Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γ. Βαρουφάκης: Δεν ζητάμε κεφάλαια χωρίς εποπτεία - Η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα με μεταρρυθμίσεις

Γ. Βαρουφάκης: Δεν ζητάμε κεφάλαια χωρίς εποπτεία - Η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα με μεταρρυθμίσεις
Η διαφορά είναι ότι εμείς θα καταρτίσουμε ένα δίκαιο πρόγραμμα, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, διεμήνυσε ο Γ. Βαρουφάκης.
Την αναγκαιότητα διαβούλευσης με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην Ευρώπη υπογράμμισε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον γάλλο ομόλογό του, Michel Sapin, μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι.
Ο έλληνας ΥΠΟΙΚ παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησής του στον γάλλο ομόλογό του και εξήγγειλε ότι θα συναντηθεί με όλους τους εταίρους που απαιτείται προκειμένου να σχεδιαστεί νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα.
«Η διαφορά της τρέχουσας κυβέρνησης με τις προηγούμενες είναι ότι εμείς θα καταρτίσουμε ένα δίκαιο πρόγραμμα, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό», διεμήνυσε ο Γ. Βαρουφάκης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες για τους εταίρους της.
Σύμφωνα με τον υπουργό, "τα προγράμματα έχουν αποτύχει παταγωδώς".
Ο ίδιος έκανε λόγο για ανάγκη ενός διαφορετικού συμβολαίου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με θεραπευτικές συνέπειες για την Ελλάδα και ελαχιστοποιώντας τις συνέπειες της κρίσης για τον μέσο ευρωπαίο πολίτη.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο ΥΠΟΙΚ  επισήμανε ότι κανείς δεν μπορεί να λάβει χρήματα χωρίς εποπτεία, λέγοντας μάλιστα πως «δεν πιστεύω ότι κάποιος έχει την ηθική δικαιοδοσία να ζητά κεφάλαια χωρίς εποπτεία».
Όπως είπε, «δεν είναι ότι δεν χρειαζόμαστε τα χρήματα, έχουμε απέναντί μας τεράστιες ευθύνες και οικονομικές υποχρεώσεις, όμως δεν μπορούμε μονίμως να περιμένουμε δόσεις.
Είμαστε σαν τους εξαρτημένους από τα ναρκωτικά που περιμένουμε συνέχεια καινούργιες δόσεις, δεν είναι δυνατό να συμβαίνει αυτό».
Κάνοντας αναφορά στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι "αν καθίσουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε ένα τραπέζι από την ίδια πλευρά και τοποθετήσουμε απέναντι το πρόβλημα, τότε είναι σίγουρη η επιτυχία.
Σήμερα καθίσαμε στην ίδια μεριά του τραπεζιού και τοποθετήσαμε το πρόβλημα απέναντι".
Προσέθεσε, επίσης, ότι όπως υπάρχουν καλοί και κακοί, υπάρχουν επίσης πιστωτές και δανειστές όπως και αυτοί που θέλουν η Ευρώπη να προχωρήσει και αυτοί που την υπονομεύουν.
Επιπλέον, ο υπουργός ανέφερε ότι θα δει και άλλους εταίρους τις επόμενες ημέρες, περιμένει ανυπομονησία να συναντηθεί με την Ch. Lagarde, καθώς και ότι έχει δεχθεί επιστολή από τον Γερμανό ομόλογό του, W. Schäuble, σημειώνοντας «έλαβα μια επιστολή με τα συγχαρητήριά του» αναφέροντας ότι προσδοκά να με συναντήσει με την πρώτη ευκαιρία.
Ανταποκρίθηκα με τον ίδιο τρόπο».
Όπως είπε, σύντομα θα επισκεφτεί το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη.
Τέλος, ο  κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει η ενδιάμεση συμφωνία ώστε να σχεδιαστεί το νέο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους εταίρους.
Σημείωσε δε, πως «για το διάστημα αυτό, για αυτή τη χρονική περίοδο την ενδιάμεση, είναι εφικτό να θεσπίσουμε τους όρους σε ότι αφορά τα αναγκαία επίπεδα ρευστότητας».
«Θα θεσπίσουμε ένα πρόγραμμα που θα είναι άριστο», δεσμεύτηκε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης