Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τι φέρνει η ίδρυση του κόμματος του Γ. Παπανδρέου - Κλείνει ο κύκλος του ΠΑΣΟΚ;

Τι φέρνει η ίδρυση του κόμματος του Γ. Παπανδρέου - Κλείνει ο κύκλος του ΠΑΣΟΚ;
Το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον πολιτικό κύκλο ; Μάλλον Ναι !
Η κομματική και πολιτική «γκαρσονιέρα» με το όνομα ΠΑΣΟΚ, στεγάζεται σε μια πολυκατοικία η οποία είναι πολύ πιθανόν να …κατεδαφιστεί μετά τις 25 Ιανουαρίου 2015.
Το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον πολιτικό κύκλο ; Μάλλον Ναι !
Τα πολιτικά μηνύματα που στέλνει προς τους πολίτες φθάνουν μόλις σε επίπεδο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης και μόνο!
Η είσοδος της χώρας στο ΔΝΤ ήταν στην ουσία μια αποτυχία του πολιτικού συστήματος.
Στο ανοδικό «κύμα» της οικονομικής ευημερίας χάρη στο ευρώ, το πολιτικό σύστημα ξέχασε να υιοθετήσει κανόνες αυτοπροστασίας ενώ οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησαν να …κλειδώσουν θεσμικά το πολιτικό σύστημα έτσι ώστε να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή της χώρας.
Ο ρόλος του εργοδότη πολιτικού - υπουργού οδήγησε την Ελλάδα στο χειρότερο σημείο μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικά «θύματα».
Ο αριθμός των ανέργων ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο ενώ κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι την επόμενη ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης θα βρεθεί εργασία για το σύνολο ή για ένα μικρό αριθμό ανέργων.
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ευθύνονται περισσότερο απ’ όλους διότι άφησαν να ξεθεμελιωθούν οι κοινωνικές καταχτήσεις του 1981 μέχρι σήμερα.
Κοινωνικά και λαϊκά αιτήματα πάντα υπήρχαν αλλά το ζητούμενο ήταν και είναι να βρίσκεται μια κυβέρνηση που θα αφουγκράζεται τις ανησυχίες πολιτών , στη συνέχεια με συνετό τρόπο να βελτιώνει καθημερινότητα και να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Η πολιτική πρωτοβουλία του Γεωργίου Α. Παπανδρέου να προχωρήσει στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα είναι μια επιβεβαίωση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η πολιτική «μήτρα» που γέννα και δημιουργεί.
Το επώνυμο Παπανδρέου διαμορφώνει αναμφισβήτητα μια αφετηρία.
Ωστόσο δεν μπορούν να αγνοηθούν τα πολιτικά χαρίσματα του Γιώργου Παπανδρέου κα να δώσουν μια δυναμική στο νέο πολιτικό εγχείρημα.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ήταν αυτή που καθιέρωσε το σύστημα Διαύγεια. Έτσι οι κρατικοί φορείς υποχρεώθηκαν να αναρτούν στο διαδίκτυο τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι διοικήσεις τους.
Πρόκειται για πολιτική και κυβερνητική καινοτομία που άλλαξε τα πράγματα προς το καλύτερο. Αβίαστα μπορεί να πει κάποιος ότι τοποθετήθηκαν τα θεμέλια της διαφάνειας στη διαχείριση του κράτους.
Ακόμη η στάση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να απευθύνει κυβερνητική συνεργασία στον Αντώνη Σαμαρά και Αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας (Ιούνιος 2011) , ο οποίος να σημειωθεί την αρνήθηκε , στην ουσία ήταν μια πολιτική πράξη έξω από τα εγχώρια πολιτικά ήθη της εποχής.
Ο Γιώργος Παπανδρέου αποδέχθηκε και συνήνεσε στη δημιουργία της κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου το Νοέμβριο του 2011 και πρωτίστως απεδέχθη να παραδώσει την καρέκλα το πρωθυπουργού.
Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έχει εξουσίες που τον καθιστούν κυρίαρχο μέχρι τη λήξη της θητείας του με βάση το Σύνταγμα του 1985.
Ο Γιώργος Παπανδρέου παραχώρησε την εξουσία που το έδωσε ο ελληνικός λαός με σκοπό να προχωρήσει η χώρα.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος , και το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αισθανθούν την εκλογική πίεση από την ίδρυση του νέου κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου.
Οι ώριμες πολιτικές ηγεσίες και ειδικά ο Ε. Βενιζέλος πρέπει να κάνει τη δική του υπέρβαση. Έχει το σθένος και την ευθύνη να αποφασίσει την πολιτική κίνηση που θα τον εξυψώσει στα μάτια των πολιτών και της πολιτικής ζωής.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης