Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σβήνουν γράφουν για τους 180 - Η ανθρωπογεωγραφία των 300 βουλευτών για την προεδρική κάλπη

Σβήνουν γράφουν για τους 180 - Η ανθρωπογεωγραφία των 300 βουλευτών για την προεδρική κάλπη
Ο Αντ. Σαμαράς και ο Ε. Βενιζέλος φέρονται αποφασισμένοι να κάνουν κύκλο τηλεφωνημάτων σε ανεξάρτητους βουλευτές
Κάθε δυνατή προσπάθεια καταβάλει το κυβερνητικό στρατόπεδο ώστε να συλλέξει πάνω από 165 ψήφους στη πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας που θα διεξαχθεί την Τέταρτη 17 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες και ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, φέρονται αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν κύκλο τηλεφωνημάτων σε αρκετούς Ανεξάρτητους βουλευτές επιχειρώντας να τους πείσουν για τους λόγους που η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές.
Ανάλογες κινήσεις κάνει και από την πλευρά του ο υποψήφιος για την προεδρεία της Δημοκρατίας Σταύρος Δήμας, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Μ. Βορίδης, Χ. Λαζαρίδης και Δ. Σταμάτης προχώρησαν σε «διερευνητικές» επαφές με πολλούς από τους Ανεξάρτητους βουλευτές.
Μεταξύ των επιχειρημάτων που προβάλλονται προς τους βουλευτές είναι ο «κίνδυνος μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση και αναταράξεις στις αγορές» η συνεχιζόμενη πίεση στην οικονομία, αλλά και τα δημοκοπικά ευρήματα που συμφωνούν ότι οι πολίτες στην πλειοψηφία τους δεν θέλουν πρόωρες κάλπες.

Η ανθρωπογεωγραφία της εκλογής και ο γρίφος των 180

Σε κάθε περίπτωση για να εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή απαιτούνται 180 ψήφοι. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση πέρα από τους 155 βουλευτές που διαθέτει με βάση της τελευτές ψηφοφορίες (πρόταση εμπιστοσύνης και προϋπολογισμός) , χρειάζεται τη συνδρομή των 14-15 από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές (Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί και ανένταχτοι), αλλά και την ψήφο τουλάχιστον 10 βουλευτών που ανήκουν στις Κοινοβουλευτικές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αναζητά τους «121», διαθέτοντας τους 71 της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, 12 βουλευτές του ΚΚΕ, 12 των ΑΝΕΛ και 10 της ΔΗΜΑΡ, δηλαδή 105 αρνητικές ψήφοι.
Από την πλευρά των ΑΝΕΛ τόσο ο Π. Χαϊκάλης όσο και οι κ.κ. Ελ. Κουντουρά και Μ. Κόλλια παρά το γεγονός ότι συντάσσονται με την κεντρική απόφαση του κόμματος για αρνητική ψήφο και στις τρεις διαδικασίες, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο θετικής ψήφου σε περίπτωση εθνικού κινδύνου, όπως έχουν αναφέρει σε δηλώσεις τους.
«Ναι» στην Προεδρική εκλογή δηλώνουν ήδη 10 ανεξάρτητοι βουλευτές ανεβάζοντας τον αριθμό των θετικών ψήφων για την πρώτη ψηφοφορία στους 165 βουλευτές, χωρίς να αποκλείονται και εκπλήξεις.
Πρόκειται για τους Σπ. Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός που προέρχονται από την ΔΗΜΑΡ, καθώς και ο Χρ. Αηδόνης ο οποίος έχει δηλώσει ότι αποτελεί παράγοντα σταθερότητας.
Έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Γ. Νταβρής, ο Κ. Γιοβανόπουλος.
Πιο κοντά στο να ψηφίσουν πρόεδρο είναι και οι κ.κ. Β. Πολύδωρας, Γ. Κασαπίδης, Π. Μελάς και Γ. Κουράκος που προέρχονται από τον χώρο της κεντροδεξιάς.
Ο Βασίλης Καπερνάρος δεν φέρεται να έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του.
Καθοριστικό ρόλο ειδικά στην τρίτη ψηφοφορία θα έχουν οι Κ. Μάρκου και ο Β. Οικονόμου που προέρχονται από την ΔΗΜΑΡ, η Μ. Ιατρίδη και οι προερχόμενοι από την Χρυσή Αυγή ανεξάρτητοι βουλευτές Στ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος
Αρνητικοί εμφανίζονται 9 ανεξάρτητοι βουλευτές μεταξύ των οποίων οι Θ. Παραστατίδης, Οδ. Βουδούρης, Μ. Ανδρουλάκης, Μάρκος Μπόλαρης καθώς αναμένεται και η επίσημη συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Τζάκρη που ήδη έχει περάσει την πόρτα του γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Π.Τατσόπουλος και Π. Μουτσινάς από τον χώρο της Κεντροαριστεράς καθώς επίσης και οι κ.κ. Ρ. Μακρή και Χρ. Γιαταγάνα που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ.
Στους αναποφάσιστους ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην τρίτη ψηφοφορία εντάσσονται οι Κ. Μάρκου και ο Β. Οικονόμου που προέρχονται από την ΔΗΜΑΡ και αντέδρασαν στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, η Μ. Ιατρίδη και οι προερχόμενοι από την Χρυσή Αυγή ανεξάρτητοι βουλευτές Στ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος.

Δ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης