Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το «Εθνικό Σχέδιο Τουριστικής Ανασυγκρότησης» του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει το bankingnews

Το «Εθνικό Σχέδιο Τουριστικής Ανασυγκρότησης» του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει το bankingnews
Στο «Εθνικό Σχέδιο Τουριστικής Ανασυγκρότησης» περιλαμβάνονται μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων
Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη του τουρισμού, θα παρουσιάσει αύριο σε ειδική εκδήλωση το τμήμα τουρισμού σε συνεργασία με τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.
Την εκδήλωση, στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι φορέων του τουριστικού κλάδου θα ανοίξει με ομιλία του Αλ. Τσίπρας, ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα για ολιγόλεπτες παρέμβασης.
Το www.bankingnews.gr παρουσιάζει τον βασικό κορμό της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
- Πλήρης καταγραφή και αξιολόγηση των τουριστικών πόρων ανά προορισμό.
- Επανακαθορισμός των χρήσεων γης (χωροταξικός σχεδιασμός).
- Ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου.
- Κατάρτιση νέου Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, μέρος του οποίου θα είναι το χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό.
- Σαφής θεσμικός επανακαθορισμός των κορεσμένων τουριστικά περιοχών. Ανασχεδιασμός των αναπτυξιακών παρεμβάσεων στις περιοχές αυτές, ανάσχεση της επιβάρυνσης τους με πρόσθετη τουριστική δόμηση και νέα καταλύματα.
- Διασύνδεση της τουριστικής πολιτικής με τον χωροταξικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ σε κάθε προορισμό, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του, και διασφάλιση της προστασίας του τοπίου ως τουριστικού πόρου.
- Λήψη ειδικών μέτρων αντιμετώπισης της ρύπανσης (θαλάσσια, ατμοσφαιρική, ηχητική, αισθητική) που προκαλείται από την τουριστική δραστηριότητα, καθώς και επέκταση των υποδομών βιολογικού καθαρισμού, υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων αποκομιδής και ανακύκλωσης απορριμμάτων στις τουριστικές περιοχές.
- Προώθηση και θεσμική ενίσχυση της φυσικής δόμησης και της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής στις τουριστικές κατασκευές (π.χ. εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, καταλύματα, κάμπινγκ κ.λπ.). Διάσωση και ανάδειξη εγκαταλελειμμένων και άγνωστων περιοχών και οικισμών της χώρας, με υψηλή αρχιτεκτονική, αισθητική και πολιτισμική αξία, συνδεδεμένες με μηχανισμούς κινήτρων για την ανάπτυξη εναλλακτικών, ήπιων μορφών τουριστικής δραστηριότητας (αγροτουρισμός, οικοτουρισμός κ.λπ).
- Βελτίωση της προσβασιμότητας προς και μέσα στους τουριστικούς προορισμούς, τόσο γενικά όσο και για ΑμΕΑ, άτομα μειωμένης κινητικότητας κτλ., με τη γενίκευση της ειδικής τουριστικής σήμανσης σε ολόκληρη την αλυσίδα υποδοχής και διαμονής των επισκεπτών.
Στο «Εθνικό Σχέδιο Τουριστικής Ανασυγκρότησης» του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται και μια σειρά από μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων που αποτελούν και τον βασικό κορμός της τουριστικής βιομηχανίας.
Μεταξύ των μέτρων που προτείνει το κόμμα τςη Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι:
- Κρατική ενθάρρυνση και ενίσχυση για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των λειτουργικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
- Ρύθμιση των οφειλών των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολουμένων στο δημόσιο και σε ασφαλιστικά ταμεία, σε συνεργασία με το Τουριστικό Επιμελητήριο, καθώς και διακανονισμός των οφειλών τους σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με προγράμματα στα οποία θα λαμβάνονται υπόψη η εποχικότητα και η ιδιαιτερότητα των τουριστικών δραστηριοτήτων.
- Μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. στις άμεσα ή έμμεσα συνδεόμενες με τον τουρισμό επιχειρήσεις.
- Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, στο πλαίσιο της εθνικοποίησης – κοινωνικοποίησης του τραπεζικού συστήματος η οποία θα χρηματοδοτεί δημόσιες επενδύσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, επενδυτικά προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και επενδύσεις στον τομέα των τουριστικών υποδομών.

Δ. Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης