Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανώτατο συντελεστή φορολόγησης από 42% στο 60% προανήγγειλε ο Ευ. Τσακαλώτος

Ανώτατο συντελεστή φορολόγησης από 42% στο 60% προανήγγειλε ο Ευ. Τσακαλώτος
Το μέτρο δεν θα αφορά όλους τους φορολογούμενους αλλά όσους το τμήμα του εισοδήματος τους ξεπερνά τις 80.000 ευρώ
Την πρόθεση της ενδεχόμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει τον ανώτατο συντελεστή για την φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων έως και 60% προανήγγειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ειδικότερα ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή "Παραπολιτικά" τόνισε ότι εφόσον εφαρμοστεί αυτό ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από 42% που είναι σήμερα θα αυξηθεί στο 50%-60% για το τμήμα του εισοδήματος που ξεπερνά, σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Τσακαλώτου τις 80.000.
Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε χαρακτηριστικά: «να αυξηθεί και ο ανώτατος συντελεστής  που μπορεί να πάει στα 50 και στα 60 που θυμίζω  θα είναι  οριακός συντελεστής. Δεν σημαίνει ότι θα πληρώνεις 50 και 60 από το πρώτο ευρώ αλλά θα πληρώνεις αυτό μετά από τα 80 χιλιάδες... Γιατί το κομμάτι που είναι πάνω από το 80 χιλιάδες».    
Εφόσον εφαρμοστεί αυτό θα επέλθει μεγάλη και σημαντική επιβάρυνση για όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ καθώς το φορολογικό βάρος για αυτό το τμήμα του εισοδήματος θα αυξηθεί δραστικά.
Ερωτηθείς για το αφορολόγητο που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμαμ του σημείωσε:  «Η ερώτηση υποθέτει ότι υπάρχει ένα όριο που ξαφνικά ο Νίκος ή ο Ευκλείδης είναι φτωχός, κερδίζουν άλλα 100 ευρώ και ξαφνικά γίνονται πλούσιοι. Δεν είναι έτσι.
Υπάρχει ένα συνεχές από το φτωχό στο λίγο καλύτερο, στο μεσαίο. Άρα, δεν είναι, δηλαδή, ότι θα πληρώσουν μετά από ένα ποσοστό και πριν δεν θα πληρώσουν.
Οι πολύ φτωχοί δεν θα πληρώσουν και μετά, να πάρω πρώτα το εισόδημα πριν πάμε στον πλούτο, δηλαδή η απάντηση της Αριστεράς και των προοδευτικών οικονομολόγων, για να είναι αναδιανεμητική η πολιτική, να αναδιανείμει από αυτούς που έχουν σε αυτούς που δεν έχουν, πρέπει να έχει πολλούς συντελεστές.
Άρα, για να είναι προοδευτικό, πρέπει να έχει και γι’ αυτόν που έχει 20.000, μετά να έχει άλλον για αυτόν που έχει 30.000, τον άλλον που έχει 40.000».  
Υπενθυμίζεται ότι ανώτατο φορολογικό συντελεστή 75% για πολύ υψηλά εισοδήματα (πάνω από το 1 εκατ. ευρώ) είχε επιβάλει από το 2012 ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande τον οποίο ωστόσο απέσυρε λόγω του πλήγματος που δέχθηκε η γαλλική οικονομία από την μη προσέλκυση πολυεκατομμυριούχων. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης