Τελευταία Νέα
Πολιτική

DW: Τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα παρακολουθεί το Λονδίνο – Case study η ελληνική διαπραγμάτευση

DW: Τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα παρακολουθεί το Λονδίνο – Case study η ελληνική διαπραγμάτευση
Η κυβέρνηση του David Cameron παρακολουθεί στενά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα
Έντονο είναι το ενδιαφέρον των βρετανικών αξιωματούχων για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα και ειδικότερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων της –πιθανότατης- κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Η κυβέρνηση του David Cameron παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη χώρα μας, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της γερμανικής εφημερίδας.
Η Βρετανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, εν όψει των εκλογών τον Μάιο, και δύο βασικά πεδία εγείρουν μεγάλη αβεβαιότητα και ανησυχούν το πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Το πρώτο ζήτημα είναι σε πιο βαθμό μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει τον ευρωσκεπτικιστικό στρατόπεδο στη Βρετανία, όχι μόνο αναφορικά με το κόμμα UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, αλλά κυρίως τις φυγόκεντρες δυνάμεις μέσα στο Συντηρητικό Κόμμα.
Το δεύτερο και σημαντικότερο ζήτημα αφορά την πολιτική διαπραγμάτευση με την Ευρώπη.
Ο βρετανός πρωθυπουργός, εάν επανεκλεγεί, θα διενεργήσει δημοψήφισμα το 2017 ή νωρίτερα, σχετικά με την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.
Αυτό σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ευρωπαίους εταίρους και κυρίως με την Γερμανία, είναι πιθανό να επηρεάσει και την διαπραγματευτική γραμμή της Βρετανίας.
Παρά τις αισιόδοξες, κατά καιρούς, δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι η Ευρώπη θα δεχθεί τους όρους που θέτει για αναθεώρηση κανόνων και θεσμών της Ένωσης, στην πραγματικότητα το Βερολίνο δεν έχει δεσμευτεί σε τίποτε.
Παρά τις όποιες αποκλίσεις και ζητούμενα, η Ελλάδα και η Βρετανία είναι οι δύο χώρες που ζητούν επαναδιαπραγμάτευση είτε πρόκειται για προγράμματα λιτότητας και διαγραφής του χρέους, είτε για την αναθεώρηση βασικών κανόνων της ΕΕ, ειδικά στον τομέα της μετανάστευσης που απαιτεί το Λονδίνο, καταλήγει το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της DW.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης