια που έχουν λάβει τα κόμματα της ελληνικής κυβέρνησης;
- Γνωρίζει ποιο είναι το ύψος αυτών των δανείων και πόσες οι επισφάλειες που έχουν εγγράψει οι τράπεζες, με δεδομένη τη μείωση της αξίας της ενεχυριαζόμενης κρατικής επιχορήγησης;
- Πως αξιολογεί τις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων και εσωτερικού ελέγχου των ελληνικών τραπεζών;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης