Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βρυξέλλες προς ΣΥΡΙΖΑ: Το χρέος δεν πρόκειται να διαγραφεί - Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

Βρυξέλλες προς ΣΥΡΙΖΑ: Το χρέος δεν πρόκειται να διαγραφεί - Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις
«Δεν εξετάζουμε το σενάριο της διαγραφής του χρέους»
Σαφές μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ απέστειλε η Κομισιόν, καλώντας το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να αναγνωρίσει το ελληνικό χρέος και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, κατέστησε σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας, πρέπει να αναγνωρίσει το ελληνικό χρέος και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Ως αντάλλαγμα, συνέχισε, η Κομισιόν θα συμφωνήσει στην επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.
«Δεν εξετάζουμε το σενάριο της διαγραφής του χρέους» διαμήνυσε χαρακτηριστικά.
Ως προς τη λιτότητα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το θέμα της τροποποίησης των υπαρχόντων οικονομικών πολιτικών, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως το περιθώριο των διαπραγματεύσεων είναι περιορισμένο.
«Εάν το Τσίπρας θέλει να γίνει αποδεκτός στην Ευρώπη, πρέπει να επιδείξει ρεαλισμό» συνέχισε, τονίζοντας πως «η Ευρωζώνη έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, προκειμένου να υλοποιήσει κάποια μέτρα από την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ» «Αλλά τα όρια είναι περιορισμένα» προειδοποίησε.
«Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τη δημοσιονομική της κατάσταση» διέτεινε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Πάντως, στις Βρυξέλλες θεωρούν πως η επίτευξη συμφωνίας με τον Τσίπρα είναι άκρως πιθανή, καθώς εκτιμούν πως η σκληρή «γλώσσα» του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται σε προεκλογικούς σκοπούς.
Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν, υπό το πέπλο της ανωνυμίας, υπογράμμισε στο Reuters, πως το σενάριο της ελληνικής χρεοκοπίας και εξόδου από την Ευρώζωνη, είναι κάτι το οποίο το απεύχονται και οι δύο πλευρές.
«Θα υπάρχουν αλλαγές, αλλά η πιθανότητα ενός καταστροφικού σεναρίου είναι σχεδόν μηδαμινές» εξήγησε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τα περιθώρια διαπραγμάτευσης της Κομισιόν, ανέλυσε πως οι Βρυξέλλες τάσσονται υπέρ της επιμήκυνσης της ωρίμανσης του χρέους.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης