Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην ίδρυση νέου κόμματος προχωράει ο Γ. Παπανδρέου - Θα πληγούν εκλογικά ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Στην ίδρυση νέου κόμματος προχωράει ο Γ. Παπανδρέου - Θα πληγούν εκλογικά ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι
Παρά τις αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ ο πρώην πρωθυπουργός εμμένει στη νέα του πολιτική κίνηση
Παρά τις αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ και τις προειδοποιήσεις «πράσινων» βουλευτών και στελεχών ότι η κίνηση του να προχωρήσει σε νέο κόμμα θα λάβει «πολύ σκληρή απάντηση» από τους πολίτες, ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος.
Το κατέστησε σαφές και στη συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ πληροφορίες τον θέλουν να κάνει τις ανακοινώσεις του είτε την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου είτε και νωρίτερα, δηλαδή το απόγευμα της Δευτέρας μετά την ψηφοφορία για τον ΠτΔ (αν και δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει με πιο αργά βήματα)
Μια παράμετρος που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ποια στελέχη του σημερινού ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσουν τον Γιώργο Παπανδρέου στο νέο του εγχείρημα.
Θεωρείται βέβαιο ότι θα τον ακολουθήσουν οι νυν βουλευτές Φίλιππος Σαχινίδης και Θ.Μωραϊτης, με τους οποίους άλλωστε έχει καθημερινή συνεργασία, ενώ διατηρεί επίσης στενές σχέσεις με τους βουλευτές Κ.Τριαντάφυλλο και Συμεών Κεδίκογλου.
Παράλληλα ο κ.Παπανδρέου, πέραν από τον στενό του κύκλο (με τους Πεταλωτή, Ξυνίδη, Ελενόπουλο) έχει συνεχείς επαφές και με παλιότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (π.χ. με Ρέππα, Καστανίδη, Γερουλάνο), με τα οποία φέρεται να συζητά θέματα γενικότερης στρατηγικής.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να γίνει κρούση για συμμετοχή στο νέο εγχείρημα τόσο στον ανεξάρτητο βουλευτή, Χρήστο Αηδόνη όσο και στον Μάρκο Μπόλαρη που φέρεται να βρίσκεται κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ.
Ένα ακόμα εξαιρετικά ενδιαφέρον σημείο, είναι οι επιπτώσεις που θα έχει το νέο κόμμα Παπανδρέου στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ.
Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι η νέα πολιτική κίνηση Παπανδρέου μπορεί να αποσπάσει ένα ποσοστό της τάξης του 2% από το ΠΑΣΟΚ.
Η εκτίμηση αυτή μάλλον βασίζεται στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Alco που έδειξε ότι το 70% των οπαδών του ΠΑΣΟΚ αντιτίθεται στη δημιουργία νέου κόμματος από το Γιώργο Παπανδρέου.
Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η νέα κίνηση θα στερήσει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ, μια και το όνομα Παπανδρέου από μόνο του αρκεί για να προσελκύσει αρκετούς από τους παραδοσιακούς και μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα από το στρατόπεδο του Γιώργου Παπανδρέου εκφράζεται αισιοδοξία ότι το νέο κόμμα θα αποσπάσει ψήφους και από το ΣΥΡΙΖΑ και από Το Ποτάμι.
Αυτό άλλωστε δείχνουν και δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ένας στους τέσσερις που δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου ψηφίζει σήμερα ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ.
Πλήγμα από την κίνηση Παπανδρέου θα δεχθεί και Το Ποτάμι μια και οι δύο αναζητούν ψηφοφόρους από την ίδια δεξαμενή.
Την ίδια στιγμή από την Χαριλάου Τρικούπη εκφράζεται αισιοδοξία ότι εάν ο Γ.Παπανδρέου προχωρήσει στη δημιουργία του κόμματος του, δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει σε ποσοστά το ΠΑΣΟΚ.
Αισιοδοξία που μάλλον βασίζεται στο ότι ο Παπανδρέου δεν θα έχει στη διάθεση του τον απαραίτητο χρόνο για να οργανώσει αποτελεσματικά τη δομή του

Ο διάλογος Βενιζέλου - Παπανδρέου και το... διαζύγιο
Στα όσα ειπώθηκαν μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου αναφέρονται σε σημερινό δημοσίευμα τους Τα Νέα.
«Γιώργο, μαθαίνω από τις εφημερίδες ότι κάνεις κόμμα» ήταν η πρώτη φράση που είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον πρώην πρωθυπουργό μπαίνοντας κατευθείαν στο ψητό.
«Κι εγώ από τις εφημερίδες τα βλέπω» απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου αποφεύγοντας να ανοίξει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ συζήτηση σχετικά με τις προθέσεις του.
«Και τι θα γίνει, πρέπει να συμβάλεις στην ενότητα του χώρου» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, συμπληρώνοντας με νόημα πως «δεν πρέπει να διασπάσεις την παράταξη».
Ο Γιώργος Παπανδρέου σ' εκείνο το σημείο πήρε μια ανάσα και με αρκετά αυστηρό ύφος είπε: «Ξέρεις ότι διαφωνώ σε όλα με την Ελιά».
«Μα ποια Ελιά, εδώ είμαστε το ΠΑΣΟΚ με τον ήλιο του, που πάει να διευρυνθεί με τη Δημοκρατική Παράταξη» αντέτεινε ο Βενιζέλος. «Οπως εσύ έκανες διεύρυνση με τους Ανδρουλάκη, Δαμανάκη, Μάνο και Ανδριανόπουλο, έτσι κι εγώ θέλω να κάνω τα ανοίγματά μου», φέρεται να απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Πρόσθεσε επίσης ότι η συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού είναι πολύτιμη στη στρατηγική τού να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ τρίτο κόμμα στις εκλογές και με τον τρόπο του υπονόησε ότι μετά τις κάλπες θα μπορούσε να διεξαχθεί ένα συνέδριο ΠΑΣΟΚ με όλα τα θέματα στο τραπέζι.
Η συζήτηση δεν είχε διάρκεια μεγαλύτερη των 20 λεπτών.
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος κάλεσε τον Παπανδρέου να μην του απαντήσει αμέσως. «Θέλω να τα σκεφτείς.
Πιστεύω ότι η θέση σου είναι στην παράταξη και στα ψηφοδέλτιά της για να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη των εκλογών» του είπε.
Η κουβέντα ήδη είχε φτάσει στο τέλος της. Ο Παπανδρέου δεν είπε τίποτα κι έκλεισε την πόρτα πίσω του, όπως αναφέρουν Τα Νέα.
Αμέσως και οι δύο κινήθηκαν προς την αίθουσα της Ολομέλειας αφού ξεκινούσε η ψηφοφορία, χωρίς καν να προλάβουν να ενημερώσουν τους συνεργάτες τους για το περιεχόμενο της συνάντησης.
Ακολούθησε η ανακοίνωση από την πλευρά Παπανδρέου.
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος μόλις πληροφορήθηκε για το ενημερωτικό σημείωμα που διακίνησε το γραφείο τού πρώην πρωθυπουργού, σχολίασε στους συνεργάτες του που ήταν παρόντες στο γραφείο του στη Βουλή, δηλαδή τους Χρήστο Πρωτόπαπα, Τάκη Ρήγα και Δημήτρη Καρύδη: «Ώς εδώ και μη παρέκει».
Τι ήταν αυτό που τάραξε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;
Η τελευταία πρόταση της ανακοίνωσης Παπανδρέου, ότι επί της ουσίας των προτάσεων που κατέθεσε προ μηνός στον κ. Βενιζέλο «δεν υπήρξε ουσιαστική απάντηση».
Στη Χαριλάου Τρικούπη μετά και το χθεσινό φιάσκο δεν πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια στροφής από την πλευρά Παπανδρέου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης