Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αθ. Δρέττα στο bankingnews.gr: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κόψει γρήγορα τις γέφυρες επικοινωνίας με τους εταίρους

Αθ. Δρέττα στο bankingnews.gr: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κόψει γρήγορα τις γέφυρες επικοινωνίας με τους εταίρους
"Θα επιλέξει την κόντρα με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί στο περιθώριο" τόνισε η κ. Δρέττα
Η Αθηνά Δρέττα , υποψήφια βουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ στη Β´ Αθηνών, ξέρει από πρώτο χέρι τι θα πει Τρόικα, πως γίνονται οι διαπραγματεύσεις , τι μπορεί να γίνει και ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από τις μεταρρυθμιστικές αλλαγές.
Με τη συνέντευξή της www.bankingnews.gr δεν κρύβει το φόβο και την ανησυχία της για τον πολιτικό λόγο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Η κα Δρέττα διατυπώνει την άποψη ότι η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε …ατύχημα.
Η υποψήφια με το «Ποτάμι» είπε ότι οι πρωτοβουλίες του Τ. Γιαννίστη ήταν στη σωστή κατεύθυνση, οποίες όμως δεν υλοποιήθηκαν ενώ αν είχαν …περπατήσει δεν θα είχαμε φθάσει στη χρεοκοπία

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

 Το τελευταίο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι υπάρχει μεταστροφή στην Ευρώπη για το θέμα του χρέους;

Παρακολουθώ με έκπληξη την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ για το κλίμα μεταστροφής στην Ευρώπη σε σχέση με το χρέος .Δε συμφωνώ. Η Ευρώπη έχει από την αρχή ξεκαθαρίσει ότι το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί υπό τον όρο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ασφαλώς αν καταφέρουμε να συντηρήσουμε μέχρι τέλους τις προβλέψεις του προϋπολογισμού που έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν εξαιτίας των εκλογών, η συζήτηση θα ξεκινήσει έτσι κι αλλιώς. Μόνο που κανείς, μα κανείς δε μιλά για κούρεμα της ονομαστικής αξίας ,αλλά για παραμετρικές αλλαγές που αφορούν στα επιτόκια η το χρόνο αποπληρωμής. Στην πρόσφατη μελέτη του ινστιτούτου Bruegel προτείνονται εξάλλου πολλές εναλλακτικές που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μια απομείωση της τάξης του 17% μέσα στο 2015.
Όσοι μάλιστα αναφέρονται στη διάσκεψη του Λονδίνου για το χρέος της Γερμανίας το 1953, ξεχνούν να αναφέρουν ότι εκτός από τις ειδικές γεωπολιτικές ισορροπίες της περιόδου, η Γερμανία είχε ήδη επιστρέψει στα επίπεδα ανάπτυξης του 1945 πολύ πριν το κούρεμα και ότι αυτό έγινε υπό την εποπτεία των συμμαχικών δυνάμεων της εποχής.

Φοβάστε μια πιθανή περίπτωση grexit από μια εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή 25 Ιανουαρίου;

Φοβάμαι το ατύχημα. Την ψευδαίσθηση της αισιοδοξίας, τον τυχοδιωκτισμό.
Αυτός μας οδήγησε στη στρατηγική της έντασης και τις πρόωρες εκλογές. Στην ασύντακτη προσπάθεια εξόδου από το μνημόνιο και την οπισθοχώρηση.
Αυτά μαζί με τη μέθη της εξουσίας και την άγνοια των ευρωπαϊκών συσχετισμών, φοβάμαι ότι δε θα μας επιτρέψουν να κάνουμε έγκαιρα τις απαραίτητες προσαρμογές, τις διορθωτικές κινήσεις, ότι θα κόψουν γρήγορα τις γέφυρες επικοινωνίας με τους εταίρους και θα οξύνουν τη πολιτική αστάθεια και την απογοήτευση. Το grexit δε σημαίνει απαραίτητα έξοδο από το ευρώ, σημαίνει απομόνωση από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, μείωση των κλασικών κοινοτικών ενισχύσεων, έλλειψη συμμαχιών ακόμη και για τα βασικά, αργό και βασανιστικό σύρσιμο, αποδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, περιθωριοποίηση.

Δουλέψατε ως γενική γραμματέας τη περίοδο 2010-2012 στη γενική γραμματεία κοινωνικών ασφαλίσεων και διαπραγματευτήκατε πολύ σκληρά με τη τρόικα. Υπάρχει μάλιστα και ένα περιστατικό της εποχής για μερικά γαλλικά που ανταλλάξατε; Πως θα χαρακτηρίζατε την εμπειρία;

Για τις διαπραγματεύσεις με τη τρόικα έχω αναφέρει πολλά. Ήταν μέρες μεγάλης έντασης και ευθύνης. Δοκιμαζότανε η ανθρώπινη αντοχή. Υπήρξαν ισχυρές συγκρούσεις και δύσκολες στιγμές. Το πρόβλημα ήτανε και εξακολουθεί να είναι μέχρι και σήμερα ότι η χώρα πήγαινε χωρίς δικό της πολιτικό σχέδιο και ατζέντα. Χωρίς ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά και με το σύνολο της αντιπολίτευσης δραματικά απέναντι. Η Αθήνα καιγόταν. Αν από τότε είχε υπάρξει μια minimum συναίνεση τα πράγματα σήμερα θα ήταν διαφορετικά.

Εκείνη τη περίοδο ξεκίνησαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην υγεία και τη κοινωνική ασφάλιση. Πιστεύατε ότι αναλάβατε μεγάλο πολιτικό κόστος;

Τη περίοδο εκείνη ξεκίνησε η αναμόρφωση του ασφαλιστικού νόμου η οποία δεν αφορά στη μείωση των συντάξεων αλλά στη αλλαγή της δομής της κοινωνικής ασφάλισης, Αν αυτά είχαν αρχίσει από την εποχή του Τ.Γιαννίτση ίσως να μην είχαμε ποτέ φτάσει στη χρεοκοπία.
Η δική μου όμως προσπάθεια αφορούσε κυρίως στον εξορθολογισμό στους τομείς της υγείας και του φαρμάκου .Έγινε για πρώτη φορά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ,ένα έργο που όλοι έλεγαν ότι δε γινόταν, αλλά έγινε ,ο ΕΟΠΥΥ,η ενοποίηση των κανονισμών παροχών των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων ,οι μεγάλες αλλαγές στο φάρμακο.
Δυστυχώς, λίγοι πίστευαν στην ανάγκη τους τότε. Τα συμφέροντα ήταν τεράστια και η μάχη πολλές φορές άνιση. Αλλά άνοιξαν δρόμοι που δεν πρέπει να τους αφήσουμε να πάνε χαμένοι.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης