Τελευταία Νέα
Πολιτική

Fischer (πρόεδρος Αυστρίας): Η Ελλάδα ξεπέρασε τη δυσκολότερη εποχή της κρίσης – Διήμερη επίσκεψη από αύριο στην Ελλάδα

Fischer (πρόεδρος Αυστρίας): Η Ελλάδα ξεπέρασε τη δυσκολότερη εποχή της κρίσης – Διήμερη επίσκεψη από αύριο στην Ελλάδα
Η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, μπορεί να υπάρξει και πάλι ανάπτυξη τονίζει ο πρόεδρος της Αυστρίας
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τη δυσκολότερη εποχή της κρίσης εκφράζει σε συνέντευξη του ο πρόεδρος της Αυστρίας, Heinz Fischer, ο οποίος από αύριο θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της Αυστρίας θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογο του, Κ. Παπούλια με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.
Σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Fischer αναφέρει ότι εκτιμήθηκε λανθασμένα και υποτιμήθηκε η οικονομική κρίση.
Όπως λέει, ακόμα και σήμερα έχει την εντύπωση ότι δεν διακρίνει κανείς καθαρά τις αιτίες της και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της για τις οποίες η επόμενη γενιά, ανατρέχοντας στα χρόνια μετά το 2008, θα διαπιστώνει μια βαθιά κατάρρευση και ριζική αλλαγή στην κοινωνική εξέλιξη.
«Και δεν πρόκειται «μόνον» για οικονομική ανάπτυξη, αριθμούς για εξαγωγές, για νομισματικές εξελίξεις ή για κρίση του ευρώ, αλλά για τις αλλαγές που έχουν υποστεί οι κοινωνικές δομές και οι συσχετισμοί δυνάμεων μέσα στην κοινωνία, χωρίς να μπορεί να πει κανείς ότι αυτά είχαν ξεπεραστεί οριστικά το 2015 και όλα είναι όπως ήταν προηγουμένως, αλλά πρέπει να πει πως μερικά χρόνια μετά την αρχή του 21ου αιώνα άλλαξαν ριζικά οι κοινωνικές και οι πολιτικές δομές και δεν βρέθηκαν ακόμη οι πραγματικές απαντήσεις» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Αυστρίας.
Αναφορικά με την περίπτωση της Ελλάδας ο Fischer αναφέρει ότι βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του, φαίνεται πως τώρα η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τη δυσκολότερη εποχή της παρούσας κρίσης, ότι μπορεί να υπάρξει και πάλι ανάπτυξη και πως η κατάσταση βελτιώνεται.
«Ωστόσο το ζήτημα των αιτίων αυτής της κρίσης θα απασχολεί ακόμη πολύ καιρό, οι επιπτώσεις της θα πλήττουν επίσης για πολύ, ενώ είναι ασφαλώς δυνατό να έχουν μετατοπιστεί οι συσχετισμοί δυνάμεων ανάμεσα στο εργατικό κίνημα και στους καταναλωτές από τη μία πλευρά και στους παράγοντες που διαθέτουν μεγάλη οικονομική εξουσία, από την άλλη πλευρά» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Αυστρίας.
Παράλληλα ο Fischer τονίζει πως είναι δικαιολογημένη η ελπίδα για την επανένωση της Κύπρου και υπογραμμίζει ότι αυτή η ελπίδα δεν επιτρέπεται να εγκαταλειφθεί, αναφέροντας ως παράδειγμα το Τείχος του Βερολίνου, το τέλος του οποίου αν και φαινόταν για πολλά χρόνια ουτοπικό και μη ρεαλιστικό, τελικά επιτεύχθηκε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης