Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κύπρος: Άνοιγμα στην αντιπολίτευση για κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής από τον Αναστασιάδη

Κύπρος: Άνοιγμα στην αντιπολίτευση για κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής από τον Αναστασιάδη
Ευχήθηκε επίσης το 2015 να αποτελέσει την απαρχή της αναγέννησης της κυπριακής οικονομίας και του εκσυγχρονισμού του κράτους
«Άνοιγμα» προς την αντιπολίτευση έκανε στο πρωτοχρονιάτικό μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας την προθυμία του να σχηματίσει κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, κάνοντας μια νέα αρχή σε μια κοινή πορεία με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
Στο Πρόεδρος Αναστασιάδης αφού αναφέρθηκε σε μια δύσκολη χρόνια που πέρασε η οποία σταθεροποίησε και αποκατέστησε την αξιοπιστία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα του τόπου, εξέφρασε την αισιοδοξία πως το 2015 θα αποτελέσει την απαρχή της αναγέννησης της κυπριακής οικονομίας και του εκσυγχρονισμού του κράτους.

Το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Είναι μεγάλη η χαρά και ιδιαίτερη η συγκίνησή μου, που μετά από την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας μου βρίσκομαι πίσω στην πατρίδα και με την ευκαιρία του νέου έτους, να σας απευθύνω με αισθήματα εκτίμησης και σεβασμού την ευχή, η νέα χρονιά να είναι η αρχή του τέλους  των μεγάλων περιπετειών της χώρας μας. 
Το 2014 ήταν ακόμα ένας χρόνος σκληρής δοκιμασίας καθώς ακολούθησε τη δραματική χρόνια του 2013, κατά την οποία προς αποτροπή της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας υποχρεωθήκαμε να αποδεχτούμε την υλοποίηση ενός απαιτητικού προγράμματος εξυγίανσης του κράτους και ανόρθωσης της οικονομίας μας.
Ο λαός μας, για μια ακόμη φορά, δοκιμάστηκε σκληρά.
Όμως, μέσα από την σκληρή αυτή δοκιμασία αποδείξαμε ότι έχουμε τη θέληση και τη δύναμη να αλλάξουμε όσα πρέπει να αλλάξουν. 
Αποδείξαμε ότι έχουμε το πείσμα να παλέψουμε ώστε η πατρίδα μας να επανέλθει στη θέση που της αξίζει, η οικονομία να ανοικοδομηθεί και η υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια να επιστρέψουν στο δοκιμαζόμενο Κύπριο πολίτη. 
Τα δεδομένα αισθήματα ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης μου απέναντι στο λαό μας, δεν είναι αρκετά για να ανταποδώσουν το μέγεθος της συνεισφοράς του στον τιτάνιο αυτό αγώνα της αναγέννησης της κυπριακής οικονομίας που όλοι μαζί δίνουμε. 
Παρά τις επί μέρους διαφωνίες η συμβολή των πολιτικών δυνάμεων αλλά και των κοινωνικών εταίρων, υπήρξε καθοριστική στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει με συνέπεια τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι των δανειστών μας.  
Σαν αποτέλεσμα των θυσιών του λαού μας και του προγράμματος που ακολουθήσαμε, το 2014 μπορεί να χαρακτηριστεί η χρονιά σταθεροποίησης και αποκατάστασης της χρηματοληπτικής αξιοπιστίας του κράτους, αλλά και της εξυγίανσης και αναγέννησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με αποτέλεσμα ο Τραπεζικός τομέας να περάσει με επιτυχία τις δοκιμασίες αντοχής.
Για τον εξορθολογισμό της κυπριακής οικονομίας, μέσω του οποίου θα επιστρέψουμε οριστικά στην ανάπτυξη και την ευημερία, ενωμένοι και συνεργαζόμενοι έχουμε ήδη κάνει πολλά.  
Η οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί. Η Κύπρος βγήκε στις αγορές. 
Το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα έχει εξυγιανθεί και σημείωσε τεράστια βήματα προόδου. 
Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και οι διεθνείς πιστωτές μας, αξιολογούν επιτέλους, με συνεχείς θετικές βαθμολογίες τις κυπριακές τράπεζες και την οικονομία μας. 
Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το πρωτογενές ισοζύγιο για το 2014, κινείται σε θετικά επίπεδα, ενώ κατέστη εφικτό μετά από τρία χρόνια η έξοδος της χώρας στις αγορές.  
Δεν εθελοτυφλούμε και δεν παραβλέπουμε, βεβαίως, το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και την ανάγκη εισροής ξένων επενδύσεων που εξακολουθεί να είναι άκρως απαραίτητη. 
Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε δραστήρια, αφενός για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, μέσω των οποίων θα προέλθει η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας και αφετέρου για την απασχόληση και την οικονομική στήριξη των ανέργων και κυρίως των νέων μας.
Έχουμε αρχίσει την επίσης δύσκολη και πολύπλοκη εκστρατεία εκσυγχρονισμού, μεταρρύθμισης και ανασυγκρότησης του κράτους. 
Θέτουμε σε εφαρμογή ένα δικό μας πρόγραμμα μεταρρύθμισης διαμορφώνοντας το νέο σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος της Κύπρου, με στέρεα και υγιή θεμέλια, πάνω στα οποία θα στηριχθεί μια αξιόπιστη οικονομία και μια βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και μια αξιοκρατική και αδιάφθορη δημόσια διοίκηση.
Στόχος μας είναι η ευρεία διοικητική και αναπτυξιακή μεταρρύθμιση που θα λειτουργεί υποστηριχτικά προς τους πολίτες και την οικονομία. 
Την ίδια ώρα ενισχύουμε, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, την εν εξελίξει προσπάθεια για πάταξη της διαφθοράς και οριστικό τερματισμό της ατιμωρησίας. Θέλω να είμαι σαφής και κατηγορηματικός, η περίοδος της ατιμωρησίας έφτασε στο τέλος της. Η περίοδος της μηδενικής ανοχής έχει ήδη αρχίσει από μια κυβέρνηση που δεν θα παρέμβει, δεν θα συγκαλύψει, δεν θα καλύψει κανένα. 
Δεν θα αποτρέψει τη δίωξη των οποιωνδήποτε περιωνύμων ή επωνύμων πολιτών ή πολιτικών που μέχρι προ τινός θεωρούνταν ότι μπορούσαν να παραμένουν στο απυρόβλητο και να απολαμβάνουν της κρατικής ή και της κοινωνικής ανοχής.  
Εισερχόμενοι στο 2015, η Κύπρος γυρίζει σελίδα. 
Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή. Στην εποχή της αναγέννησης της κυπριακής οικονομίας και του εκσυγχρονισμού του κράτους, αλλά και της πάταξης της διαφθοράς, της διαπλοκής και της ασυδοσίας. 
Όποιος έκλεψε, εξαπάτησε το δημόσιο ή εκμεταλλεύτηκε τη θέση που του εμπιστεύτηκαν οι πολίτες και η Πολιτεία, θα τιμωρείται. 
Όχι σε μια διαδικασία ρεβανσισμού και εκδίκησης, αλλά στα πλαίσια της απόδοσης ευθύνης και δικαιοσύνης και ει δυνατόν και της επανόρθωσης της ζημιάς και την πληγών που προκάλεσε κάποιος στην οικονομία και στον κυπριακό λαό.

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες, 

Στο εθνικό θέμα θετική ήταν η έναρξη της διαπραγματευτικής με την υιοθέτηση της Κοινής Διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου 2014, αλλά, δυστυχώς, παρατηρήθηκε οπισθοδρόμηση στην συνέχεια ως αποτέλεσμα των Τουρκικών ενεργειών.
Και θα ήθελα να τονίσω πως η Κυβέρνηση είναι ενάντια της στασιμότητας και το status quo και είμαστε αποφασισμένοι για ένα χωρίς εκβιασμούς διάλογο.
Είμαστε αποφασισμένοι για μια έντιμη ειρήνη που θα διασφαλίζει μέσα από τις παραμέτρους που έχουν συμφωνηθεί, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, για ένα ευρωπαϊκό κράτος που θα διασφαλίζει ειρηνική συμβίωση και προκοπή για όλους.
Το έχω πει κατ’ επανάληψη και θα το επαναλάβω και σήμερα: ο φυσικός πλούτος ανήκει στο κράτος, το σύνολο των νόμιμων πολιτών του οποίου έχουν αποκλειστική και μόνον το προνόμιο της κάρπωσης και απόλαυσης των ωφελημάτων που θα προκύψουν.
Και όπως είναι αυτονόητο η διαχείριση και εκμετάλλευση ανήκει στην εκάστοτε νόμιμη κυβέρνηση η σύνθεση της οποίας είτε προνοείται από το σημερινό σύνταγμα ή το σύνταγμα που θα προκύψει από την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην βάση των όσων έχουν κατά καιρούς συμφωνηθεί.
Ο φυσικός πλούτος δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόσχημα για δημιουργία νέων τετελεσμένων εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά ως κίνητρο για την επίτευξη το συντομότερο δυνατό μιας ειρηνικής λύσης που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού και της οικονομίας. 
Ουδείς επιθυμεί την αποκλειστική διαχείριση εκμετάλλευση του όποιου πλούτου ανήκει στο κράτος, αλλά και εις ουδένα επιτρέπεται να επιζητεί να καταστεί επιλεκτικά συνεταίρος εις τον πλούτον ενός κράτους του οποίου αντί την μετεξέλιξη επιδιώκει την κατάλυση με προτάσεις που αποσκοπούν στην δημιουργία δύο κρατών.
Απευθυνόμενος στους Τ/Κ συμπατριώτες μας, την Τουρκία αλλά και στην διεθνή κοινότητα επιθυμώ να καταστήσω ξεκάθαρο πως η Ε/Κ είναι πανέτοιμοι για επανέναρξη του διαλόγου αν και εφ’ όσον τερματιστούν οι όποιες πράξεις ή ενέργειες αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή αποτελούν άμεση ή έμμεση απειλή επιβολής της βούλησης του ισχυρού.

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες, 

Η συλλογική διαχείριση του εθνικού μας προβλήματος δεν μπορεί να είναι σχήμα κενού περιεχομένου, ούτε ένα περιστασιακό σύνθημα.  
Ήταν πάντοτε η πεποίθησή μου πως για την αντιμετώπιση των εθνικών κινδύνων, αλλά και μεγάλων εθνικών τραγωδιών, όπως η οικονομική κρίση που διερχόμαστε, δεν είναι αρκετοί οι ώμοι, κανενός. 
Αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλω να απευθύνω προς όλους,  πολιτική ηγεσία και πολίτες. Είμαι έτοιμος να ακούσω τις εισηγήσεις των πολιτικών κομμάτων. 
Από δικής μου πλευράς, είμαι πρόθυμος να προχωρήσω και στο σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής κάνοντας μια νέα αρχή σε μια κοινή πορεία με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας. 
Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη και νιώθω απόλυτα βέβαιος πως ενωμένοι, μπορούμε και θα πετύχουμε τους στόχους μας και θα πραγματώσουμε τα οράματά μας.  
Η Κύπρος μπορεί να καταστεί σύντομα μια ευρωπαϊκή, σύγχρονη, εύρωστη και ασφαλής χώρα, αλλά και παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Το 2014 ήταν σκληρό όσο ο προηγούμενος χρόνος. Το 2015 δεν θα είναι εύκολο. Αλλά μέσα στην επόμενη χρονιά θα διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για το καλύτερο αύριο. Δώσαμε τέλος, ήδη, σε ένα κακό, διαχρονικά, παρελθόν. 
Το νέο έτος θα περάσουμε από την περίοδο της δοκιμασίας, στην περίοδο της δημιουργίας και της ελπίδας. 
Εύχομαι σ’ όλο το λαό μας και στον καθένα ξεχωριστά, υγεία, δύναμη και προκοπή.
Χρόνια Πολλά.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης