Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας στο Channel 4: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ξυπνητήρι που θα ξυπνήσει την ΕΕ από το λήθαργό της

Τσίπρας στο Channel 4: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ξυπνητήρι που θα ξυπνήσει την ΕΕ από το λήθαργό της
Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο τόνισε ότι θα απαιτήσει την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα
Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά και για την επιστροφή των μάρμαρων του Παρθενώνα από το Λονδίνο επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο βρετανικό δίκτυο Channel 4.
O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ερωτηθείς για το τι προτίθεται να κάνει εάν οι δανειστές αρνηθούν την πρόταση του για διαγραφή του 50% του χρέους ανέφερε:
«Σας έχω απαντήσει χιλιάδες φορές από το 2012. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ξυπνητήρι που θα ξυπνήσει τους ηγέτες της ΕΕ από το λήθαργό τους. Αυτό που ζητάμε είναι μια ευρωπαϊκή διάσκεψη, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ευρωπαϊκό πρόβλημα μαζί, και δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, μορατόριουμ στις αποπληρωμές και ρήτρα ανάπτυξης».
Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος αυτό σημαίνει άρνηση αποπληρωμής έως ότου σημειωθεί σημαντική ανάπτυξη και αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ζητήσουμε τη χορήγηση νέων δανείων για την αποπληρωμή παλαιών δανείων. Φυσικά θα πάμε να διαπραγματευτούμε με όλους τους εταίρους μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε μαζί το κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» τονίζει ο ρπόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπενθυμίζει ότι
«Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί κάτι σαν διαγραφή χρέους.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη το 1953 στη Γερμανία. Και αναρωτιέμαι για ποιους λόγους η Γερμανία απορρίπτει μια λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους και ειδικότερα στους πολίτες της βόρειας Ευρώπης τόνισε: «Δεν θέλουμε να σας πάρουμε τα χρήματά σας! Τα χρήματα που έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρόνια δεν δαπανήθηκαν για να σταθεί ο ελληνικός λαός στα πόδια του. Αντ 'αυτού, χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έτσι ώστε να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη η Ευρώπη. Δώσατε στην Ελλάδα τοξικά χρήματα. Τώρα ήρθε η ώρα να βρεθεί μια λύση για το κοινό καλό».
Όσο αφορά τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το ενδεχόμενο ενός Grexit ο κ. Τσίπρας απαντά: «Αυτή η συζήτηση τελείωσε το 2012. Είναι σαν ξανά ζεσταμένο φαγητό. Ένας χορός των ζόμπι. Το ερώτημα είναι, θα πάμε να τηρήσουμε ευλαβικά τους κανόνες, ακόμη και αν είναι λάθος και μας βλάψουν ή το μονοπάτι που λέει ότι κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να σώσουμε το κοινό μας σπίτι, την ΕΕ και τους ανθρώπους μας».
Τέλος ερωτηθείς αν προτιμά την ελάφρυνση του χρέους ή την επιστροφή των μαρμάρων ο κ. Τσίπρας τονίζει χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να έχει και τα δύο».
«Θα απαιτήσουμε τη μείωση του χρέους και τα χρήματα που μας χρωστά η Γερμανία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων, αλλά θέλουμε επίσης τα μάρμαρα, τα οποία πρέπει να επιστρέψουν πίσω στο σπίτι τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης