Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Ένα βήμα πριν την αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ - Δεν τίθεται θέμα φορολόγησης των καταθέσεων, είναι απολύτως εγγυημένες

Τσίπρας: Ένα βήμα πριν την αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ - Δεν τίθεται θέμα φορολόγησης των καταθέσεων, είναι απολύτως εγγυημένες
Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ - Θα επιδιώξει συνεργασίες ακόμη και με αυτοδυναμία
(upd16)Ψήφο αυτοδυναμίας ζήτησε από τον ελληνικό λαό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να σταματήσει η καταστροφική πορεία της Ελλάδας.
Στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ένα βήμα πριν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.
Έχουμε ανάγκη την πλειοψηφία για να έχουμε ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη, εξήγησε, για να επαναλάβει πως ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται καθαρή εντολή, ισχυρή λαϊκή εντολή.
Για να υλοποιήσουμε το σχέδιο αποκατάστασης της ανθρωπιστικής κρίσης χρειαζόμαστε ισχυρή λαϊκή εντολή, ανέφερε επίσης. 

"Ακόμη και αν είμαστε αυτοδύναμοι στη Βουλή θα επιδιώξουμε συνεργασίες", έσπευσε ωστόσο να τονίσει ο Αλ. Τσίπρας.
Ταυτόχρονα χαρακτήρισε ξεκάθαρο το δίλημμα των εκλογών της Κυριακής.
"Οι Έλληνες καλούνται να αποφασίσουν έναντι ενός ξεκάθαρου διλήμματος: Θα συνεχιστεί ο δρόμος προς την καταστροφή ή θα υπάρξει διέξοδος", ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.
Όπως τόνισε, επιλέξαμε να απευθυνθούμε στους Έλληνες με επιχειρήματα.
Ανεβάζοντας τους τόνους ήδη από την αρχή της διακαναλικής συνέντευξής του ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε πως οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν το φόβο.
Κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία, τόνισε για να προσθέσει πως ο φόβος τελείωσε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη μόνη επιλογή να σταματήσει η καταστροφική πορεία, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει ισότιμο ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ανέφερε στη συνέχεια.
Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως μετά τις εκλογές η χώρα δεν θα έχει μνημόνια, δεν θα έχει τρόικα και δεν θα υπάρχει Αντώνης Σαμαράς.
Σε άλλο σημείο της διακαναλικής συνέντευξής του, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν πρέπει να είναι μια απλή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα πρέπει να ανοίξει τους δρόμους της νέας αντιπολίτευσης.
Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει χαμηλούς τους τόνους μέχρι την Κυριακή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι "δεν προεξοφλούμε καμία νίκη και κανένα θρίαμβο εάν δεν κλείσουν οι κάλπες".
Άλλη διαπραγματευτική ικανότητα θα έχει ο νικητής αν η εντολή είναι ισχυρή, ανέφερε εκ νέου, καθιστώντας σαφές πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αυτοδυναμία.
Τη Δευτέρα, στο Eurogroup, δεν γνωρίζουμε εάν θα έχει ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, εξήγησε στη συνέχεια, ερωτηθείς για το τι θα συμβούλευε τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη (που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Εurogroup της 26ης/1) να διαμηνύσει στους εταίρους.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε στη συνέχεια πως στο εξωτερικό διαμορφώνεται όλο και πιο θετικό κλίμα στην Ευρώπη για την αλλαγή που θα φέρει η Ελλάδα, μια αλλαγή που χρειάζεται όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη.
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η Ευρώπη πρέπει να κάνει μια μεγάλη στροφή και να φύγει από την καταστροφική λιτότητα.
"Το τρίγωνο της διαπλοκής που κυβέρνησε τον τόπο τελειώνει", δεσμεύθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Περιγράφοντας για μια ακόμη φορά τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις ανέλθει στην εξουσία, ο κ. Τσίπρας, δεσμεύθηκε για τα εξής:
- Ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης αφορά τους συμπολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο.
- Η φορολογική ελάφρυνση είναι μια από τις βασικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
- Ο ΕΝΦΙΑ είναι λαιμητόμος της μεσαίας τάξης. Θα τον καταργήσουμε και θα βάλουμε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
- Επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ για την προστασία του μικρομεσαίου.
- Θα δημιουργηθεί μια task force για να ξεκινήσει η απόδοση δικαιοσύνης.
- Η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει και δεν θα έχει σχέση με το μοντέλο που είχαμε γνωρίσει στο παρελθόν.
- Πάταξη διαφθοράς, αρχής γεγομένης από το λαθρεμπόριο καυσίμων, για να ακολουθήσουν οι λίστες (Λαγκάρντ, Νικολούδη, κλπ).
Για ακόμη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε πως με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως εγγυημένες οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.
Δεν υπάρχει καμία σκέψη για φορολόγηση των καταθέσεων, δεσμεύθηκε. 
Ωστόσο κατέστησε σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αρχίσει τώρα να γράφει νομοσχέδια, αφού είναι ήδη έτοιμος. 
"Δεν θα υποβαθμίσουμε με κατεπείγοντα τη δημοκρατική διαδικασία", συμπλήρωσε. 
"Ο λαός δεν ζητά να κάνουμε θαύματα", αναγνώρισε, μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ωστόσο πως πρέπει να σταματήσει το πάρτι της ασυδοσίας.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε, εκ νέου, πως ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει τις θεσμικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ.
Ωστόσο, κατέστησε, για ακόμη μια φορά σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει δεσμεύσεις που έλαβαν και υπογραφές που έβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και δεσμεύουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Βάλλοντας κατά της τρόικας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για εξωθεσμικό θεσμό, αφού καμία συνθήκη δεν αναγνωρίζει αυτό το σχήμα.
"Δεν αναγνωρίζουμε μόνο εμείς ότι η ΕΕ συρρίκνωσε τον δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας.
Ήταν λάθος που έδωσε στην τρόικα εξουσία", πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για την απόφαση της ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά ομόλογα από τον Ιούλιο του 2015 - στο πλαίσιο του QE που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο - ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:
"Η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΚΤ προσδιορίζει ένα πλαίσιο για τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με την τρόικα.
Αυτό το πλαίσιο είναι έως τον Ιούλιο".
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ιστορικές τις στιγμές που βιώνει η Ελλάδα, αφού για πρώτη φορά στη χώρα μας μια δύναμη της Αριστεράς θα αναλάβει θέση διακυβέρνησης.
"Το Plan B της τρόικας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει πλειοψηφία ώστε να στηριχθεί σε δυνάμεις που είναι προπαγανδιστές των πιστωτών", παραδέχθηκε για να τονίσει ωστόσο στη συνέχεια:
Στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν θα υπάρξει ντέρμπι μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, αλλά αντίθετα θα είναι μια ισότιμη μάχη όλων.
Δεν θα δώσουμε το προνόμιο στη Merkel να είναι η μόνη των 28 της ΕΕ, αφού είναι μία από τους 28, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς το Βερολίνο.
"Στην Ευρώπη συγκρούονται η λογική του Schaeuble και του Draghi... Ή πίστη στους κανόνες ή αλλαγή κανόνων για τη σωτηρία", υποστήριξε επίσης.
Ερωτηθείς για τον τόπο του πρώτου ταξιδιού που θα πραγματοποιήσει ως πρωθυπουργός της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε πως "θα μεταβεί στην Κύπρο και όχι στο Βερολίνο", όπως πολλοί θα θεωρούσαν.
"Ο μεγάλος νταλκάς είναι ποιος θα πάρει την τρίτη θέση για να συγκυβερνήσει...
Οι Έλληνες όμως ψηφίζουν για την κυβέρνηση τους, οι Έλληνες ψηφίζουν για την πρώτη θέση", δεν δίστασε να διαμηνύσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης