Τελευταία Νέα
Πολιτική

Wall Street Journal: Το μοιραίο λάθος της Ελλάδας και της Ευρώπης - Τι γράφει για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι

Wall Street Journal: Το μοιραίο λάθος της Ελλάδας και της Ευρώπης - Τι γράφει για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι
Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία είναι πως έρχεται άλλη μία κρίση στην ευρωζώνη αναφέρει το δημοσίευμα
Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και στις ανησυχίες που διατυπώνονται αναφορικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Το δημοσίευμα του Joseph Sternberg αναφέρει ότι οι ξένοι ανησυχούν πως οι Έλληνες είναι έτοιμοι να βυθίσουν την Ευρωζώνη σε μια ακόμα κρίση, εάν κατά τις εκλογές της Κυριακής εκλέξουν πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο χαρακτηρίζει ως αντιευρωπαϊκό κόμμα.
«Αυτό σημαίνει ότι μια κρίση μπορεί να αποφευχθεί, εάν οι ψηφοφόροι αλλάξουν γνώμη την τελευταία στιγμή.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτήν την εκστρατεία είναι ότι σε κάθε περίπτωση η Ευρωζώνη θα είναι αντιμέτωπη με μια ακόμα κρίση» τονίζει το δημοσίευμα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχει μια μη ρεαλιστική πολιτική.
Η βασική ιδέα του κόμματος είναι ότι η Ευρωζώνη θέλει τόσο πολύ να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ που οι πιστωτές της χώρας θα δεχθούν μια σημαντική διαγραφή του χρέους.
Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί να «δημιουργήσει» τα δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για να αναστρέψει τη μισητή δημοσιονομική σύσφιξη.
Δεν είναι όμως σαφές ότι οι Έλληνες πείθονται από αυτά.
Η στήριξη στο κόμμα, γύρω στο 33%, είναι μεγάλη αλλά όχι βαθιά.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ¾ των ψηφοφόρων επιθυμούν την παραμονή στο ευρώ.
Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ που δεσμεύεται για μια σκληρή στρατηγική στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, απειλεί να πάρει ως όμηρο κάτι που οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους δεν θέλουν να σκοτώσουν.
Η λογική πάντως λέει ότι μια νίκη του κόμματος θα μπορούσε να εκληφθεί ως ψήφος διαμαρτυρίας απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση παρά ως αποδοχή της ριζοσπαστικής ατζέντας στου ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα πρέπει να το θυμάται ο Αλέξης Τσίπρας εάν αναλάβει την πρωθυπουργία.
Αλλά οι πολιτικοί ξεχνούν συνήθως την πραγματικότητα.
Μια ανησυχία είναι ότι ο κ.Τσίπρας θα υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες του στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, και η Ελλάδα θα καταλήξει από ατύχημα να βρεθεί εκτός ευρώ και χωρίς βιώσιμο σχέδιο για το τι θα κάνει μετά» τονίζει το δημοσίευμα.
Το οποίο ωστόσο επισημαίνει ότι η προοπτική δεν είναι αισιόδοξη, εάν στα πράγματα παραμείνει η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς.
«Όχι ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς είναι σε καλύτερη κατάσταση.
Ο κ.Σαμαράς θριαμβολογεί για το ότι η Ελλάδα πέτυχε ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα και ότι η οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη.
Και τι έγινε;
Αυτό επιτεύχθηκε κυρίως μέσω μιας βαθιάς και λανθασμένης ως προς την κατανομή βαρών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις που συνδυάστηκαν από απότομους και ασυντόνιστους φόρους.
Οι μεταρρυθμίσεις είναι παντελώς απούσες.
Ως αποτέλεσμα, τα ατυχή νοικοκυριά έμειναν να κερδίζουν λιγότερα και να πληρώνουν περισσότερα για πολιτικά ισχυρούς και μη μεταρρυθμισμένους τομείς της Ελλάδας.
Ο κ.Σαμαράς επιστρατεύει την εκστρατεία του φόβου, προειδοποιώντας τους Έλληνες ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί την παραμονή στο ευρώ.
Αλλά ακόμα και υπό τη «στιβαρή» διακυβέρνηση του Σαμαρά, η Ελλάδα βιώνει μια ακόμα στιγμή μεγάλης αγωνίας.
Ίσως να μην είναι τόσο πρόθυμος όσο ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει βήματα που θα μπορούσαν να ωθήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ, αλλά δεν είναι διατεθειμένος να υλοποιήσει μια πολιτική ευρύτερη μεταρρυθμίσεων που θα διασφάλιζαν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
Βάσει αυτών των δεδομένων – τονίζει η Wall Street Journal – είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί αυξάνεται ο κυνισμός.
«Το φωτεινό σημείο σε αυτές τις εκλογές είναι το κόμμα «των επαγγελματιών», Το Ποτάμι, το οποίο θα μπορούσε να καταλάβει την τρίτη θέση στις εκλογές και να είναι ο ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να σχηματίσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Το status του Ποταμιού ως πολιτικού outsider αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της ελκυστικότητας του.
Το γεγονός ότι είναι κυρίως δημιούργημα της Κεντροαριστεράς τους επιτρέπει να συμπράξουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα, όπως ελπίζουν αρκετοί, να μετριαστεί ο ριζοσπαστικός λόγος της κυβέρνησης.
Αλλά τουλάχιστον σε αυτήν την φάση Το Ποτάμι δεν αποτελεί μια φλόγα.
Οι ασαφείς εκφράσεις του, όπως «το να δράσουμε για το εθνικό συμφέρον», είναι καλές για την προεκλογική εκστρατεία αλλά όχι για ένα κόμμα που πρέπει να πάρει αποφάσεις μέσα στη Βουλή.
Οι υποψήφιοι και οι υποστηρικτές του Ποταμιού ενστερνίζονται ένα ευρύ φάσμα απόψεων σχετικά με το τι αποτελεί εθνικό συμφέρον – από φιλελεύθερους έως κεντροαριστερούς – που στο τέλος πολλοί πολίτες θα απογοητευτούν» αναφέρει το δημοσίευμα.
«Ο κύριος κίνδυνος μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, είναι ότι το κόμμα ενδεχομένως σκόπιμα ή κατά λάθος να βγάλει από την πρίζα μια δεκαετία προσπαθειών για το συμβιβασμό της ανάγκης της Ευρωζώνης για ανάπτυξη με την πολιτική αδυναμία για μεταρρυθμίσεις.
Εάν, και όσο εξελίσσεται αυτή η κρίση, κανείς δεν καταφέρει να βρει έναν τρόπο να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα, η Ευρωζώνη θα έχει μεγαλύτερα προβλήματα να αντιμετωπίσει από μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία σε ένα μικρό αιγαιοπελαγίτικο κράτος» καταλήγει το δημοσίευμα.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης