Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρουφάκης: Θα ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες των εταίρων - Sapin: Η ΕΚΤ θα λάβει αποφάσεις με βάση το καταστατικό της

Βαρουφάκης: Θα ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες των εταίρων - Sapin: Η ΕΚΤ θα λάβει αποφάσεις με βάση το καταστατικό της
Οι τιμωρητικές πολιτικές της λιτότητας δεν μπορούν να αποτελούν πλέον πρακτική της ΕΕ, διεμήνυσε ο γάλλος πρωθυπουργός Valls
(Upd7)Την ανάγκη να υπάρξει νέο συμβόλαιο για την Ελλάδα ώστε να επιστρέψει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και να διαχειριστεί το χρέος της, επισήμανε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Michel Sapin, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξής του με τον έλληνα ΥΠΟΙΚ, Γιάννη Βαρουφάκη, μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι.
Ο έλληνας ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε, με τη σειρά του, την ανάγκη διαβούλευσης με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην Ευρωζώνη και την πρόθεση της κυβέρνησής του να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες για τους εταίρους στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής για την Ελλάδα.
Ο Michel Sapin υπογράμμισε τέσσερις κοινές επιθυμίες και πεποιθήσεις που συνδέουν την Ελλάδα και τη Γαλλία και την βούληση της χώρας του να διευκολύνει την Ελλάδα στην προσπάθειά της για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Η πρώτη κοινή πεποίθηση, όπως δήλωσε, είναι ότι η θέση της Ελλάδας είναι εντός της Ευρωζώνης.
Το δεύτερο σημείο συμφωνίας είναι ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται την ανάπτυξη, και ακόμη περισσότερο τη χρειάζεται η Ελλάδα που έχει δει την οικονομία της να συρρικνώνεται δραματικά εξαιτίας της κρίσης.
Κοινός τόπος Ελλάδας και Γαλλίας είναι, επίσης, η πεποίθηση ότι η αναγκαία ανάπτυξη θα προέλθει από τις επενδύσεις.
Τέλος, τα δύο κράτη συμφωνούν ότι χρειάζεται δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα διασφαλίσει την πάταξη της φοροδιαφυγής, σημείωσε ο κ. Sapin.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι να δοθεί ο χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους εταίρους το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει και εμείς θα είμαστε σύμμαχοι  σε αυτή την προσπάθεια.
Αναφορικά με το χρέος,  ο κ. Sapin  σημείωσε ότι είναι μόνο ένα από τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και πως απαιτείται ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Ακόμη, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να καταρτίσει ένα σχέδιο και να παρουσιάσει τις προτάσεις της με τρόπο που θα προσφέρει διέξοδο στη σημερινή κατάσταση.
Η Γαλλία αποτελεί -ιστορικά- φιλικό έθνος προς την Ελλάδα και ταυτόχρονα ισχυρό παίκτη στην Ευρώπη και, για το λόγο αυτό, θα συνδράμει και θα στηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθειά της για ελάφρυνση του χρέους της και για την εξεύρεση λύσης, προσέθεσε.
Τέλος, ο κ. Sapin εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα δρομολογήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε, με τη σειρά του, ότι παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησής του στον γάλλο ομόλογό του και εξήγγειλε ότι θα συναντηθεί με όλους τους εταίρους που απαιτείται προκειμένου να σχεδιαστεί νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα.
Θα επιδιώξει άμεσα συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του, Wolfang Schaeuble, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προσέθεσε.
«Η διαφορά της τρέχουσας κυβέρνησης με τις προηγούμενες είναι ότι εμείς θα καταρτίσουμε ένα δίκαιο πρόγραμμα, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό», διεμήνυσε ο Γ. Βαρουφάκης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες για τους εταίρους της.
Σύμφωνα με τον υπουργό, "τα προγράμματα έχουν αποτύχει παταγωδώς".
Ο ίδιος έκανε λόγο για ανάγκη ενός διαφορετικού συμβολαίου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με θεραπευτικές συνέπειες για την Ελλάδα και ελαχιστοποιώντας τις συνέπειες της κρίσης για τον μέσο ευρωπαίο πολίτη.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε ότι κανείς δεν μπορεί να λάβει χρήματα χωρίς εποπτεία, λέγοντας μάλιστα πως «δεν πιστεύω ότι κάποιος έχει την ηθική δικαιοδοσία να ζητά κεφάλαια χωρίς εποπτεία».
Όπως είπε, «δεν είναι ότι δεν χρειαζόμαστε τα χρήματα, έχουμε απέναντί μας τεράστιες ευθύνες και οικονομικές υποχρεώσεις, όμως δεν μπορούμε μονίμως να περιμένουμε δόσεις.
Είμαστε σαν τους εξαρτημένους από τα ναρκωτικά που περιμένουμε συνέχεια καινούργιες δόσεις, δεν είναι δυνατό να συμβαίνει αυτό».
Κάνοντας αναφορά στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι "αν καθίσουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε ένα τραπέζι από την ίδια πλευρά και τοποθετήσουμε απέναντι το πρόβλημα, τότε είναι σίγουρη η επιτυχία.
Σήμερα καθίσαμε στην ίδια μεριά του τραπεζιού και τοποθετήσαμε το πρόβλημα απέναντι".
Προσέθεσε, επίσης, ότι όπως υπάρχουν καλοί και κακοί, υπάρχουν επίσης πιστωτές και δανειστές όπως και αυτοί που θέλουν η Ευρώπη να προχωρήσει και αυτοί που την υπονομεύουν.
Επιπλέον, ο υπουργός ανέφερε ότι θα δει και άλλους εταίρους τις επόμενες ημέρες, περιμένει ανυπομονησία να συναντηθεί με την Ch. Lagarde, καθώς και ότι έχει δεχθεί επιστολή από τον Γερμανό ομόλογό του, W. Schäuble, σημειώνοντας «έλαβα μια επιστολή με τα συγχαρητήριά του» αναφέροντας ότι προσδοκά να με συναντήσει με την πρώτη ευκαιρία.
Ανταποκρίθηκα με τον ίδιο τρόπο».
Όπως είπε, σύντομα θα επισκεφτεί το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη.
Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει η ενδιάμεση συμφωνία ώστε να σχεδιαστεί το νέο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους εταίρους.
Σημείωσε δε, πως «για το διάστημα αυτό, για αυτή τη χρονική περίοδο την ενδιάμεση, είναι εφικτό να θεσπίσουμε τους όρους σε ότι αφορά τα αναγκαία επίπεδα ρευστότητας».
«Θα θεσπίσουμε ένα πρόγραμμα που θα είναι άριστο», δεσμεύτηκε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Valls (Γαλλία): Ο ελληνικός λαός έχει εξουθενωθεί από την οικονομική κρίση και τη βίαιη λιτότητα που της επιβάλαμε

Η Γαλλία θα πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να παραμείνει στην Ευρωζώνη, διεμήνυσε ο γάλλος πρωθυπουργός Manuel Valls, εν όψει των σημερινών συναντήσεων των ελλήνων υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών με γάλλους αξιωματούχους.
«Αυτός είναι ο ρόλος της Γαλλίας, να ενθαρρύνει τη βούληση του ελληνικού λαού να παραμείνει στο ευρώ και να βοηθήσει ουσιαστικά [την Ελλάδα], εντός ενός κοινού κοινοτικού πλαισίου», επισήμανε ο γάλλος πρωθυπουργός.
«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι τιμωρητικές πολιτικές της λιτότητας δεν μπορούν να αποτελούν πλέον πρακτική της ΕΕ.
Πρέπει να συνεχίσουμε και να πείσουμε [τους ευρωπαίους εταίρους] ότι οι θέσεις μας, οι προθέσεις μας, οι οποίες έχουν διατυπωθεί από τον πρόεδρο François Hollande, είναι καθοριστικής σημασίας προκειμένου η Ευρώπη να βγει από την κατάσταση ευάλωτης ανάπτυξης και εξαιρετικά υψηλής ανεργίας, στην οποία βρίσκεται σήμερα», τόνισε ο Valls.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο γάλλος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε, να σεβαστούμε και να κατανοήσουμε την επιλογή του ελληνικού λαού».
«Ο ελληνικός λαός έχει εξουθενωθεί από την οικονομική κρίση και τη βίαιη λιτότητα που της έχουμε επιβάλει.
Αποφάσισε να φέρει την Αριστερά στην εξουσία», διεμήνυσε.

Μ. Sapin: Δεν υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης

«Δεν έχει κανένα μέλλον εκτός της Ευρωζώνης» η Ελλάδα, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Sapin, στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal +, εν όψει της σημερινής συνάντησής του με τον Έλληνα ομολόγο του.
Όπως ο γάλλος αξιωματούχος, είναι θεμιτό για τη χώρα να θέλει να διαπραγματευτεί τους τρόπους προκειμένου να ελαφρύνει το χρέος της.
«Εάν μία κυβέρνηση λέει "θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ", αυτό είναι σωστό, καθώς δεν υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης».
Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους.
«Όχι, δεν θα το διαγράψουμε, μπορούμε να το συζητήσουμε, μπορούμε να το επιμηκύνουμε, μπορούμε να το ελαφρύνουμε, όχι όμως να το διαγράψουμε».

GTAI (Γερμανία): Η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί συμμάχους

Στην αναζήτηση συμμάχων βρίσκεται η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση και το πιθανότερο είναι ότι θα βρει κατανόηση και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και της ΕΕ, εκτιμά ο Ahmet Cetinkaya από τη γερμανική κρατική εταιρεία διεθνών συναλλαγών GTAI.
Όπως αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα της Deutsche Welle, οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και η Γαλλία θα επικροτούσαν μία χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής.
Τις τελευταίες μέρες οι επικρίσεις εναντίον της γερμανικής πολιτικής εξυγίανσης στην ευρωζώνη κορυφώθηκαν, παρατηρεί ο κ. Cetinkaya.
«Από την κατάσταση στην Ελλάδα επωφελείται το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD), αντλώντας εύκολα πολιτικά οφέλη από τις επιθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης», εκτιμά ο κορυφαίος αναλυτής της Deutsche Bank, Nicolaus Heinen.

Νωρίτερα, το bankingnews.gr ανέφερε:

Η επίσκεψη του Γ. Βαρουφάκη στο Παρίσι είχε αρχικά προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, ωστόσο, το ταξίδι του στη γαλλική πρωτεύουσα επισπεύτηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν της συνάντησης της γερμανίδας καγκελαρίου Merkel με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Martin Schulz και με τον γάλλο πρόεδρο Francois Hollande το βράδυ της Παρασκευής στο Στρασβούργο με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Αύριο Δευτέρα, ο Γ. Βαρουφάκης και ο Ευ. Τσακαλώτος θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, George Osborne, με στόχο την έναρξη στενής συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι.
Την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών θα επισκεφθεί τη Ρώμη, όπου στις 11:30 (τοπική ώρα) θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Pierre Pandoan.

(Πρώτη ενημέρωση: Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015, 18.17)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης