Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι άνθρωποι που συμβουλεύουν τον Τσίπρα - Η στενή ομάδα που καθορίζει την στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Οι άνθρωποι που συμβουλεύουν τον Τσίπρα - Η στενή ομάδα που καθορίζει την στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Πολύ κοντά στον κ. Τσίπρα βρίσκεται ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης

Μόνο μια στενή ομάδα γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα χειρίζεται στην πραγματικότητα όσα έχουν σχέση με τη χάραξη οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, οι πιο ψύχραιμοι παρατηρητές αναγνωρίζουν ότι σταδιακά ο κ. Τσίπρας απομακρύνθηκε από ακραίες θέσεις, αφαίρεσε σχετικές αναφορές από τον δημόσιο λόγο του, έκανε στροφή στον ρεαλισμό και κινήθηκε περισσότερο θεσμικά σε σχέση με διεθνείς παράγοντες, θεσμούς και κέντρα εξουσίας.
Κεντρικό ρόλο σε αυτή την ομάδα διαδραματίζει ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, στον οποίο αναγνωρίζουν οι υπόλοιποι μια άτυπη πρωτοκαθεδρία. Ο κ. Δραγασάκης, που έχει δημιουργήσει και μια ομάδα που αποτελείται από νεαρούς κυρίως οικονομολόγους που «δουλεύουν» πάνω στις θέσεις του κόμματος και την εκπόνηση του προγράμματος, έχει επηρεάσει τον κ. Τσίπρα στη θεώρησή του έναντι της λειτουργίας των αγορών.
 Η ομάδα που δουλεύει υπό την επίβλεψή του επεξεργάζεται, μεταξύ άλλων, το σχέδιο για εφαρμογή του περιουσιολογίου αλλά και μεταφοράς του «μοντέλου Ολάντ», όσον αφορά τη φορολόγηση μεγάλης περιουσίας, στα ελληνικά δεδομένα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολύ κοντά στον κ. Τσίπρα βρίσκεται ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης. Οι γνωρίζοντες τη σχέση τους, μιλούν για στενή φιλία και για μεγάλη εκτίμηση που έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον καθηγητή.
Ατύπως, ο κ. Βαρουφάκης ανιχνεύει το τοπίο και τις διαθέσεις διεθνών συνομιλητών, ενώ επηρεάζει τον κ. Τσίπρα στην τοποθέτησή του έναντι οικονομικών θεσμών, όπως η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Ο κ. Γιώργος Σταθάκης έχει αναλάβει να επικοινωνήσει τις βασικές προτεραιότητες μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στους ξένους επενδυτές, να καθησυχάσει τις όποιες αγωνίες τους, να αποτρέψει μια φυγή επενδύσεων από τη χώρα και να προσελκύσει νέες.
Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, από τους ένθερμους υποστηρικτές της θέσης ότι με την ενίσχυση της ενεργούς ζήτησης θα σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης, κινείται αθόρυβα αλλά πολύ ουσιαστικά, καθώς, όπως αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου, είναι αυτός που έχει κάνει από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις επαφές με την τρόικα κατά τις επισκέψεις των στελεχών της στη χώρα μας.
Τέλος, τον κύκλο των οικονομολόγων συμπληρώνει ο κ. Γιάννης Μηλιός, που θεωρείται η πιο ριζοσπαστική φωνή ανάμεσά τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης