Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατατέθηκε η πρόταση της «εθνικής συνεννόησης» - Την υπογράφουν οκτώ βουλευτές

tags :
Κατατέθηκε η πρόταση της «εθνικής συνεννόησης» - Την υπογράφουν οκτώ βουλευτές
Δεν θα το υπογράψουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά θα προχωρήσουν σε δήλωση στήριξης
Κατατέθηκε λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι η πρόταση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και των ανεξάρτητων βουλευτών που τάσσονται υπέρ της εθνικής συνεννόησης.
Την πρόταση υπογράφουν τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (Νίκη Φούντα, Νίκος Τσούκαλης και Θ. Ψύρρας) καθώς και πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές Χρήστος Αηδόνης Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός και Πέτρος Τατσόπουλος.
«H πρόταση των βουλευτών για εθνική συνεννόηση είναι μια “δέσμη” τριών ενεργειών συναίνεσης, που προϋποθέτει απαραίτητα την συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων. Προς αυτά κυρίως απευθύνεται. Πρόκειται για πρόταση-έκκληση για στοιχειώδη συνεννόηση που έχει ανάγκη ο τόπος ώστε να διασφαλίσουμε - έστω και την τελευταία στιγμή - κάποιες εκ των κορυφαίων θεσμικών διαδικασιών: α) συμφωνία για να ολοκληρωθεί η Αναθεώρηση του Συντάγματος τα δύο επόμενα χρόνια, β) συμφωνία για Εκλογή Προέδρου, γ) συμφωνία για το χρόνο των εκλογών» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο- πρόταση.

Αναλυτικά η πρόταση αναφέρει:
«Στην παρούσα κρίσιμη φάση που διανύει η χώρα η εθνική ανασυγκρότηση απαιτεί συνεργασίες, συμφωνίες και ευρύτατες συναινέσεις. Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ακούσουν τη φωνή της κοινωνίας που επιδιώκει την αλλαγή των αδιέξοδων κυβερνητικών πολιτικών, χωρίς παράλληλα να εκτίθεται σε κινδύνους η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να αναληφθεί άμεσα μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία που θα έχει ως στόχο την «εθνική συνεννόηση», στα εξής σημεία που αποτελούν στο σύνολό τους και μόνο ενιαία πρόταση:
α) την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή. Δεδομένου μάλιστα ότι η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος ολοκληρώνεται σε δύο βουλευτικές περιόδους, η μη εκκίνηση της διαδικασίας από την παρούσα Βουλή σημαίνει, αναγκαστικά, ότι η πολιτικά και θεσμικά αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση αναστέλλεται επί μακρόν, δεν ανατρέπεται το αίσθημα απαξίωσης της πολιτικής στους πολίτες και επιδεινώνεται η λειτουργία του πολιτικού συστήματος και της ίδιας της Δημοκρατίας,
β) την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ως ισχυρή συμβολική έκφραση μιας συναινετικής διαδικασίας, μακριά από επικίνδυνες «προσθαφαιρέσεις» βουλευτικών ψήφων που υπονομεύουν το κύρος του θεσμού αλλά και του Κοινοβουλίου,
γ) τη συμφωνία για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πορείας προς τις εθνικές εκλογές μέσα στο 2015.
Τα παραπάνω θα αποτελέσουν ηχηρό μήνυμα προς τους εταίρους και τις αγορές ότι τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου της χώρας μπορούν και επιζητούν να δίνουν συναινετικές λύσεις σε μείζονα πολιτικά ζητήματα και παράλληλα να δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να επιδιωχθεί η ρύθμιση του ελληνικού χρέους, με όρους που θα το καθιστούν βιώσιμο, χωρίς την περαιτέρω δοκιμασία της κοινωνίας με νέα επώδυνα μέτρα.
Αποτελεί αδήριτη ανάγκη να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Κοινοβουλίου και να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση, σε μια πολύ κομβική στιγμή για τη χώρα, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θα υπογράψουν το κείμενο αλλά θα προχωρήσουν σε δήλωση στήριξης, μια και όπως αναφέρεται δεν θέλουν να δώσουν τροφή για σχόλια ότι υπήρξε συντονισμένη κίνηση από τη Χαριλάου Τρικούπη ενισχύοντας τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί «σχεδίου και μηχανισμών αποστασίας».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης