Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γκότοβος (ΚΙΔΗΣΟ): Σε οικονομικό αδιέξοδο 65.000 οικογενειών λόγω του ελβετικού φράγκου

Γκότοβος (ΚΙΔΗΣΟ): Σε οικονομικό αδιέξοδο 65.000 οικογενειών λόγω του ελβετικού φράγκου
"Καθήκον της ΤτΕ ο έλεγχος και η αποκατάσταση της νομιμότητας"
Για οικονομικό αδιέξοδο 65.000 οικογενειών κάνει λόγο ο Ν. Γκότοβος υποψήφιος με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, με αφορμή τη «βόμβα» των δανείων σε ελβετικό φράγκο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση
«Το οικονομικό αδιέξοδο 65.000 οικογενειών στην Ελλάδα, που θεώρησαν ότι ζουν σε Ευρωπαϊκή χώρα με τραπεζικό σύστημα και ισχυρή εποπτεύουσα αρχή και πίστεψαν ότι συνάπτουν δανειακές συμβάσεις με ρήτρα Ελβετικού φράγκου, μετατράπηκε σε ένα απόγευμα, κυριολεκτικά, σε οικονομικό στραγγαλισμό.
Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να αποσύρει την προστασία της από την ισοτιμία του ελβετικού φράκου έναντι του ευρώ, δεν αποτέλεσε απλώς «ρεσάλτο» στους προϋπολογισμούς των 65.000 οικογενειών.
Τους «φόρτωσε» μέσα σε λίγα λεπτά ένα +15% στην ήδη αδιανόητη, υπάρχουσα οφειλή τους.
Τα ερωτήματα παραμένουν αμείλικτα και φυσικά αναπάντητα:
• Πρόκειται για δανειακές συμβάσεις ή σύνθετα οικονομικά προϊόντα – swaps;
• Γνώριζαν ή όχι τα πιστωτικά ιδρύματα ότι ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΟΥΣΑΝ ΔΑΝΕΙΑ, στον ανυποψίαστο καταναλωτή-δανειολήπτη , αλλά ΠΩΛΟΥΣΑΝ ΣΥΝΘΕΤΑ ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ «ΠΛΑΣΣΑΣΡΙΣΜΕΝΑ» ΩΣ ΔΑΝΕΙ;
• Τα δάνεια αυτά χορηγήθηκαν Ή ΌΧΙ ακόμα και από καταστήματα – franchise μεγάλων τραπεζών, όταν ο Νόμος ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ ενημέρωση κατά τη χορήγηση από ειδικά πιστοποιημένους προς τούτο από την Τράπεζα της Ελλάδος υπαλλήλους?
• Παραπείστηκαν οι δανειολήπτες – καταναλωτές από το περίφημο διαφημιστικό «σλόγκαν» των τραπεζών «δάνεια με την ασφάλεια του ελβετικού φράγκου» το οποίο είχε κατακλύσει κανάλια και εφημερίδες μετά το 2006;
• Τηρήθηκε η νομοθετική πρόβλεψη; Αν όχι γιατί;
• Παρόμοια «προϊόντα», σε άλλες «κανονικές» ευρωπαϊκές χώρες αποσύρθηκαν ή όχι από τις κυβερνήσεις τους, καθώς οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να υπολογίσουν τις καταβολές βάσει της ισοτιμίας χορήγησης του δανείου;
• Ποιος είναι ο ρόλος της Τραπέζης της Ελλάδος, αν όχι ο εποπτικός και ελεγκτικός του τραπεζικού συστήματος;
• Πότε, από ποιόν και σε ποια τράπεζα ασκήθηκε ποτέ έλεγχος για τα «προϊόντα» αυτά, που «βαφτίστηκαν» δάνεια;
Με την ιδιότητα του νομικού, επί σειρά ετών ασχολούμενου επισταμένα με ακυρώσεις τέτοιων δανείων, υπογραμμίζω προς κάθε κατεύθυνση, ότι τα «δάνεια» αυτά αποτελούν σύνθετο χρηματοοικονομικό προϊόν (swap), το οποίο δεν έχει απολύτως καμία σχέση με δάνειο. Με βάση τη θέση αυτή πρέπει να αναπροσαρμοστούν στην ισοτιμία που ίσχυε κατά το χρόνο χορήγησής τους, όπως εξάλλου έκρινε και πρόσφατη απόφαση ελληνικού Δικαστηρίου.
Οι διοικήσεις των τραπεζών κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.
65.000 οικογένειες, μετά και το νέο χτύπημα, κυριολεκτικά «στραγγαλίζονται», υφιστάμενες επιπρόσθετη επιβάρυνση από εκείνη που έχουμε υποστεί όλοι.
Η διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος, μέχρι πότε θα «σφυρίζει αδιάφορα»?
Είναι καθήκον της ο έλεγχος και η αποκατάσταση της νομιμότητας. Μέχρι πότε θα σιωπά;
Δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες για όλους

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης