Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τα ξένα δημοσιεύματα: «Η αληθινή εικόνα που παρουσιάζει ο διεθνής τύπος για Ελλάδα»

Κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τα ξένα δημοσιεύματα: «Η αληθινή εικόνα που παρουσιάζει ο διεθνής τύπος για Ελλάδα»
Βάλλει κατά του ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ για την εικόνα που παρουσιάζει σχετικά με τον διεθνή τύπο
«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δημιουργήσει πλασματική εικόνα με ήσσονος σημασίας δημοσιεύματα του ξένου Τύπου» διαμηνύουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας.
Παράλληλα η ΝΔ τονίζει ότι «όλοι οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν ποιο είναι το πραγματικό κλίμα στο διεθνή Τύπο» και παραθέτει μια σειρά από σημερινά έγκριτα άρθρα των ξένων ΜΜΕ.

Πρωτοσέλιδη ανταπόκριση των Γεωργίου Κοκολογιάννη και Moritz Koch από την Αθήνα και την Ουάσιγκτον δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο της εφ. Handelsblatt με τίτλο «Ο τρόμος για το ευρώ» [Der Euro- Schreck] και υπότιτλο «Ο πρώτος Αριστερός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας παίζει με τη φωτιά: λίγο πριν τις εκλογές υπόσχεται στους συμπατριώτες του το τέλος της μισητής πολιτικής λιτότητας- και την ίδια στιγμή αποδέχεται τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ; Ποιος είναι αυτός ο άνδρας και τι θέλει;».
Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα αναφέρει: «Ολόκληρη η Ευρώπη στρέφει αυτή την εβδομάδα το βλέμμα σ’ έναν άνθρωπο: τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ξυπνά τον φόβο, που είχε προ πολλού ξεχαστεί, αυτόν μιας κατάρρευσης της ευρωζώνης.(…). Εάν οι ξένοι πιστωτές δεν παρατείνουν τα προγράμματα βοήθειας ύψους δισεκατομμυρίων, η υπερχρεωμένη χώρα απειλείται με χρεοκοπία.
Και για τους ίδιους τους Έλληνες οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες. (…) Βάσει των δημοσκοπήσεων περίπου ¾ των Ελλήνων επιθυμούν σε κάθε περίπτωση να παραμείνουν εντός της ευρωζώνης. (…) Τίποτε δεν έχει κριθεί: παρατηρητές εκτιμούν ότι πολλοί ψηφοφόροι θα αποφασίσουν λίγο πριν την προσφυγή στην κάλπη.

Ολλανδικός Τύπος – Ελληνικές τράπεζες ζητούν πρόσθετη ρευστότητα από την ΕΚΤ

Η εφημερίδα Volkskrant, σε άρθρο της Yvonne Hofs με τίτλο «Οι ελληνικές τράπεζες ζητούν από την ΕΚΤ πέντε δισεκατομμύρια έκτακτης ανάγκης», αναφέρει τα εξής:
Δύο μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν υποβάλει αίτημα για πέντε δισεκατομμύρια έκτακτης βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι τράπεζες χρειάζονται τα χρήματα επειδή οι Έλληνες απέσυραν μαζικά και σε χρόνο ρεκόρ τα χρήματά τους και επειδή οι ξένες τράπεζες δεν δανείζουν πια περισσότερα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες.
Την περασμένη Παρασκευή, οι εκπρόσωποι της Alpha Bank και της Eurobank το επιβεβαίωσαν στα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Η μεγάλη ανάγκη των τραπεζών για χρήματα οφείλεται στις εκλογές.
Επειδή μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα οικονομική κρίση και ακόμη και στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, οι αποταμιευτές και οι επενδυτές γίνονται νευρικοί.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι καταθέτες απέσυραν τρία δισεκατομμύρια ευρώ από τις αποταμιεύσεις τους, σύμφωνα με μια έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος. Ως εκ τούτου, οι τράπεζες δεν μπορούν να αυτοχρηματοδοτηθούν και πρέπει να χτυπήσουν την πόρτα της ΕΚΤ.
Η εφημερίδα Trouw, σε ανταπόκριση του Thijs Kettenis από την Αθήνα με τίτλο «Ελληνικές τράπεζες ζητούν υποστήριξη», τονίζει ότι το επισφαλές τραπεζικό σύστημα αρχίζει να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες της αβεβαιότητας για το πολιτικό μέλλον.
Δύο μεγάλες τράπεζες ζήτησαν μια εβδομάδα πριν τις εκλογές πρόσθετη ρευστότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν έχουν αρκετή ρευστότητα τώρα που οι Έλληνες αποσύρουν περισσότερα χρήματα από ό,τι συνήθως. Αναμένεται ότι και οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους σύντομα.
Κάποιοι πιστεύουν ότι θα ακολουθήσει ό,τι συνέβη στην Κύπρο, όταν το 2013 για κάποιες ημέρες δεν μπορούσαν να κάνουν ανάληψη μετρητών, ενώ όσοι είχαν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ έχασαν μέρος των αποταμιεύσεών τους.
«Κανείς δεν το ανέμενε αυτό», σκέφτονται οι Έλληνες.

 «Γιούνκερ: Η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις»
-Σε σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρεται ανταπόκριση της γερμανόφωνης έκδοσης του πρακτορείου, η οποία φέρει τον παραπάνω τίτλο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γιούνκερ ζητάει από μια μελλοντική κυβέρνηση της Ελλάδας τη συνέχιση της πορείας των μεταρρυθμίσεων και την τήρηση των συμφωνηθέντων με τους διεθνείς δανειστές.
«Κάθε μελλοντική κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις, οι οποίες έχεουν συμφωνηθεί. Η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής ευθύνης», αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο και παρατηρεί, ότι ο Γιούνκερ απηύθυνε με αυτή τη δήλωση μια σαφή προειδοποίηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Η Ελλάδα -με τη βοήθεια και των Ευρωπαίων εταίρων- έχει κάνει αξιοπρόσεκτη πρόοδο όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της και η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό της χώρας», τονίζεται σε γραπτή ανακοίνωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής επιτροπής προς το Reuters.

 Morgan Stanley: Αυξάνονται τα ρίσκα για τράπεζες και ελληνικά ομόλογα - Αδύνατον για το ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει αυτά που λέει
Η παραμονή στο ευρώ, η ανάληψη της εξουσίας και η ακύρωση του προγράμματος διάσωσης, δηλ. του Μνημονίου, είναι, κατά τη γνώμη μας, ένα “αδύνατο τρίπτυχο” για τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει σε νέα της ανάλυση η Morgan Stanley.
Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει συνέπεια μεταξύ τους, άρα ένα από τα τρία θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.
Η Morgan Stanley για την επόμενη μέρα των εκλογών, επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην ακυρώσει το πρόγραμμα διάσωσης, καθώς συμφωνεί ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ και ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αποπληρωθεί.
Αλλά και γιατί η Ελλάδα χρειάζεται μια προληπτική πιστωτική γραμμή το 2015 για να γίνει πιο εύκολη η επιστροφή της στις αγορές.
Και οι προοπτικές περαιτέρω επέκτασης των λήξεων, αλλά και η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη συμβιβασμού.
Η επαναδιαπραγμάτευση και το πρόγραμμα προσαρμογής ή η χρεοκοπία αφορά και τους δανειστές που βρίσκονται κυρίως εκτός Ελλάδας. Δεν ψηφίζουν. Και η μικρότερη έκθεση στην Ελλάδα μέσω της αγοράς ομολόγων και του τραπεζικού συστήματος μπορεί να σκληρύνει στη στάση της ΕΕ, τουλάχιστον στην αρχή.
Στην παρούσα φάση οι αποτιμήσεις που έχουν τα ελληνικά ομόλογα είναι ακριβές δηλαδή δεν έχουν αποτιμήσει το υφιστάμενο ρίσκο της εκλογικής αναμέτρησης και των πολιτικών εξελίξεων, εκτιμά η Morgan Stanley.
Ο επενδυτικός οίκος διατηρεί στάση αναμονής για αγορές σε χαμηλότερα επίπεδα σημειώνοντας ότι ενδεχομένως να υπάρξουν αρκετοί μήνες μέχρι αυτά να συμπεριληφθούν στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ.

EURACTIV: Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΒΑΤΑΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΛΑΘΟΣ ΔΡΟΜΟ
Στη διαδικτυακή πύλη ευρωπαϊκής ενημέρωσης euractiv.fr δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Η Επιτροπή φοβάται ότι η Ελλάδα παίρνει λάθος δρόμο» όπου επισημαίνεται ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές, αυξάνεται και η ένταση στην Επιτροπή όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα.
Μέχρι στιγμής η Επιτροπή προσπαθεί να κρατήσει μια ουδέτερη στάση έναντι της εκλογικής διαδικασίας στην Ελλάδα, αν και ο πρόεδρός της έχει ήδη σχολιάσει ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα αλλά αναμένει ότι και η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιτροπής που εξειδικεύεται σε θέματα οικονομίας δήλωσε στη euractiv ότι «Πρέπει να αφήσουμε να εξελιχθεί η εκλογική διαδικασία» προσθέτοντας ότι «αν ένας λαός θέλει να πάρει λάθος δρόμο, είναι επιλογή του».
Οι αρμόδιοι, σημειώνει το δημοσίευμα, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πιθανή ανάληψη της εξουσίας από μια κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι θα ακολουθήσει η επόμενη μέρα, η 26η Ιανουαρίου. Με το Σαμαρά, ήταν απλό. Με τον Τσίπρα, δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Θα επιστρέψουμε στη συζήτηση. Αλλά προσοχή, το Εθνικό Μέτωπο (ακροδεξιό κόμμα της Γαλλίας) βρίσκει τον Τσίπρα καταπληκτικό, σημειώνει, επισημαίνοντας ότι η Marine Le Pen είχε γράψει στο blog της ότι ένας «ευτυχής άνεμος δημοκρατίας» φυσά στην Ελλάδα.

 FT/: Το Grexit και το «τρίλημμα» του ΣΥΡΙΖΑ- Morgan Stanley
Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύουν οι FT πριν από λίγο στο live blog τους, FastFT, με τίτλο Grexit and Syriza’s trilemma- Morgan Stanley, αναλυτές της Morgan Stanley επισημαίνουν ότι οι στόχοι που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ δύνανται να αποδειχθούν ανέφικτοι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «μένοντας στο ευρώ, έχοντες την εξουσία και καταργώντας το μνημόνιο είναι μια ανέφικτη «Αγία Τριάδα» για το ΣΥΡΙΖΑ (παρατίθεται και σχεδιάγραμμα αυτής της επονομαζόμενης «Αγίας Τριάδας» με το «τι επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ» αφενός, αφετέρου το «τι θα κάνει εάν βγει κυβέρνηση» και τέλος «τι προτείνει επί της κατάργησης του μνημονίου»).
Είναι τρία πράγματα αντιφατικά και πρέπει να αφήσει το ένα από τα τρία.
Καθώς η Ελλάδα χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή για να διευκολυνθεί η πρόσβαση της στις αγορές, δεδομένου και του δημοσιονομικού κενού που παρουσιάζει, κρίνεται πιθανός ένας συμβιβασμός μεταξύ τρόικα και της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει, πιθανόν στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του χρέους.
Αλλά, με προοπτική τριμήνου ή εξαμήνου, η διαδικασία δεν φαίνεται να εξομαλύνεται άμεσα.
Οι αγορές, ασφαλώς και παραμένουν ανήσυχες, με την καμπύλη απόδοσης του ελληνικού ομολόγου να παραμένει «σε ανεστραμμένη πορεία», ήτοι οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων είναι σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνες των μακροπρόθεσμων.
Υπάρχουν πολλές πιθανές παγίδες, σημειώνει η ε/φ, με τα πολιτικά παραστρατήματα να αποτελούν τελικά την πιο πιθανή αιτία για το Grexit, με την Morgan Stanley να υποστηρίζει χαρακτηριστικά: «Δε θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα θέλει να βγει από την ευρωζώνη.
Εάν αυτό συμβεί, είναι πιο πιθανό να συμβεί εξαιτίας της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.
Η καθοριστική απόφαση δύναται να βασιστεί πάνω στη συνέχεια της διαγραφής των ασφαλισμένων χαμηλότοκων δανείων που οι ελληνικές τράπεζες εκδίδουν προς την ΕΚΤ, που λήγουν το Μάρτιο.
Αυτό απαιτεί την επέκταση του προγράμματος EFSF μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου και την ύπαρξη ενός προγράμματος του ΔΝΤ αντίστοιχα, καθώς και τα επιτυχή συμπεράσματα της έκθεσης αξιολόγησης της τρόικα που θα ακολουθηθεί από τη συμφωνία μεταξύ διεθνών δανειστών και ελληνικών αρχών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης